Συνέντευξη με την Γιώτα Τζουάνη: «το να σκηνοθετήσω τον Καρυοθραύστη ήταν όνειρο ζωής»

Συνέντευξη με την Γιώτα Τζουάνη: «το να σκηνοθετήσω τον Καρυοθραύστη ήταν όνειρο ζωής»

Η υπέροχη ιστορία του Καρυοθραύστη ζωντανεύει φέτος στο θέατρο Αυλαία ως μιούζικαλ και, μέχρι τώρα, έχει μαγέψει μικρούς και μεγάλους. Η Γιώτα Τζουάνη που σκηνοθέτησε την παράσταση, μιλάει για το παιδικό θέατρο, τα Χριστούγεννα και, φυσικά, τον Καρυοθραύστη που ήταν όνειρο ζωής.

Σκηνοθετείτε ένα κλασικό έργο, που λατρεύουν μικροί και μεγάλοι. Ήταν δύσκολο εγχείρημα; 

Ο «Καρυοθραύστης» ήταν ένα όνειρο ζωής που επιτέλους κατάφερα μαζί με την εκπληκτική ομάδα μου να κάνω πραγματικότητα. Έχουμε δώσει τον καλύτερο μας εαυτό! Τρεις μήνες καθημερινής σκληρής δουλειάς, μεγάλης πίεσης και με πολλές απαιτήσεις . Άλλωστε, όπως γνωρίζουμε, «ΤΑ ΑΓΑΘΑ ΚΟΠΟΙΣ ΚΤΩΝΤΑΙ ». Και είμαστε πολύ χαρούμενοι γιατί σε τόσο δύσκολους καιρούς είμαστε γεμάτοι.

Τι ξεχωριστό έχει η παράστασή σας;

Η παράσταση έχει δημιουργηθεί με πολλή αγάπη και σεβασμό για όλη την οικογένεια και δεν θα πρέπει να την χάσει κανένας! Έχω «παντρέψει» την μοναδική κλασική μουσική Τσαϊκόφσκι με κλασικό μπαλέτο και δυνατές, έντονες ξιφασκίες. Έτσι μένουν ευχαριστημένα και τα κοριτσάκια αλλά και τα αγοράκια που βλέπουν την παράσταση. Εκεί όμως που ξετρελαίνονται όλοι, μικροί και μεγάλοι, είναι όταν κατά την διάρκεια της παράστασης πέφτει τεχνητό χιόνι. Φυσικά υπάρχουν κι άλλες εκπλήξεις, αλλά δεν θα ήθελα να τις αποκαλύψω όλες.

Έτσι κ αλλιώς, είναι μία υπέροχη ιστορία που προσπάθησα να την κάνω ακόμα πιο μαγική. Γι' αυτό σας περιμένουμε όλους, μικρούς και μεγάλους, στο θέατρο Αυλαία στον Πειραιά Κάθε Σάββατο στις 17:00.

Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να περάσετε στους μικρούς θεατές;

Να κυνηγάνε τα όνειρα τους! Όσο δύσκολα κι αν φαίνονται, να μην το βάζουν κάτω γιατί στο τέλος θα βγουν νικητές. Έτσι όπως κάνει και η Κλάρα στην παράσταση...

Έχετε ένα πλούσιο βιογραφικό και μεγάλη εμπειρία. Πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με το παιδικό θέατρο; 

Ασχολούμαι με το παιδικό θέατρο ως ηθοποιός, επαγγελματικά από 12 χρόνων, και κατόπιν ως συγγραφέας και σκηνοθέτης. Ήταν, είναι και θα είναι η μεγάλη μου αγάπη. Από όταν έγινα μανούλα, το αίσθημα αυτό έγινε ακόμα πιο δυνατό, με αποτέλεσμα να βρίσκομαι τώρα εδώ μαζί σας και να μιλάω για την μεγάλη επιτυχία του «Καρυοθραύστη», ενώ πηγή έμπνευσής μου σε όλο αυτό το ταξίδι είναι η κόρη μου.

Είναι πιο δύσκολο από το θέατρο για ενήλικες;

Η αλήθεια είναι ότι έχω σκοπό να ανεβάσω σύντομα και μία ξεκαρδιστική κωμωδία που έχω γράψει για ενήλικες, αλλά επειδή μου αρέσουν τα δύσκολα, μέχρι τώρα ασχολούμαι με το παιδικό αφού, ως γνωστόν, τα παιδιά είναι το πιο δύσκολο κοινό! Και αυτό είναι που μου αρέσει! Η αλήθεια τους. Είτε μου αρέσει η κριτική τους είτε με προβληματίζει,   κάθε φορά χαίρομαι να ετοιμάζω κάτι καινούργιο για αυτές τις ψυχούλες. Προσπαθώ να ανταποκρίνομαι 100% στις προσδοκίες τους και νομίζω πως τα έχω καταφέρει σε έναν πολύ καλό βαθμό!

Εσείς αγαπάτε τα Χριστούγεννα;

Μα υπάρχει άνθρωπος που θα πει «όχι» σε αυτή την ερώτηση; Με τα Χριστούγεννα έχω συνδυάσει τις πιο ονειρικές και μαγικές γιορτές, πάντα μαζί με την οικογένεια μου. Είμαι από εκείνους που στολίζουν από αρχές Νοεμβρίου το σπίτι για να μπούμε στο Χριστουγεννιάτικο κλίμα από πολύ νωρίς... Σε αυτό, φυσικά, βοηθάνε και τα Χριστουγεννιάτικα έργα που ετοιμάζω κάθε χρόνο, όπως φέτος με τον «Καρυοθραύστη» αφού οι πρόβες ξεκίνησαν από αρχές Σεπτεμβρίου. Επί τη ευκαιρία, λοιπόν, να ευχηθώ σε όλους τους αναγνώστες σας Καλά Χριστούγεννα και καλές γιορτές με υγεία και ό,τι άλλο επιθυμεί ο καθένας ξεχωριστά.

Εσείς τι επιθυμείτε;

Να είναι όλος ο κόσμος καλά και τα παιδάκια πάντα Χαρούμενα και Ευτυχισμένα.


v