...το ξεχασιάρικο παιδί!

...το ξεχασιάρικο παιδί!

Μήπως το παιδάκι σας έχει ξεχάσει ποτέ το μπουφάν του στο σχολείο κι έχετε επιστρέψει να το βρείτε; Μήπως έχει ξεχάσει το σκουφάκι του στη παιδική χαρά και εσείς πρέπει να του αγοράσετε ένα καινούργιο; Μήπως έχει ξεχάσει τα γυαλιά του ηλίου στο αυτοκίνητο κι έχετε χάσει την μισή σας μέρα να ψάχνεται σε όλη την παραλία για αυτά; Ή μήπως έχει ξεχάσει να κάνει τις σχολικές του εργασίες και τις θυμήθηκε λίγο πριν κοιμηθεί; Αν σας θυμίζει κάτι από τα παραπάνω, τότε σίγουρα έχετε κι εσείς ένα γλυκό πλην όμως ξεχασιάρικο παιδάκι.

Μαμά μήπως είδες που άφησα το...

Μια ιδιαίτερα αγαπητή φράση των παιδιών που ξεχνούν. Γιατί όμως τα παιδιά μας ξεχνούν; Γιατί τα παιδιά γίνονται αφηρημένα; Πρόκειται για έναν χαρακτηρισμό που πολλές φορές ακολουθεί το παιδί και στην ενήλικη ζωή του. Το κάθε παιδάκι, κυρίως στην ηλικία των 3 έως 6 χρονών απορροφάται τόσο πολύ από το παρόν και το σήμερα που φαίνεται ότι ξεχνά το μέλλον. Είναι αλήθεια ότι ακόμη και για τις πιο απλές καθημερινές του ανάγκες, το παιδί δεν νοιάζεται ιδιαιτέρως. Έτσι δεν μπορεί να καταλάβει ότι ξεχνώντας  το μπουφάν του στο σχολείο, μπορεί να κρυώσει ή ακόμη ξεχνώντας το κολατσιό του μπορεί να πεινάσει ή ξεχνώντας που έβαλε τα γυαλιά του, μπορεί να ενοχληθεί από τις ακτίνες του ήλιου.

Παιδί μου, μην ξεχάσεις το...

Κι εμείς οι γονείς περνάμε τη μισή μας ζωή να κυνηγάμε το παιδί μας και να του λέμε διάφορα: «μην ξεχάσεις το μπουφάν σου! Μην ξεχάσεις τη τσάντα σου!». Και την συνέχεια την γνωρίζετε, τρέχουμε κάθε φορά να βρούμε ένα ξεχασμένο μπουφάν, ένα ξεχασμένο σκούφο, ένα ξεχασμένο ζευγάρι γυαλιών απαλλάσσοντας έτσι το παιδί μας να υποστεί τις συνέπειες της πράξης του. Το αποτέλεσμα αυτής της συμπεριφοράς μας είναι το παιδί μας να μην μαθαίνει να οργανώνεται, να μην ταχτοποιεί τα πράγματα του και να μην συγκεντρώνεται. Βασικός τρόπος αντιμετώπισης της αφηρημάδας του παιδιού είναι να του μάθουμε με κάθε τρόπο να ΘΥΜΑΤΑΙ! Κάτι τέτοιο μπορούμε να το πετύχουμε υιοθετώντας σταθερές συνήθειες στο σπίτι μας και ζώντας σ' ένα οργανωμένο και ταχτοποιημένο περιβάλλον.

