Τι θα χρειαστούμε
Για τα σουτζουκάκια
- Πεντακόσια γραμμάρια κιμάς μοσχαρίσιος (κατά προτίμηση λάπα ή ελιά)
- Μία φέτα ψωμί μπαγιάτικο (μουλιασμένο και στραγγισμένο)
- Ένα αυγό
- Δύο σκελίδες σκόρδο (λιωμένες)
- Ένα κουταλάκι του γλυκού κύμινο
- Μισό κουταλάκι του γλυκού κανέλα (προαιρετικά)
- Ένα κουταλάκι του γλυκού πάπρικα γλυκιά
- Μισό κουταλάκι του γλυκού πιπέρι μαύρο
- Μισό κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- Δύο κουταλιές της σούπας ξίδι κόκκινο ή κόκκινο κρασί
- Δύο κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
Για τη σάλτσα ντομάτας
- Πεντακόσια γραμμάρια ντομάτες τριμμένες ή ένα κουτί ντομάτες κονκασέ
- Μία κουταλιά της σούπας πελτές ντομάτας
- Ένα μικρό κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
- Δύο σκελίδες σκόρδο (ολόκληρες ή λιωμένες)
- Ένα κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
- Ένα κουταλάκι του γλυκού κύμινο
- Μισό κουταλάκι του γλυκού κανέλα
- Ένα φύλλο δάφνης
- Πενήντα χιλιοστόλιτρα κόκκινο κρασί
- Τέσσερις με πέντε κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- Αλάτι και πιπέρι
Τι πρέπει να κάνουμε
Προετοιμασία του κιμά: Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε όλα τα υλικά για τα σουτζουκάκια και ζυμώνουμε καλά για δέκα λεπτά μέχρι το μείγμα να γίνει αφράτο και ελαστικό. Σκεπάζουμε και αφήνουμε στο ψυγείο για μία ώρα να δέσουν οι γεύσεις.
Μορφοποίηση και ψήσιμο: Πλάθουμε μακρόστενα σουτζουκάκια. Τα αλευρώνουμε ελαφρώς και τα τηγανίζουμε σε ελαιόλαδο μέχρι να πάρουν χρώμα (όχι να ψηθούν τελείως). Αν θέλεις πιο ελαφριά εκδοχή, ψήστα στον φούρνο στους διακόσιους βαθμούς Κελσίου για δεκαπέντε λεπτά.
Ετοιμασία της σάλτσας: Σε μια πλατιά κατσαρόλα, σοτάρουμε το κρεμμύδι στο ελαιόλαδο για τρία με τέσσερα λεπτά. Προσθέτουμε το σκόρδο, τον πελτέ και τα μπαχαρικά. Σβήνουμε με κρασί και αφήνουμε δύο λεπτά να εξατμιστεί. Ρίχνουμε τις ντομάτες, τη ζάχαρη και το φύλλο δάφνης. Σιγοβράζουμε για δεκαπέντε με είκοσι λεπτά μέχρι να δέσει η σάλτσα.
Τελικό μαγείρεμα: Ρίχνουμε τα σουτζουκάκια στη σάλτσα και σιγοβράζουμε για δέκα με δεκαπέντε λεπτά να απορροφήσουν τα αρώματα.
Σερβίρισμα: Συνόδευσε με αφράτο πουρέ πατάτας, αρωματικό ρύζι ή κλασικά μακαρόνια. Μην ξεχάσεις λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ένα ποτήρι κόκκινο κρασί!
4 μυστικά για εγγυημένη επιτυχία
- Καλό ζύμωμα: Όσο περισσότερο ζυμώνεις, τόσο πιο αφράτα θα γίνουν.
- Ξίδι ή κρασί στον κιμά: Δίνει μοναδική γεύση και σπάει τη βαριά μυρωδιά του κρέατος.
- Χρόνος ξεκούρασης: Επιτρέπει στα αρώματα να αναμειχθούν τέλεια.
- Αργό μαγείρεμα: Η σάλτσα πρέπει να σιγοβράσει για πλούσια γεύση.
Καλή επιτυχία!