...τι σημαίνουν τα Χριστούγεννα για τα παιδιά

...τι σημαίνουν τα Χριστούγεννα για τα παιδιά

Τα Χριστούγεννα είναι μια πολύ παράξενη γιορτή. Όσο είμαστε παιδιά δεν βλέπουμε την ώρα να έρθουν και λαχταράμε να κρατήσουν όσο γίνεται περισσότερο. Περνάμε στην εφηβεία και τα χριστουγεννιάτικα τραπέζια μας φαίνονται βαρετά. Ενηλικιωνόμαστε και βρίσκουμε αφορμή να ταξιδέψουμε, αποφεύγοντας κάθε οικογενειακό κάλεσμα. Ώσπου γινόμαστε γονείς και συμβαίνει το εξής παράδοξο: Συγκινούμαστε με τα δέντρα, με τα κάλαντα, με τα φώτα, τα βλέπουμε όλα ξανά μέσα από τα μάτια των παιδιών μας. Γιατί όμως στα παιδιά αρέσουν τα Χριστούγεννα;

Τα μικρά μου κοριτσάκια μου ανέφεραν τους παρακάτω δέκα λόγους:

Για το Χριστουγεννιάτικο Δένδρο

Είναι μεγάλη η χαρά του στολισμού. Τα παιδιά δείχνουν πρόθυμα να βάλουν μπάλες και στολίδια. Οι Άγιοι Βασίληδες και τα ελαφάκια που φέρνουν οι γιαγιάδες των παιδιών σας κάθε χρόνο κάνουν το δένδρο τους ξεχωριστό και μοναδικό. Μην ξεχάσετε να τραβήξετε φωτογραφίες με φόντο το δένδρο για να θυμάστε τούτη τη μαγική στιγμή.

Για τη Φάτνη με τον μικρό Χριστό

Τα παιδιά ικανοποιούνται να ακούν ιστορίες, κυρίως την ιστορία της γέννησης του θείου Βρέφους. Τα δικά μου κορίτσια βίωναν αυτήν την ιστορία μέσα από το θεατρικό τους παιχνίδι που υποδύονταν την Παναγία να κρατά αγκαλιά το Χριστό.

Για τη σχολική γιορτή τους

Αν και οι πρώτες σχολικές γιορτές προκαλούσαν άγχος κι ανησυχία στην μια κόρη μου, ωστόσο κι οι δύο βίωναν θετικά και πιο έντονα τούτες τις ωραίες στιγμές, τις οποίες και θα θυμούνται μέχρι την ενηλικίωσή τους.

Για τα οικογενειακά γιορτινά τραπέζια

Κάθε γιορτή γίνεται αφορμή να καλούμε κόσμο στο σπίτι, συγγενείς και φίλους, για φαγητό. Κάθε τραπέζι είναι γι’ αυτά μια εμπειρία χαράς, ενδιαφέροντος, ευχαρίστησης. Έρχονται κοντά σε φίλους και κατανοούν τις κοινωνικές επαφές.

Για τα μελομακάρονα και τους κουραμπιέδες

Με λίγη υπομονή από τη μεριά μας, μπορούμε να πλάσουμε μαζί με τα παιδιά μερικά χριστουγεννιάτικα γλυκά, έπειτα να τα βάλουμε σε κουτάκια, και να τα προσφέρουμε σε ανθρώπους αγαπημένους με κάρτες ζωγραφισμένες από τα ίδια τα παιδιά.

Για τα όμορφα θεάματα

Είναι ευκαιρία αυτές τις ημέρες, εκτός από τις επισκέψεις που επιβάλλεται να κάνουμε σε παππούδες, γιαγιάδες και νονούς, να κάνουμε όμορφους περιπάτους και να δούμε ποιοτικά θεάματα. Από τις πιο όμορφες ιστορίες των Χριστουγέννων είναι αυτή του Καρυοθραύστη. Ακόμη κι αν το παιδάκι σας είναι πολύ μικρό, επιδιώξτε να δείτε οικογενειακώς μια τέτοια παράσταση, ώστε να γεμίσουν τα αυτιά του με φαντασμαγορικά θεάματα και ξεχωριστούς ήχους!

Για τα χριστουγεννιάτικα τραγούδια

Μπορεί σαν ενήλικες να βαριόμαστε την επανάληψη, όμως για τα παιδιά είναι πολύ σημαντική. Ό,τι αγαπούν κι ό,τι τους έδωσε χαρά μπορούν να θέλουν να το επαναλαμβάνουν απεριόριστα. Μην εκπλαγείτε λοιπόν αν ακούτε τα χριστουγεννιάτικα τραγούδια τους μέχρι τη γιορτή του Πάσχα. 

Για τα κάλαντα

Ποιος ξέχασε τα κάλαντα; Ας τα θυμηθούμε για να τραγουδάμε μαζί με τα μικρά μας ακόμη κι αν είμαστε παράφωνοι.

Για το χριστουγεννιάτικο παζάρι

Τα παιδιά μπορούν με τη βοήθεια της μαμάς τους να μαζέψουν ρούχα και παπούτσια που δεν τους κάνουν και να τα προσφέρουν σε όσους τα έχουν ανάγκη. Γιατί κάθε παιδί μπορεί να είναι ευτυχισμένο και χαρούμενο, ειδικά αυτές τις άγιες μέρες. Μ’ αυτό τον τρόπο είναι ευκαιρία να μάθουμε στα παιδιά μας τη σημασία της προσφοράς.

Για τον Αϊ- Βασίλη

Ο πιο αγαπημένος άγιος των παιδιών σας είναι και θα είναι για πολλά χρόνια ο Αϊ – Βασίλης. Μέσα από την ιστορία αυτού του αγίου, τα παιδιά μας μπορούν να μάθουν: 

  • τι αισθανόμαστε όταν αγαπάμε!
  • τι αισθανόμαστε όταν μας αγαπούν!
  • ποιους αγαπάμε!
  • πώς μπορούμε να δείξουμε την αγάπη μας!
  • τι θα χαρίζαμε σε κάποιον που αγαπάμε!

Και μια συμβουλή για γονείς

Πάρτε μια βαθιά ανάσα και πείτε στον εαυτό σας: Χρειαζόμαστε όλοι τις ωραίες παιδικές αναμνήσεις των γιορτών, γιατί όταν κι όποτε τις ανακαλούμε αισθανόμαστε ευφορία, με τον ίδιο περίπου τρόπο όπως όταν ακούμε μουσική ή τρωμε σοκολάτα.

Μήπως να ξαναγίνουμε κι εμείς παιδιά μαζί με τα παιδιά μας;

Καλές Γιορτές σε όλους, καθώς εύχονται κι οι κόρες μου!

B..................................................................................... 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v