Πώς να βάλω όρια στην πεθερά μου χωρίς να την πληγώσω;

Πώς να βάλω όρια στην πεθερά μου χωρίς να την πληγώσω;
Ερώτηση:

***Κάντε τη δική σας ερώτηση στην ειδικό, αν κάποιο πρόβλημα στη σχέση σας, σας απασχολεί!*** 

Καλησπέρα σας! Λόγω φορτωμένων επαγγελματικών υποχρεώσεων (κι εγώ κι ο άντρας μου είμαστε γιατροί), αναγκαζόμαστε να αφήνουμε τα παιδιά μας, 2 και 4 ετών, αρκετές ώρες στην πεθερά μου. Εκείνη κάνει πραγματικά ό,τι μπορεί και εκτιμώ βαθιά την προσπάθειά της. Ωστόσο, μερικές φορές ακολουθεί τελείως διαφορετικό πρόγραμμα από το δικό μας και τα παιδιά μπερδεύονται. Της το είπα με το καλό, αλλά φαίνεται να μην καταλαβαίνει. Πώς μπορώ να της το εξηγήσω χωρίς να φανώ αγνώμων και χωρίς να την πληγώσω; Πώς να βάλω τα όριά μου σε έναν άνθρωπο που δίνει και τη ζωή του για μας; Μήπως ο παιδικός σταθμός είναι η μόνη λύση;

Απάντηση:

Αγαπητή αναγνώστρια, 

Μιλάτε με πολλή εκτίμηση και σεβασμό προς την πεθερά σας και αυτό είναι υπέροχο.  Αντιλαμβάνομαι ότι για να της εμπιστεύεστε τα υπέροχα παιδιά σας σημαίνει ότι εμπιστεύεστε και την ίδια. 

Σε κάθε άνθρωπο που ζητάτε κάτι,  εκείνος εάν θέλει το προσφέρει,  αλλά το προσφέρει με τον τρόπο του. Έτσι και η πεθερά σας. Φροντίζει τα παιδιά σας αλλά με τον τρόπο της. Δε μπορεί να ακολουθήσει το πρόγραμμα σας, γιατί έχει το δικό της. Αυτό δεν είναι αρνητικό, εκτός και εάν αντιβαίνει σε κάτι αξιακό δικό σας.

Αυτή η διαφορετική προσέγγιση  δε  μπερδεύει τα παιδιά σας, οπότε εάν αυτή είναι η αγωνία σας, ξεγνοιάστε.  Αυτή η διαφορετικότητα τα καθιστά ενήμερα ότι κάθε πλαίσιο έχει τον δικό του τρόπο λειτουργίας.  Αλλιώς λειτουργεί η γιαγιά και αλλιώς οι γονείς τους. Θα κερδίσουν και από αυτό αφού είναι μια πολύτιμη και διαφορετική σχέση. 

Ο παιδικός σταθμός είναι μια ακόμη επιλογή από αυτές που έχετε.  Δεν είναι λύση ανάγκης. Ως κεντρικό κριτήριο στη σκέψη σας βάλτε το όφελος των παιδιών σας. Και βεβαίως η μία επιλογή δεν αποκλείει την άλλη αλλά συνδυάζονται πολύ ωραία ανάλογα με το πρόγραμμα της οικογένειας σας.

Σας ευχαριστώ.

*Η Ρομίνα Σαλούστρου είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια. 

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v