11 βιβλία και παραμύθια για τις παιδικές φοβίες

11 βιβλία και παραμύθια για τις παιδικές φοβίες

Από την ηλικία των δύο ετών έως τα πρώτα σχολικά χρόνια το 85% των παιδιών αντιμετωπίζει φόβους για διάφορα πράγματα ή καταστάσεις, με το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών να μην έχει λογική εξήγηση.

Παιδιά αυτών των ηλικιών μπορεί να φοβούνται το σκοτάδι, φανταστικά και υπερφυσικά όντα (π.χ. φαντάσματα), αλλά και πράγματα και καταστάσεις που τους προκάλεσαν πόνο (π.χ. παιδίατρος). Κάποια παιδιά μπορεί να φοβούνται τις καταιγίδες με τις βροντές, κάποια άλλα την θάλασσα και τα μεγάλα ζώα, ενώ μεγαλώνοντας και κατά τα πρώτα σχολικά έτη ξεκινούν οι κοινωνικές φοβίες, π.χ. το να σηκωθούν και να μιλήσουν μπροστά σε άλλους.

Ξεκάθαρη απάντηση στο γιατί φοβούνται τα παιδιά δεν υπάρχει. Αυτό στο οποίο συμφωνούν οι περισσότεροι ψυχολόγοι, όμως, είναι πως ο τρόπος με τον οποίον θα διαχειριστεί κανείς τους φόβους και τις φοβίες τους, ήδη από τις πολύ μικρές ηλικίες, μπορεί να επηρεάσει το πώς αυτοί θα εξελιχθούν στην πορεία της ζωής του. Και οι γονείς έχουν πολύ μεγάλο ρόλο να παίξουν στο αν θα μεγαλώσουν παιδιά φοβισμένα, με άγχη, ή παράτολμα. Είναι εκείνοι που θα μάθουν στα παιδιά πως, καλώς ή κακώς, τα δυσάρεστα συναισθήματα είναι μέρος της ζωής μας και μας ακολουθούν για πάντα. Σκοπός είναι να μην μας βάζουν εμπόδια, κι αν μας βάζουν να μπορούμε να τα ξεπερνάμε.

Τα παραμύθια είναι ένα εξαιρετικό μέσο για να μιλήσουν οι γονείς με τα παιδιά για τις φοβίες τους και να τους δώσουν παραδείγματα και τρόπους να τις αντιμετωπίσουν.

Συγκεντρώσαμε, λοιπόν, μερικά τέτοια παραμύθια που θα βοηθήσουν τους γονείς να βοηθήσουν τα παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας να διαχειριστούν και ίσως να ξεπεράσουν τις φοβίες τους.

«Μη φεύγεις», Μπίλλη Ρόζεν & Μάκης Τσίτας

(εκδόσεις: Ψυχογιός, σελ. 56, ηλικίες: 5-6 ετών, τιμή: 6 ευρώ)

Ο Αλέξης αγαπάει πολύ τη γιαγιά του. Και η γιαγιά αγαπάει πολύ τον Αλέξη. Σήμερα ήρθε πάλι να τον δει κι εκείνος είναι πολύ χαρούμενος γι'' αυτό, γιατί πάντα περνάνε πολύ όμορφα οι δυο τους. κουβεντιάζουν, παίζουν με τα αυτοκινητάκια, πηγαίνουν στην παιδική χαρά και στο σινεμά. Κάποια στιγμή, η γιαγιά πρέπει να φύγει. Όμως, ο Αλέξης δε θέλει. Δε θέλει καθόλου. Γιατί φοβάται ότι η γιαγιά του δε θα ξαναγυρίσει, όπως η θεία Καίτη που ήταν πολύ μεγάλη... Μια τρυφερή ιστορία για γιαγιάδες και εγγόνια!

Αγοράστε το online από εδώ.

