Χόμπι για μετά τα –ήντα

Χόμπι για μετά τα –ήντα

Όταν τα παιδιά έχουν πλέον μεγαλώσει και ο ελεύθερος χρόνος περισσεύει πολλοί είναι οι μπαμπάδες που αναζητούν τρόπους να γεμίσουν δημιουργικά τις ώρες τους μετά την δουλειά ή τις -ακόμα περισσότερες- ώρες της συντάξιμης «θητείας» τους. Δείτε παρακάτω μερικές ενδιαφέρουσες ιδέες για όλους.

Μαθήματα φωτογραφίας

Αγαπημένο χόμπι για πολλούς, η φωτογραφία, απαιτεί χρόνο, αυτοσυγκέντρωση και ψυχική ηρεμία. Με μία καλή ψηφιακή φωτογραφική μηχανή, μάλιστα, μπορείτε να κάνετε θαύματα. Αν θέλετε να εντρυφήσετε στα μυστικά της φωτογραφίας, μπορείτε να γίνεται μέλος στην Ελληνική Φωτογραφική Εταιρία (κόστος εγγραφής: 15 ευρώ, ετήσια συνδρομή: 60 ευρώ), στο Club Εννέα (χρέωση μόνο για την παρακολούθηση σεμιναρίων) ή στον Φωτογραφικό Κύκλο (200 ευρώ για την ετήσια συνδρομή).

Ζωγραφική

Έκφραση, δημιουργία και… διακόσμηση εσωτερικού χώρου με την προσωπική σας πινελιά. Παρακολουθήστε μερικά μαθήματα ζωγραφικής, είτε σε σχολές όπως το Μικρό Πολυτεχνείο είτε μέσω tutorials στο You Tube, και αφιερωθείτε στο χόμπι που πάντα αγαπούσατε.

Γράψτε ένα βιβλίο

Έχετε αμέτρητες ιδέες, ο λόγος σας ρέει σαν το νερό, τα χέρια σας γλιστρούν πάνω στο πληκτρολόγιο… Αν μέσα σας κρύβεται ένας επίδοξος συγγραφέας, ίσως έχει έρθει η ώρα να τον απελευθερώσετε. Ξεκινήστε να γράφετε την φανταστική σας ιστορία και δείτε πώς μπορείτε να εκδώσετε ένα βιβλίο εδώ.

Κηπουρική

Ανδρικά χόμπι

Ώρα να ασχοληθείτε με τον κήπο ή το μπαλκόνι σας, να φυτέψετε όμορφα λουλούδια ή και να δημιουργήσετε μποστανάκια που -γιατί όχι;- θα παρέχουν τα απαραίτητα λαχανικά της οικογένειας. Μάθετε τα βασικά μέσα από ιστοσελίδες όπως το Κηπουρέματα ή το αμερικανικό Garden Guides, προμηθευτείτε τα κατάλληλα εργαλεία και... γλυτώστε από το έξοδο του επαγγελματία κηπουρού, τον οποίον χρειάζεται να καλείτε κάθε τόσο.

Blogging

Αν είχατε πάντα ταλέντο στο γράψιμο, αλλά δεν είχατε ποτέ τον χρόνο για να «κάτσετε» και να τα «πείτε» με την ησυχία σας, τώρα είναι κατάλληλη στιγμή να μπείτε στον κόσμο του blogging. Δείτε εδώ πώς μπορείτε εύκολα να φτιάξετε ένα blog, βρείτε ένα «πιασάρικο» όνομα για να κερδίσετε ακόμα περισσότερους αναγνώστες και… ποιος ξέρει; Μπορεί μια μέρα να γίνεται διάσημος!

Ιδιαίτερα μαθήματα

Μπορείτε να το κάνετε ως χόμπι αλλά μπορείτε να εξασφαλίσετε και μερικά χρήματα, παραδίδοντας ιδιαίτερα μαθήματα βάσει των γνώσεών σας. Δεν είναι απαραίτητο να είστε εκπαιδευτικός για να το κάνετε. Αρκεί να έχετε άριστες γνώσεις σε ένα συγκεκριμένο αντικείμενο, είτε αυτό είναι τα μαθηματικά είτε η κιθάρα, αλλά και μεταδοτικότητα στην διδασκαλία.

Εθελοντισμός

Για εσάς που θέλετε να προσφέρετε στον συνάνθρωπο τον χρόνο και τις γνώσεις σας, ο εθελοντισμός αποτελεί την πιο δημιουργική λύση. Πού να γίνετε εθελοντές; Στο κίνημα «Μπορούμε», το οποίο μεσολαβεί ώστε εταιρίες εστίασης και καταστήματα τροφίμων να δίνουν από το περίσσευμά τους σε όσους ανθρώπους έχουν ανάγκη. Στην Γραμμή Ζωής, ώστε να γίνετε «Εθελοντής Γειτονιάς» και να βοηθάτε ηλικιωμένους που ζουν μόνοι και αβοήθητοι ή στο Δίκτυο Εθελοντών Άμεσης Κοινωνικής Δράσης «Πράξεις Ζωής», το οποίο βοηθά άτομα με απειλητικές ασθένειες και ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

Μαγειρική

Ανδρικά χόμπι

Ένα χόμπι που σίγουρα θα εκτιμήσουν οι δικοί σας άνθρωποι είναι η μαγειρική. Απλά και μόνο με ένα βιβλίο συνταγών μπορείτε να κάνετε θαύματα. Αν θέλετε, όμως, να διεκδικήσετε τον τίτλο του οικογενειακού master chef, μπορείτε να παρακολουθήσετε κάποιο από τα αμέτρητα σεμινάρια που διοργανώνονται κατά καιρούς στην πόλη, όπως αυτά της σχολής Le Monde, της σχολής Test Kitchen από τον Βαγγέλη Δρίσκα ή της σχολής Sidayes από τον Αλέξανδρο Παπανδρέου. Το μέσο κόστος του κάθε μαθήματος κυμαίνεται στα 50 ευρώ.

Μπριτζ

Εξαιρετική εξάσκηση για το μυαλό, ιδανικό για όσους αγαπούν τα παιχνίδια με τράπουλα, κοινωνικό και αγχολυτικό, το Μπριτζ έχει εκατομμύρια «φίλους» ανά την Ελλάδα, που συναντιούνται τακτικά ανά εβδομάδα για να παίξουν και να διασκεδάσουν. Απαιτούνται κατά κανόνα 12 τρίωρα μαθήματα για να μάθετε να παίζετε Μπριτζ, ενώ το κόστος διδασκαλίας είναι πολύ μικρό (περί τα 100 ευρώ). Μάθετε περισσότερα στον ιστοσελίδα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Μπριτζ.

Ακόμα

Η Μη Κυβερνητική Οργάνωση 50Plus αποτελείται από μία ομάδα πολιτών που στοχεύει στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των Ελλήνων που έχουν «πατήσει» τα 50. Και είναι "ανοικτή" σε κάθε έναν που ενδιαφέρεται να γίνει μέλος...

v