Εύκολη σπιτική λαγάνα, έτοιμη σε 35 λεπτά!

Εύκολη σπιτική λαγάνα, έτοιμη σε 35 λεπτά!

H Καθαρά Δευτέρα βρίσκεται προ των πυλών και οι ετοιμασίες για το οικογενειακό τραπέζι και, εκτός από τα παραδοσιακά σαρακοστιανά, όπως οι γαρίδες και η ταραμοσαλάτα, κομβική παρουσία στο μενού έχει η λαγάνα! Αν θεωρούσατε ότι το να φτιάξετε σπιτική λαγάνα είναι μπελαλίδικη «δουλειά», με αυτή τη συνταγή θα το ξανασκεφτείτε!

Για 2 μέτριες λαγάνες θα χρειαστούμε

  • 700 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
  • 2 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
  • 20 γραμμάρια νωπή μαγιά (στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ)
  • 450 γραμμάρια χλιαρό νερό
  • 1 κουταλιά της σούπας σουσάμι
  • 1 κουταλιά της σούπας μαυροκούκι (στα μπαχαράδικα)
  • 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο (για το άλειμμα)

Τι πρέπει να κάνουμε

Βήμα 1ο

Σε ένα βαθύ μπολ ή στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το αλεύρι, το αλάτι, τη ζάχαρη, το λάδι, θρυμματίζουμε τη μαγιά με τα δάχτυλά μας και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε το νερό και ζυμώνουμε μέχρι να σχηματιστεί μια ελαστική και σφιχτή ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια. Αν χρειαστεί, μέχρι να επιτύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα, προσθέτουμε ελάχιστο αλεύρι ή ελάχιστο νερό.

Βήμα 2ο

Καλύπτουμε με μεμβράνη και πετσέτα κουζίνας και αφήνουμε σε ζεστό μέρος, για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει.

Βήμα 3ο

Πλάθουμε 2 μέτριες λαγάνες, πάχους περίπου 2 εκατοστά, πιέζοντας με τα δάχτυλά μας έτσι ώστε να πάρουν το οβάλ σχήμα της λαγάνας και να έχουν τις χαρακτηριστικές δαχτυλιές.

Βήμα 4ο

Τις βάζουμε στη λαμαρίνα, την οποία έχουμε καλύψει με λαδόκολα, καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για άλλα 30 λεπτά, μέχρι να φουσκώσουν.

Βήμα 5ο

Λαδώνουμε τις λαγάνες, σκορπίζουμε το σουσάμι και το μαυροκούκι και ψήνουμε για 20 - 25 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς, σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° C. Ελέγχουμε, ανασηκώνοντάς τες απαλά, αν έχουν ψηθεί καλά και από κάτω, αλλιώς τις αφήνουμε για περίπου άλλα 5 λεπτά.

Βήμα 6ο

Βγάζουμε τις λαγάνες από το φούρνο, τις σκεπάζουμε με μια πετσέτα και τις αφήνουμε να κρυώσουν.

Συνταγή από Νίκη Χρυσανθίδου

v