Πώς να αποφεύγετε τα παράνομα και επιβλαβή μπότοξ

Πώς να αποφεύγετε τα παράνομα και επιβλαβή μπότοξ

Υποθέσεις παράνομης διακίνησης μη εγκεκριμένων φαρμακευτικών σκευασμάτων μπότοξ και διενέργειας παράνομων ιατρικών - αισθητικών επεμβάσεων εξιχνίασε η Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας και η Υποδιεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος.

Mε αφορμή τη σύλληψη μιας 30χρονης γυναίκας που χορηγούσε σε πελάτες της σκευάσματα υαλουρονικού οξέως και μπότοξ, τα οποία, έχουν χαρακτηριστεί ως απαγορευμένα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο πρόεδρος της Ελληνικής Δερματολογικής και Αφροδισιολογικής Εταιρείας, Ιωάννης Μπάρκης, μίλησε στο iatronet. gr και επέστησε την προσοχή μας.

Χαρακτηριστικά ανέφερε:

«Απασχολεί εδώ και πολύ καιρό την Επιστημονική μας εταιρεία (ΕΔΑΕ), αλλά θα πρέπει να απασχολεί ιδιαιτέρως και το υπουργείο Υγείας. Οι πράξεις αισθητικής Δερματολογίας κατ’ εξακολούθηση τελούνται παράνομα από μη γιατρούς, όπως αισθητικούς σε ινστιτούτα, κομμωτήρια, νυχάδικα, ακόμα και σε σπίτια, όπως συνέβη στο τελευταίο περιστατικό.

Πρέπει να γίνει απόλυτα σαφές στους συμπολίτες μας, πως οι μόνες αναγνωρισμένες ειδικότητες, που έχουν στο γνωστικό τους αντικείμενο τις συγκεκριμένες ιατρικές πράξεις (υαλουρονικά, τοξίνες, μεσοθεραπείες, peelings), που αφορούν στη βελτίωση των αισθητικών προβλημάτων του δέρματος είναι η Δερματολογία και η Πλαστική Χειρουργική».

Ο κ. Μπάρκης αναφέρει πως ο δερματολόγος - γνωρίζοντας σε βάθος την ανατομία και τη φυσιολογία του δέρματος - είναι ικανός να προλάβει τις οποιεσδήποτε ανεπιθύμητες ενέργειες ή να τις αντιμετωπίσει αποτελεσματικά, σε περίπτωση που δεν μπορούν να αποφευχθούν. Έτσι, διασφαλίζεται ένα άρτιο και φυσικό αισθητικό αποτέλεσμα με ασφάλεια και αποφεύγονται οι τρομερές παραμορφώσεις προσώπου και οι εκτρωματικές εικόνες που βλέπουμε συχνά.

Τονίζει, δε, πως τέτοια φαινόμενα τείνουν να λάβουν ανησυχητικές διαστάσεις και εφιστά επιτακτικά την προσοχή του κοινού: «Να μην παρασύρεται από διαφημίσεις, από προσφορές και από χαμηλές τιμές και να απευθύνεται μόνο στους ειδικούς γιατρούς, δηλαδή σε δερματολόγους και πλαστικούς χειρουργούς».

Πώς αποκαλύφθηκε η υπόθεση

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ελληνικής Αστυνομίας, η υπόθεση αφορούσε υποθέσεις διακίνησης μη εγκεκριμένων φαρμακευτικών σκευασμάτων μπότοξ και διενέργειας παράνομων ιατρικών επεμβάσεων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Για τις υποθέσεις συνελήφθησαν δύο άτομα, 32 και 42 ετών, ενώ σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος 30χρονης για αντιποίηση ιατρικού λειτουργήματος.

Κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, 106 σκευάσματα ιατροτεχνολογικών υλικών (υαλουρονικό, μπότοξ, αισθητικών επεμβάσεων).

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, σε περιοχή της Αθήνας εντοπίστηκε ειδικά διαμορφωμένος και εξοπλισμένος χώρος σε οικία, στον οποίο πραγματοποιούνταν παράνομες ιατρικές επεμβάσεις.

Κατόπιν διερεύνησης καταγγελίας, προέκυψε ότι η 30χρονη, ιδιοκτήτρια της οικίας, διατηρούσε κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο, όπου χορηγούσε σε πελάτες της σκευάσματα υαλουρονικού οξέως και μπότοξ, τα οποία, έχουν χαρακτηριστεί ως απαγορευμένα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων θεωρούνται επικίνδυνα για τους χρήστες.

Για την προώθηση της δραστηριότητάς της και τη διερεύνηση του πελατολογίου της, η 30χρονη διαφήμιζε τις υπηρεσίες της και τα προϊόντα μέσω λογαριασμών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που διέθετε.

Μη ασφαλή προϊόντα

Στη Θεσσαλονίκη, εντοπίστηκε εταιρεία εμπορίας αναλωσίμων και συμπληρωμάτων διατροφής, η οποία προμηθευόταν και διέθετε στην αγορά μη εγκεκριμένα φαρμακευτικά σκευάσματα για μπότοξ και αισθητικές επεμβάσεις.

Από τις έρευνες προέκυψε ότι ο 32χρονος, ιδιοκτήτης της, προμηθευόταν από χώρες τους εξωτερικού τα εν λόγω σκευάσματα, που σύμφωνα με τον ΕΟΦ δεν θεωρούνται ασφαλή και ο 42χρονος, υπάλληλος στην εταιρία, ήταν επιφορτισμένος με την περαιτέρω διακίνηση των σκευασμάτων στους πελάτες.

Οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, στον τηλεφωνικό αριθμό 11012 ή στη διαδικτυακή πύλη του Ελληνικού Κράτους (gov.gr) "Καταγγελία για οικονομικά εγκλήματα", για να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες και επίμεμπτες ενέργειες ή δραστηριότητες κατά του τομέα της οικονομίας, της δημόσιας περιουσίας, καθώς και της κοινωνικής και ασφαλιστικής πρόνοιας και των δικαιωμάτων.

Πηγή: iatronet.gr

v