Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Κακοποίησης: Τα ελληνικά στοιχεία που σοκάρουν

Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Κακοποίησης: Τα ελληνικά στοιχεία που σοκάρουν

«Θυμάμαι πως ήμουν 8 χρονών και πως πήγαινα στη Β’ δημοτικού. Μια μέρα γυρνώντας στο σπίτι μου δεν είχα καθόλου διάθεση. Δεν ήθελα ούτε να φάω, ούτε να διαβάσω, το μόνο που ήθελα ήταν να κοιμηθώ. Ο πατέρας μου συνήθιζε να γυρίζει από τη δουλειά του μισή ώρα αφού είχα γυρίσει σπίτι από το σχολείο. Όταν έμαθε ότι δεν ήθελα να φάω και να διαβάσω αγρίεψε και άρχισε να μου φωνάζει. Εγώ δεν του έδινα σημασία. Τότε αυτός σηκώθηκε από το τραπέζι και άρχισε να με χτυπάει αλύπητα…»

Το γράμμα ανήκει στον 15χρονο -σήμερα- Βασίλη, ο οποίος αναφέρεται σε περιστατικό που του συνέβη στα 8 του. Λίγες ημέρες μετά το περιστατικό αποφάσισε να φύγει από το σπίτι του, ωστόσο είχε την τύχη να έρθει σε επαφή με το Χαμόγελο του Παιδιού και να γίνει μέλος της μεγάλης του οικογένειας.

Είναι μία μόνο πραγματική ιστορία από τις τόσες που καταγράφονται στα πρακτικά του Συλλόγου, αναφορικά με τα κακοποιημένα παιδιά στην Ελλάδα: Παιδιά που έχουν κακοποιηθεί σωματικά, σεξουαλικά, συναισθηματικά και ψυχολογικά, παιδιά που έχουν παραμεληθεί από γονείς, χωρίς αυτοί να είναι απαραίτητα φτωχοί. Η Τηλεφωνική Γραμμή SOS 1056 του Χαμόγελου του Παιδιού δέχεται καθημερινά τέτοιες ιστορίες, οι οποίες ακούγονται αδιανόητες στο πλαίσιο της σύγχρονης κοινωνίας στην οποία -υποτίθεται- ζούμε.

Στοιχεία που σοκάρουν

Σύμφωνα με έρευνα της Διεύθυνσης Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο Mama365, τα τελευταία τρία χρόνια, ένας στους δύο μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου, σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Κρήτη έχει υποστεί σωματική βία. Κατά την διάρκεια του τελευταίου έτους, μάλιστα, ένα στα δέκα παιδιά, τα οποία συμμετείχαν στην έρευνα, έχει υποστεί σεξουαλική βία.

Επιπλέον, σχεδόν οκτώ στα δέκα παιδιά που συμμετείχαν στην έρευνα ανάφερε ότι έπεσε θύμα σωματικής βίας κάποια στιγμή κατά την διάρκεια της παιδικής ηλικίας τους, ενώ το 16,2% των παιδιών ανάφερε ότι έχει πέσει θύμα σεξουαλικής βίας κάποια στιγμή της ζωής του.

Τα αποτελέσματα της παραπάνω έρευνας, στην οποία συμμετείχαν 12.000 παιδιά από Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Κρήτη, είναι άκρως αποκαλυπτικά, αν σκεφτεί κανείς ότι παρά την έκταση της παιδικής κακοποίησης, ελάχιστες είναι οι περιπτώσεις που καταγγέλλονται και ακολουθούν τον δρόμο της δικαιοσύνης. Ενδεικτικά, αυτές που αναφέρονται στις Αρχές, δεν φτάνουν το 1%.

Σύμφωνα με το Χαμόγελο του Παιδιού, αυτό συμβαίνει κυρίως γιατί το μεγαλύτερο μέρος του προβλήματος βρίσκεται κρυμμένο μέσα στα σπίτι. Για την ακρίβεια, σχεδόν 92% των δραστών παιδικής κακοποίησης είναι οι ίδιοι οι γονείς.

Γραμμή άμεσης βοήθειας

Σκοπός της Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή SOS 1056 του Χαμόγελου του Παιδιού είναι η διαφύλαξη των δικαιωμάτων του παιδιού και η προστασία του από κάθε κίνδυνο. Ήδη από τις αρχές του έτους μέχρι το τέλος Οκτωβρίου 691 περιπτώσεις παιδιών που κακοποιήθηκαν και καταγγέλθηκαν στην γραμμή αυτή έχουν προωθηθεί στις αρμόδιες Εισαγγελικές Αρχές. Για 122 από αυτά τα παιδιά που βρέθηκαν σε άμεσο κίνδυνο το «Χαμόγελο του Παιδιού» προχώρησε σε επιτόπια παρέμβαση, ενώ 66 από αυτά απομακρύνθηκαν από το οικογενειακό τους περιβάλλον.

Είναι, λοιπόν, αυτονόητο ότι στην γραμμή 1056 πρέπει να καλεί ανά πάσα ώρα οποιοσδήποτε έχει κάποια πληροφορία για κάποιο παιδί που κινδυνεύει.

Περισσότερες πληροφορίες και στοιχεία θα βρείτε στο hamogelo.gr.

v