Αυξάνονται οι γυναίκες που κάνουν παιδί μετά τα 40

Αυξάνονται οι γυναίκες που κάνουν παιδί μετά τα 40

Η αύξηση των ορίων ηλικίας στις γυναίκες που αποφασίζουν να αποκτήσουν παιδί τα τελευταία χρόνια δεν αποτελεί είδηση. Όλο και περισσότερες είναι εκείνες που περιμένουν μέχρι να βρουν τον κατάλληλο σύντροφο ή που θέλουν πρώτα να καταξιωθούν στην καριέρα τους. Ταυτόχρονα, βέβαια, παρατηρείται και σημαντική αύξηση σε θεραπείες τεχνητής γονιμοποίησης.

Τα τελευταία πέντε χρόνια, όμως, στη Μεγάλη Βρετανία έχει καταγραφεί αύξηση της τάξης του 15,6% στις γυναίκες που αποκτούν παιδιά μετά τα 40 τους χρόνια, η μεγαλύτερη από κάθε άλλη περίοδο. Για την ακρίβεια, την περασμένη χρονιά 25.600 γυναίκες ηλικίας 40-49 ετών έγιναν μαμάδες, ενώ πριν πέντε χρόνια ο αριθμός αυτός ήταν κατά τουλάχιστον 3.000 μικρότερος.

Αύξηση στις γέννες παρατηρείται, βέβαια, σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, στη Μ. Βρετανία, εκτός από τις έφηβες μαμάδες που έχουν μειωθεί κατά ένα πέμπτο, τα τελευταία πέντε χρόνια. Ωστόσο, οι ειδικοί υποστηρίζουν πως την περασμένη χρονιά η αύξηση στις γέννες ήταν μόλις 0,1 σε σχέση με το 2010.

Η αύξηση των τοκετών, ιδιαίτερα από τις μεγαλύτερες γυναίκες, έχει αυξήσει σημαντικά τον φόρτο εργασίας στις μαίες, οι οποίες ξεγεννούν στη Μ. Βρετανία τις επιτόκους. Επιπλέον, τις έχει αναγκάσει να αντιμετωπίσουν και πολύ περισσότερες επιπλοκές κατά την διάρκεια των τοκετών, οι οποίες είναι πολύ πιο συχνές όταν η έγκυος είναι άνω των 40 ετών.

Οι ειδικοί λένε ότι μία στις είκοσι γυναίκες που γέννησαν στο Λονδίνο την περασμένη χρονιά ήταν άνω των 40 ετών.

Σημειώνουν, επίσης, ότι αύξηση παρατηρήθηκε και στα ποσοστά των καισαρικών την περασμένη χρονιά, οι οποίες έφτασαν το 25% των συνολικών μεθόδων τοκετού.

Πιο συγκεκριμένα, μία στις τρεις γυναίκες άνω των 35 ετών γέννησε το 2011 με καισαρική, ενώ στις γυναίκες μεταξύ 25 και 34 ετών καισαρική γίνεται σε μία στις τέσσερις. Τέλος, μόνο μία στις έξι γυναίκες κάτω των 25 ετών κάνει καισαρική στη Μ. Βρετανία.

Στην Ελλάδα το ποσοστό των καισαρικών τα τελευταία χρόνια ξεπερνά το 47%, ενώ οι γυναίκες που αποκτούν παιδί μετά τα 35 είναι μία στις πέντε.

Πηγή: Telegraph

Διαβάστε ακόμα: Μαμά μετά τα σαράντα: Απαντήσεις σε ζητήματα υγείας και ψυχολογίας.

v