Ενδομήτριο και γυναικεία υπογονιμότητα

Ενδομήτριο και γυναικεία υπογονιμότητα

Τα προβλήματα με τα «στρώματα» του ενδομητρίου αποτελούν μία από τις βασικές αιτίες της γυναικείας υπογονιμότητας. Δείτε τι είναι και πώς μπορείτε να το προλάβετε.

Τι είναι το ενδομήτριο

Το ενδομήτριο αποτελεί ιστό της στο εσωτερικό της μήτρας, ο οποίος κάθε μήνα προετοιμάζεται για την εμφύτευση και την παραμονή ενός εμβρύου. Όταν αυτό δεν συμβεί, πραγματοποιείται εμμηνόρροια κατά την οποία αποβάλλεται το στρώμα του ενδομητρίου.

Υποδεκτικότητα του ενδομητρίου

Πολλές φορές η εμφύτευση του εμβρύου στο ενδομήτριο δεν προχωρά φυσιολογικά. Αυτή η αποτυχία μπορεί να οφείλεται σε ποικίλους λόγους.

Ένας σημαντικός παράγοντας είναι το κατά πόσο το ενδομήτριο είναι έτοιμο για την εμφύτευση του εμβρύου, γεγονός που φυσιολογικά συμβαίνει μεταξύ 19ης-21ης ημέρας του κύκλου (5-7 μέρες πριν την ωορρηξία), περίοδος που ονομάζεται και «παράθυρο εμφύτευσης».

Δοκιμασία υποδεκτικότητας ενδομητρίου

Η δοκιμασία υποδεκτικότητας ενδομητρίου είναι μια καινούργια μέθοδος που προέκυψε μετά από 10ετή έρευνα και στηρίζεται στην ανάλυση με μοριακές τεχνικές.

Τη 19η ημέρα του κύκλου πραγματοποιείται βιοψία του ενδομητρίου και μελετάται η έκφραση 238 γονιδίων που σχετίζονται με την υποδεκτικότητα του ενδομητρίου. Η ανάλυση των δεδομένων μας δίνει μία πρόγνωση (ERA Predictor) για το αν το ενδομήτριο είναι υποδεκτικό ή όχι την ημέρα της βιοψίας. Έτσι, στην περίπτωση που το τεστ δείεξι ότι το παράθυρο εμφύτευσης είναι ανοιχτό, αυτό σημαίνει ότι το έμβρυο δύναται να εμφυτευτεί στη μήτρα κατά τη διάρκεια εκείνης της περιόδου.

Στην περίπτωση που η διάγνωση είναι αρνητική η δοκιμασία θα πρέπει να επαναληφθεί σύμφωνα με το ERA Predictor, για να δοθεί νέα εκτίμηση.

Πλεονεκτήματα

Πριν ξεκινήσει ένα ζευγάρι τη διαδικασία εξωσωματικής, το τεστ αυτό δίνει τη δυνατότητα να προσδιοριστεί αν χρειάζονται εξατομικευμένες κινήσεις έτσι ώστε η διαδικασία να ολοκληρωθεί με επιτυχία.

Ο Δρ. Θεοδόσης Αρκουλής είναι Μαιευτήρας-Γυναικολόγος, Ειδικός στην Εξωσωματική Γονιμοποίηση, Επικεφαλής του Κέντρου Εξωσωματικής Γονιμοποίησης Πειραιά «Μίτωση».

 

v