«Ένα φοβητσιάρικο σκυλάκι», Άντι Έλις

(εκδόσεις: Ψυχογιός, σελ. 56, ηλικίες: 5-6 ετών, τιμή: 3 ευρώ)

Ο καημένος ο Ορφέας φοβάται τα πάντα: τις αράχνες, τη σκιά του και κυρίως τον Αττίλα, το μεγάλο και τρομακτικό σκύλο που παραφυλάει στο δρόμο. Θα καταφέρει, άραγε, να γίνει ένας ατρόμητος και φοβερός σκύλος; Μια τρυφερή ιστορία που θα μάθει στα παιδιά να αντιμετωπίζουν τους φόβους τους.

Αγοράστε το online από εδώ.

«Δεν θέλω να με πάρει ο ύπνος», Γιώτα Φώτου

(εκδόσεις: Ψυχογιός, σελ. 56, ηλικίες: 3-4, τιμή: 5 ευρώ)

«Ύπνε, που παίρνεις τα παιδιά, πάρε και το δικό μου...» τραγουδά η μαμά, και ο μικρός Παύλος πετάγεται από το κρεβάτι τρομαγμένος και βάζει τα κλάματα. Έχει μπερδευτεί! Νομίζει ότι ο ύπνος είναι ένας κακός άνθρωπος που θα τον πάρει μακριά. Η μαμά τότε του εξηγεί: «Ο ύπνος είναι φίλος για όλα τα παιδιά. Με εκείνον μεγαλώνουν και μ' όνειρα γλυκά...»
Μέσα από μια τρυφερή ιστορία, τα μικρά παιδιά που δε θέλουν να κοιμηθούν ανακαλύπτουν τα οφέλη του ύπνου.

Αγοράστε το online από εδώ.

«Η Λελέκα σηκώνει κεφάλι. Μάθε πώς τον φόβο να μειώσεις κι εσύ κεφάλι να σηκώσεις», Ανδρέας Αρματάς

(εκδόσεις: Πατάκη, σελ. 32, ηλικίες: 3-10 ετών, τιμή: 8,90 ευρώ)

Η Λελέκα είναι μια μικρή καμηλοπάρδαλη με ένα μεγάλο μυστικό που δεν μπορεί πια να κρύψει. Φοβάται το ύψος. Κάθε φορά που προσπαθεί να σταθεί όρθια, την πιάνει ζάλη και ξανακατεβάζει το κεφάλι. Μέχρι που, μια μέρα, ανακαλύπτει τυχαία ότι υπάρχουν πράγματα που τα άλλα ζώα φοβούνται, αλλά εκείνη όχι. Ο καλύτερός της φίλος, ο Γκρίμο το μαϊμουδάκι, φοβάται το σκοτάδι, αλλά εκείνη όχι. Η Μελίνα η γατούλα, φοβάται το νερό, αλλά εκείνη όχι. Ο Ηλίας, ο ελέφαντας, φοβάται τα ποντίκια, αλλά εκείνη όχι!

Τελικά, δεν είναι «φοβητσιάρα» μόνο και μόνο επειδή φοβάται το ύψος – εξάλλου, είναι τόσα εκείνα που δε φοβάται!
Κι όταν μάλιστα μαθαίνει να χρησιμοποιεί τη δύναμη της σκέψης, τότε... Ένα παραμύθι που βοηθάει τα παιδιά να ξεπεράσουν τους φόβους τους.

Αγοράστε το online από εδώ.

«Ντιριγκόου – Ντιριμπάι», Γιολάντα Τσιαμπόκαλου

(εκδόσεις: Καστανιώτη, σελ. 32, ηλικίες: από 6 ετών, τιμή: 11,50 ευρώ)

