Δεν μπορώ άλλο με την τσιγκουνιά του άντρα μου. Τι να κάνω;

Δεν μπορώ άλλο με την τσιγκουνιά του άντρα μου. Τι να κάνω;
Η παρακάτω απάντηση δεν προέρχεται από κάποιο αυτόματο πρόγραμμα, ούτε από ένα ανώνυμο συντάκτη. Είναι από ένα πραγματικό γονιό, σαν εσένα, με ένα πραγματικό προβληματισμό, όπως οι δικοί σου. Στο «Όσα οι γονείς ρωτούν», η ψυχολόγος Ρομίνα Σαλούστρου απαντά σε αυτά τα προβλήματα, έγκυρα και με ευαισθησία. Αγόρασε τώρα το βιβλίο εδώ. Γιατί γονιός δε γεννιέσαι, γίνεσαι!
Ερώτηση:

***Κάντε τη δική σας ερώτηση στην ειδικό, αν κάποιο πρόβλημα στη σχέση σας, σας απασχολεί!*** 

Με τον άντρα μου είμαστε παντρεμένοι εδώ και 10 χρόνια και έχουμε ένα κοριτσάκι 7 ετών. Γενικά ταιριάζουμε και είμαστε αγαπημένοι, αλλά δεν αντέχω άλλο τη τσιγκουνιά του… Ανέκαθεν ήταν σφιχτός με τα χρήματα, καθώς υπήρξε παιδί φτωχής οικογένειας αλλά πλέον η κατάσταση έχει ξεφύγει. Για παράδειγμα, του είπα να πάμε κάπου έξω να φάμε όλοι μαζί και δεν ήθελε. Δεν βγαίνουμε ποτέ. Δεν αντέχω άλλο. Πώς να του μιλήσω;

Απάντηση:

Αγαπητή αναγνώστρια,

Κατανοώ το πόσο έχετε δυσκολευτεί. Η τσιγκουνιά, όσο και εάν κατά κανόνα εκφράζεται με αφορμή οικονομικά μεγέθη, στην πραγματικότητα δεν αφορά οικονομικά μεγέθη. Αφορά στάση ζωής. 

Η τσιγκουνιά εκφράζει δυσκολία στο άνοιγμα. Δυσκολία στο να αντιληφθεί κάποιος ότι το άνοιγμα είναι μια επιλογή από την οποία θα κερδίσει και όχι θα χάσει. Ότι αποτελεί επιλογή ευφυίας και όχι χαζομάρας. Ότι αξίζει να επενδύουμε, γιατί ακόμη και σε περιόδους που φαίνεται να χάνουμε, μακροπρόθεσμα γνωρίζουμε ότι θα αποδώσει η επένδυση. 

Η τσιγκουνιά σαν τρόπος θέασης της ζωής αφορά και τις σχέσεις. Προκύπτει και εκφράζεται σε πολλά επίπεδα καθημερινότητας. Με ξεκάθαρους ή υπόγειους τρόπους.

Με τον άντρα σας λοιπόν είστε 10 χρόνια μαζί, ταιριάζετε, είστε αγαπημένοι και έχετε και ένα υπέροχο κορίτσι. 

Ανοιχτήκατε ο ένας στον άλλο, επενδύσατε στη σχέση σας και απέφερε καρπούς; Εάν ναι, ενώ συναντάτε εμπόδια, θα συνεχίζετε με τον ίδιο τρόπο να τα υπερβαίνετε και να προχωράτε. 

Εάν όχι, έχετε να επεξεργαστείτε τη μέχρι τώρα προσωπική πορεία σας αλλά και την πορεία σας ως ζευγάρι, ώστε να επαναδιαπραγματευθείτε το πολύ επίκαιρο κεντρικό σας θέμα: Αξίζει να επενδύσω στη σχέση; Θα χάσω ή θα κερδίσω;

Σας ευχαριστώ

*Η Ρομίνα Σαλούστρου είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια. 

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v