Τα 5 πιο επικίνδυνα αντικείμενα που καταπίνουν τα παιδιά

Τα 5 πιο επικίνδυνα αντικείμενα που καταπίνουν τα παιδιά

Πριν από μερικές ημέρες, ομάδα γιατρών στις ΗΠΑ χρειάστηκε να αφαιρέσει 37 μικρά μαγνητικά μπαλάκια (buckyballs) από το στομάχι ενός 3χρονου κοριτσιού. Οι μαγνήτες είχαν ενωθεί σε μία μάζα, η οποία δημιουργούσε τρύπες στο στομάχι και τα έντερά της, απειλώντας τη ζωή της. Οι γιατροί, ευτυχώς, ολοκλήρωσαν την επέμβαση με επιτυχία και διαβεβαιώνουν ότι η μικρή θα τα καταφέρει.

Δείτε ποια μικροαντικείμενα μπορούν να αποβούν επικίνδυνα για την υγεία του παιδιού αν τα καταπιεί.

Μαγνήτες

Η τρίχρονη δεν είναι το μοναδικό περιστατικό παιδιού που μεταφέρεται εκτάκτως στο νοσοκομείο εξαιτίας κατάποσης μαγνήτη, ενώ οι γιατροί λένε πως αρκετά παιδιά έχουν χάσει τη ζωή τους επειδή έχουν καταπιεί μαγνήτες που βρίσκονται σε παιχνίδια ή τοποθετημένοι σε ψυγεία. «Οι μαγνήτες μπορούν να καταλήξουν σε διαφορετικά μέρη των εντέρων, να ενωθούν μεταξύ τους και να διαβρώσουν τα εσωτερικά τοιχώματα προκαλώντας σοβαρή ζημιά», λένε οι ειδικοί.

Μικροσκοπικές μπαταρίες

Τις βρίσκουμε σε παιδικά παιχνίδια, ηλεκτρονικές συσκευές και gadgets, και περιέχουν λίθιο. Το 2010 περισσότερα από 3.400 παιδιά παγκοσμίως κατάπιαν τέτοιες μπαταρίες: δύο από αυτά έχασαν την ζωή τους, ενώ άλλα 19 εμφάνισαν σοβαρές επιπλοκές στην κεντρική αορτή. Οι ειδικοί εξηγούν ότι μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος όταν η μπαταρία σφηνώσει στον οισοφάγο του παιδιού, καθώς αν μείνει εκεί για πολλή ώρα, μπορεί να διαβρωθεί και να προκαλέσει φριχτούς πόνους λόγω εγκαύματος.

Τρίχες

Πολλά πιτσιρίκια έχουν την κακή συνήθεια να μασούν τα μαλλιά τους, κάτι που μπορεί να φαίνεται ακίνδυνο, αλλά αν άθελά τους καταπίνουν τρίχες από τα μαλλιά τους, αυτές μπορούν να δημιουργήσουν μία μπάλα μέσα στο στομάχι τους που θα εμποδίσει την φυσιολογική του λειτουργία. Η μπάλα αφαιρείται χειρουργικά.

Χάπια και αλκοόλ

Ειδικά τα πολύχρωμα χάπια που μοιάζουν με καραμέλες, είναι πειρασμός για τα παιδιά. Δεν είναι όλα τα χάπια επικίνδυνα, όμως κάποια από αυτά (π.χ., οπιούχα παυσίπονα) μπορούν να προκαλέσουν ακόμα και θάνατο. Το αλκοόλ σε μεγάλη ποσότητα μπορεί και να δηλητηριάσει ένα μικρό παιδί.

Καρφιά, βελόνες, καρφίτσες και πινέζες

Παραδόξως, πολλά παιδιά που έχουν καταπιεί τέτοια αντικείμενα, τα έχουν αποβάλει χωρίς προβλήματα από το σύστημά τους. Ωστόσο, οι γονείς πρέπει να είναι προσεκτικοί και, φυσικά, να απευθυνθούν αμέσως στον γιατρό τους αν αντιληφθούν πως το παιδί κατάπιε αιχμηρό αντικείμενο, το οποίο μπορεί να τραυματίσει τον οισοφάγο, το στομάχι ή τα έντερά του. Σε τέτοια περίπτωση, θα πρέπει, επίσης, να παρακολουθούν αν το παιδί πονάει, κάνει εμετό ή έχει αίμα στα κόπρανα.

Πηγή: Time

v