Κάποιες φορές τα όνειρα γίνονται εφιάλτες. Κρύβονται κάτω από το κρεβάτι ή κουνάνε τις κουρτίνες για να μας φοβίσουν. Δύσκολα τα πράγματα! Και ποιος να σε πιστέψει; Ευτυχώς που υπάρχουν οι Ζουμπάδες! Κάτι μικροκαμωμένα, μαλλιαρά και γελαστά πλασματάκια. Οι Ζουμπάδες είναι οι φύλακες των ονείρων σου. Ζουμπάνε, ζουλάνε και σκάνε όλα τα κακά όνειρα από τον ύπνο σου. Αν τους φωνάξεις με τη μαγική λέξη "Ντιριγκόου-Ντιριμπάι", θα έρθουν στη στιγμή. Προς το παρόν βρέθηκαν στη Χώρα της Φαντασίας, γιατί νόμισαν πως τα παιδιά δεν τους θέλουν πια. Φτάνουν οι φίλοι τους, φτάνει μια λέξη μαγική, μια μυστική συνταγή, για να 'ρθουν πίσω στη γη; Ή πρέπει λίγο να θες κι εσύ;

Ένα βιβλίο για να αντιμετωπίζουν τα παιδιά τους εφιάλτες τους.

Αγοράστε το online από εδώ.

«Τα όνειρα της Νίνας», Λένα Διβάνη

(εκδόσεις: Καστανιώτης, σελ. 32, ηλικίες: από 6 ετών, τιμή: 12 ευρώ)

Η Νίνα είναι ένα κοριτσάκι που τα βράδια φοβάται να κοιμηθεί. Όταν όμως αρχίζει να την παίρνει ο ύπνος στο θρανίο, καταλαβαίνει πως κάτι πρέπει να κάνει. Τότε εμφανίζεται η Νάνι, που είναι ολόιδια με εκείνη, και της υπόσχεται πως θα τη βοηθήσει. Mαζί της, η Νίνα μπαίνει στα όνειρά της και συναντά όλα εκείνα που την αφήνουν ξάγρυπνη: τρομακτικά τέρατα που απειλούν πως θα τη φάνε, επικίνδυνα φρούτα, πλημμύρες, γοργόνες που δίνουν παραπλανητικές οδηγίες. Η διαδρομή δεν είναι εύκολη και η Νίνα συχνά δειλιάζει. Όμως η Νάνι της υπενθυμίζει: «Μόνο όταν αντιμετωπίσεις τους φόβους σου, θα προχωρήσεις και θα πετύχεις αυτό που θες»...

Αγοράστε το online από εδώ.

«Μη φοβάσαι το σκοτάδι, αρκουδάκι», Νόρμπερτ Λάντα

(εκδόσεις: Μεταίχμιο, σελ. 24, ηλικίες: 3-6 ετών, τιμή: 17,70 ευρώ)

Το αρκουδάκι, ο σκαντζόχοιρος και ο σκίουρος μάζευαν γλυκά βατόμουρα στην άκρη του δάσους. Νύχτωσε όμως, και το αρκουδάκι φοβόταν πολύ το σκοτάδι!

Τα παιδιά, μαζί με το αρκουδάκι, θα ανακαλύψουν ότι το σκοτάδι δεν είναι τόσο τρομακτικό όσο φαινόταν στην αρχή. Στο τέλος της ιστορίας, τα περιμένει μια έκπληξη: αστέρια που λάμπουν και αναβοσβήνουν!

Αγοράστε το online από εδώ.

«Φόβος», Τρέις Μορόνι

(εκδόσεις: Μεταίχμιο, σελ. 22, ηλικίες: 3-6 ετών, τιμή: 9,17 ευρώ)

Πώς μπορούν οι γονείς να βοηθήσουν το παιδί τους να καταλάβει ότι το αγαπούν; Τι πρέπει να κάνουν όταν το παιδί φοβάται, ζηλεύει ή νιώθει θυμωμένο; Τα βιβλία αυτής της σειράς έχουν σχεδιαστεί προσεκτικά για να βοηθήσουν το παιδί να καταλάβει τα συναισθήματά του και να αποκτήσει μεγαλύτερη αυτονομία (ελευθερία) στη ζωή του. Συζητώντας για τα συναισθήματα, το παιδί μαθαίνει ότι είναι φυσικό μερικές φορές να αισθάνεται λύπη, θυμό, φόβο ή αγάπη. Στο τέλος κάθε βιβλίου υπάρχουν οδηγίες για τους γονείς από εξειδικευμένο παιδοψυχολόγο.