Η ώρα της οργάνωσης

Συγκεκριμένη ώρα για πρωινό ξύπνημα, για μεσημεριανό ή βραδινό ύπνο. Αν δημιουργήσουμε ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου μπορούμε να προσθέσουμε κάποιες καθημερινές συνήθειες που γίνονται πριν τον ύπνο, όπως το πλύσιμο των δοντιών, η ταχτοποίηση των ρούχων, το διάβασμα κάποιου βιβλίου.Συγκεκριμένη ώρα σχολικού διαβάσματος.Προετοιμασία των ρούχων και της σχολικής τσάντας από το προηγούμενο βράδυ. Είναι σίγουρο ότι κερδίζετε πολύτιμο χρόνο γκρίνιας και αργοπορίας.Φτιάξτε λίστα με τις καθημερινές δουλειές του σπιτιού, στις οποίες μπορούν να συμμετέχουν τα παιδιά σας. Κάποιες από αυτές είναι το μάζεμα των ρούχων, το μάζεμα των παιχνιδιών, το στρώσιμο του τραπεζιού, το πότισμα, η τοποθέτηση των πραγμάτων από το σούπερ μάρκετ στα ντουλάπια της κουζίνας. Σίγουρα θα ενθουσιαστείτε με την προθυμία τους να προσφέρουν την βοήθεια τους.Η οπτική υπενθύμιση βοηθάει. Φτιάξτε ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα και κολλήστε αυτοκόλλητα τις μέρες που το κάθε παιδί έχει μια δραστηριότητα ή μια κοινωνική υποχρέωση. Προτρέψτε τα να σβήνουν τη μέρα της βδομάδας που περνά, έτσι αποχτούν την αντίληψη του χρόνου και το διασκεδάζουν περισσότερο.   

S.O.S. για γονείς 

Επιβραβεύστε το παιδί σας με κάθε επιτυχία, δίνοντας έμφαση στην προσπάθεια κι όχι στο αποτέλεσμα.Γίνετε θετικοί και βοηθητικοί σε ό,τι τα απασχολεί και δεχτείτε το παιδί για αυτό που είναι.Αγκαλιάστε το, γαργαλήστε το, παλέψτε μαζί του. Η σωματική σας επαφή είναι πολύ σημαντική.Να είστε ρεαλιστές ως προς τις απαιτήσεις σας. Κι αν καμιά φορά πάνε να ξεχάσουν κάτι, ας ρωτήσουμε ανέμελα «τι άλλο χρειάζεσαι;», ή «μήπως ξέχασες τίποτα», χωρίς βεβαίως να του το υποδείξουμε.  

Ποιο ζώδιο είναι πιο ξεχασιάρικο;

Καμιά φορά βοηθά να γνωρίζουμε ότι όσο κι αν προσπαθούμε να οργανώσουμε τα παιδάκια μας σωστά, το ζώδιο τους μπορεί να μας απαλλάξει από κάποιες ενοχές.

Έτσι αν έχετε: 

Παιδάκι – Κριός: είναι τόσο υπερκινητικό, που είναι επόμενο κάποια ψιλοπράγματα να του ξεφεύγουν.

Παιδάκι – Ταύρος: ίσως έχετε το πιο οργανωμένο παιδάκι, αρκεί να μην χάνει την παιδικότητα του.

Παιδάκι – Δίδυμος: το παιδάκι αυτό λεει πως θυμάται τα πάντα, πόση αλήθεια όμως κρύβετε εδώ;

Παιδάκι – Καρκίνος: θυμάται αλλά επιλέγει τι και πότε.

Παιδάκι – Λέων: δεν είναι δυνατόν να δεχτεί ότι έχει ξεχάσει ποτέ του κάτι.

Παιδάκι – Παρθένος: τέτοιο μνημονικό, από τα λίγα...

Παιδάκι – Ζυγός: κάτι σαν το καρκινάκι, επιλέγει τι θα θυμηθεί.

Παιδάκι – Σκορπιός: δεν ξεχνά ποτέ.

Παιδάκι – Τοξότης: θυμάται όλα τα πάρτι και μόνο ότι το διασκεδάζει.

Παιδάκι – Αιγόκερως: όπως ο σκορπιός δεν ξεχνά τίποτα.

Παιδάκι – Υδροχόος: θυμάται όσα θεωρεί εκείνο σημαντικά

Παιδάκι – Ιχθύς: το θέμα δεν είναι πόσα ξεχνά, αλλά πόσα θυμάται.

B.....................................................................................................................

 

v