Την παραμονή των Χριστουγέννων, ο ουρανός της Αθήνας θα γεμίσει φαναράκια!

Την παραμονή των Χριστουγέννων, ο ουρανός της Αθήνας θα γεμίσει φαναράκια!

8 ημέρες, 129 γειτονιές, 10 χριστουγεννιάτικα χωριά, περισσότερες από 30 συναυλίες, οπερέτες, πάρτι και παραστάσεις γεμάτες μουσική, πάνω από 100 δράσεις για οικογένειες και παιδιά, θεατρικές παραστάσεις, βιβλιο-αναγνώσεις, δράσεις στα Μουσεία, δημιουργούν την πιο γιορτινή ατμόσφαιρα στην πόλη της Αθήνας. Το πιο εντυπωσιακό όλων, όμως, θα είναι η νύχτα των ευχών, που ο ουρανός θα γεμίζει χριστουγεννιάτικα φαναράκια!

«Νύχτα των Ευχών»: ο ουρανός θα γεμίσει φαναράκια 

Η «Νύχτα των Ευχών» έχει γίνει πλέον το αγαπημένο έθιμο της Παραμονής των Χριστουγέννων! Στις 24 Δεκεμβρίου, μικροί και μεγάλοι «φωτίζουμε» την Πλατεία Κοτζιά με τα παραδοσιακά βιοδιασπώμενα φαναράκια, τα οποία θα ταξιδέψουν ως τον ουρανό μεταφέροντας τις ευχές μας. Σε αυτήν τη μαγική βραδιά των Χριστουγέννων, οι ατμοσφαιρικές μελωδίες θα έρχονται από το βανάκι του σταθμού ΑΘΗΝΑ 9.84 που θα «ντύνει» μουσικά την εκδήλωση με επιλογές των ραδιοφωνικών παραγωγών του.

Δέκα γειτονιές μεταμορφώνονται σε «Χριστουγεννιάτικα Χωριά»

Από τις 23 Δεκεμβρίου 2023 μέχρι τις 6 Ιανουαρίου 2024, δέκα «χριστουγεννιάτικα χωριά» στήνονται σε ισάριθμες γειτονιές, ενθουσιάζοντας με τις πλούσιες δράσεις τους μικρούς και μεγάλους. Από την Αχαρνών και τη Λαμπρινή μέχρι το Παγκράτι και την Ελληνορώσων, ο Άγιος Βασίλης και τα ξωτικά του «μεταμορφώνουν» μερικές από τις πιο κεντρικές γειτονιές της Αθήνας σε «χωριά» απίθανης χαράς και γιορτής, και υποδέχονται μικρά και μεγάλα παιδιά με κατασκευές, γλυκο-κεράσματα, face painting και πολλά ακόμα γιορτινά δρώμενα. Τις εκδηλώσεις πλαισιώνουν, μεταξύ άλλων, ξυλοπόδαροι, ζογκλέρ, χριστουγεννιάτικες μασκότ, animateurs, μαριονέτες και ταχυδακτυλουργοί.

Η μαγεία του βιβλίου «ταξιδεύει» μικρούς και μεγάλους

Τα παραμύθια έχουν την τιμητική τους κάθε Χριστούγεννα, γι’ αυτό και ο νέος πολιτιστικός χώρος του Δήμου Αθηναίων, το Athens Book Space στο Πάρκο Ελευθερίας, προσκαλεί μικρούς και μεγάλους να «χαθούν» στη μαγεία των σελίδων. Τα παιδιά θα απολαύσουν δράσεις που συνδυάζουν την ανάγνωση παραμυθιών και ιστοριών από όλον τον κόσμο με κόμικς, μουσική, αλλά και σκάκι σε ξεχωριστά και άκρως πρωτότυπα εργαστήρια, ενώ οι ενήλικες επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να πάρουν μέρος σε εργαστήρι δημιουργικής ανάγνωσης, στη Λέσχη Ανάγνωσης Κλασικής Λογοτεχνίας, καθώς και να παρακολουθήσουν συζητήσεις και αναλύσεις ποιητικών συλλογών και μυθιστορημάτων από συγγραφείς και δημοσιογράφους.

Παράλληλα, στη μαγεία του βιβλίου «παρασύρεται» και η Δημοτική Αγορά Κυψέλης, καθώς φιλοξενεί τις χριστουγεννιάτικες αγορές βιβλίου των Εκδόσεων Ψυχογιός και της ομάδας Booktopia, ενώ η Παιδική-Εφηβική Βιβλιοθήκη αφιερώνει ένα εκπαιδευτικό της πρόγραμμα στη ζωή και το έργο του Κάρολου Ντίκενς, γνωστού και ως «συγγραφέα των Χριστουγέννων».

Μουσειακές ξεναγήσεις και εκθέσεις με ελεύθερη είσοδο

Για να γιορτάσει τα πρώτα του Χριστούγεννα, το νέο μουσείο της πόλης, το «Μουσείο Μαρία Κάλλας», το πρώτο παγκοσμίως αφιερωμένο στην «La Divina», ανοίγει τις πόρτες του για μια διπλή οργανωμένη ξενάγηση με ελεύθερη είσοδο (και απαραίτητη τηλεφωνική κράτηση). Οι συμμετέχοντες θα ανακαλύψουν τον κόσμο της μεγάλης ντίβας, της όπερας και του λυρικού θεάτρου, μέσα από μια διαδρομή βιωματικής εμπειρίας, εμπλουτιζόμενη από οπτικοακουστικά μέσα, κείμενα, νέες τεχνολογίες, ηχητικά και ιστορικά τεκμήρια. Παράλληλα, η πρώτη συναυλία στους χώρους του έρχεται από το Αθηναϊκό Κουιντέτο «Δημήτριος Δούνης», όπου στις δύο παραστάσεις «Christmas Visions» παρουσιάζει ένα εορταστικό πρόγραμμα με χριστουγεννιάτικες σουίτες από την Αναγέννηση έως και σήμερα, γραμμένες από Έλληνες και ξένους συνθέτες.

Στο Κέντρο Τεχνών θα συναντήσουμε την ατομική έκθεση του Κώστα Μπασάνου με τίτλο «Working Title» που πραγματεύεται τον αθέατο δημιουργικό χώρο της εικαστικής παραγωγής, ενώ στην Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων την πρώτη αναδρομική έκθεση του ζωγράφου Αλέξη Κυριτσόπουλου με τίτλο «Παράλληλα», με έργα από το 1963 έως σήμερα. Το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη» παρουσιάζει την έκθεση χειροποίητων υφαντών «Τα πλουμιστά Υφαντά της Όσσας Θεσσαλονίκης», ενώ τις παραμονές της Πρωτοχρονιάς διοργανώνει μια λαογραφική γιορτινή ξενάγηση στο αρχοντικό Χατζημιχάλη, και, τέλος, το Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» διοργανώνει για τους επισκέπτες άνω των 60 μια νοσταλγική βόλτα πολιτισμού στο παρελθόν της πόλης που ξεκινά από τη μόνιμη έκθεση «Οδοιπορικό της παλιάς Αθήνας», συνεχίζει στο γεμάτο ιστορίες Θησείο και στον πεζόδρομο της Ηρακλειδών και καταλήγει στην έκθεση «Εύρηκα: Επιστήμη, Τέχνη & Τεχνολογία των Αρχαίων Ελλήνων» του Μουσείου Ηρακλειδών.

Πηγή:naftemporiki.gr

v