Αγοράστε το online από εδώ.

«Όταν φοβάμαι», Τσέρι Τζ. Μέινερς

(εκδόσεις: Μεταίχμιο, σελ. 40, ηλικίες: από 6 ετών, τιμή: 6 ευρώ)

Ένα βιβλίο που μαθαίνει στα παιδιά να φέρονται υπεύθυνα και με σεβασμό προς τον εαυτό τους και τους άλλους.

Τα σημερινά παιδιά νιώθουν φόβο για πολλά και διαφορετικά πράγματα. Το βιβλίο αυτό εξηγεί στα παιδιά ότι υπάρχουν άνθρωποι που μπορούν να τα βοηθήσουν να νιώσουν καλύτερα, πιο δυνατά και πιο ασφαλή. Ακόμα, τα βοηθά να κατανοήσουν τους φόβους τους, να τους αντιμετωπίσουν και να τους ξεπεράσουν.

Το βιβλίο αυτό διαβάζεται δυνατά, και δίνει αφορμή για συζήτηση. Είναι ιδανικό για το σπίτι και το σχολείο. Στο τέλος του βιβλίου υπάρχει παράρτημα για γονείς και δασκάλους, με χρήσιμες συμβουλές.

Αγοράστε το online από εδώ.

«Οι σαράντα εφιάλτες», Ευγένιος Τριβιζάς

(εκδόσεις: Μεταίχμιο, σελ. 80, ηλικίες: από 3 ετών, τιμή: 14,40 ευρώ)

Ένας οδοστρωτήρας πατάει τον κάλο του Στέλιου, γιγάντιοι τερμίτες και τεράστιοι σκόροι κυνηγάνε μια μοναχοκόρη, ένας αετός αρπάζει το αγαπημένο παιχνίδι της Αννίτας, ένας κροταλίας εξομολογείται στην Αμαλία ότι είναι η αγάπη του η μεγάλη και δε θέλει καμιά άλλη. Όλοι μας βλέπουμε εφιάλτες, ιδίως άμα τρώμε με τις ώρες πτι φουρ και πάστα φλώρες. Ποιος δεν έχει ακούσει ένα μουγκρητό να έρχεται από την κουζίνα ή δεν έχει δει μια ουρά δράκου να σαλεύει πίσω από την κουρτίνα; Ποιος δεν έχει δει ένα πλοκάμι να προβάλλει κάτω από το κρεβάτι ή δεν έχει νιώσει ένα κρύο άγγιγμα στην πλάτη; Ένα βιβλίο που διασκεδάζει τα παιδιά και τα βοηθάει να μιλήσουν με τους δικούς τους τρόπους για τους εφιάλτες, τις φοβίες και τις ανησυχίες τους.

Αγοράστε το online από εδώ.

«Φοβάσαι; Από τον φόβο έως το θάρρος», Νούρια Ρόκα

(εκδόσεις: Κέδρος, σελ. 36, ηλικίες: από 3 ετών, τιμή: 7,65 ευρώ)

Μια καταιγίδα, τα πυροτεχνήματα, τα φαντάσματα... Όλοι μας έχουμε κάποτε φοβηθεί κάτι. Ο φόβος από μόνος του δεν είναι κάτι κακό, αφού μας κάνει πιο προσεκτικούς. Το πρόβλημα δημιουργείται όταν ο φόβος μας γίνεται τόσο έντονος που μας εμποδίζει να κάνουμε πράγματα που κανονικά θα κάναμε.

Οι δραστηριότητες και τα παιχνίδια που προτείνονται στο τέλος του βιβλίου θα βοηθήσουν τα παιδιά να μετατρέψουν το φόβο τους σε παιχνίδι, ενώ, χάρη στις συμβουλές που θα διαβάσουν, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί θα βοηθηθούν στην προσπάθειά τους να μιλήσουν στα παιδιά για θέματα που τα απασχολούν.

Αγοράστε το online από εδώ.

v