Πώς να διαχειρίζεστε τους τσακωμούς με τη σύντροφό σας

Πώς να διαχειρίζεστε τους τσακωμούς με τη σύντροφό σας

Κατά πάσα πιθανότητα έχει δίκιο: Σας είπε να πετάξετε τα σκουπίδια –δεν τα πετάξατε. Σας ζήτησε να κρατήσετε το παιδί για ένα βράδυ, προκειμένου να βγει με τις φίλες της - το ξεχάσατε τελείως. Εκεί που Τρίτη βράδυ χαλαρώνει εξαντλημένη στον καναπέ, έτοιμη να κοιμηθεί - εμφανίζονται οι κολλητοί σας με σουβλάκια και μπύρες, για να δείτε Champions League. Ετοιμαστείτε για πόλεμο!

Αν και δεν θα έπρεπε, παρακάτω θα σας αποκαλύψουμε τους "άσους στο μανίκι" για να "τη βγάζετε καθαρή" κάθε φορά που το κλίμα μυρίζει μπαρούτι και ένας μεγάλος τσακωμός με την καλή σας είναι προ των πυλών:

Αποφύγετε λέξεις που μπορούν να την «φουντώσουν», όπως «ηρέμησε», «κάτσε κάτω» ή «εσύ φταις!» ειδικά αν μόλις έχει ξεκινήσει ο καβγάς. Το πιθανότερο είναι ότι θα αρχίσει να ουρλιάζει και μετά θα είναι αδύνατο να κάνετε μία πολιτισμένη συζήτηση.

Αντίθετα, πείτε της φράσεις που κάνουν επίκληση στο συναίσθημα, όπως «νιώθω ότι δεν εκτιμάς όσα κάνω» ή «συγχώρεσέ με, θα προσπαθήσω να μην ξανασυμβεί» ή «μην στεναχωριέσαι για τέτοια ανούσια πράγματα, θα βρω τρόπο να τα διορθώσω». Μερικά γλυκόλογα που να της επισημαίνουν πόσο πολύ την αγαπάτε, παρά την γκρίνια της, θα βοηθήσουν σημαντικά.

Μην εμπλέκετε άλλους στον τσακωμό σας. Δηλαδή, μην κάνετε το λάθος να της πείτε την γνώμη της μητέρας σας ή των φίλων σας για το αντικείμενο του τσακωμού –είναι αυτονόητο ότι η γνώμη τους θα συνάδει με την δική σας. Επίσης, θα δημιουργήσετε άσχημο κλίμα για την επόμενη φορά που θα τους συναντήσει. Πραγματικά, δεν υπάρχει λόγος.

Αφήστε τις απειλές, ειδικά αφού δεν πρόκειται να τις κάνετε πράξη –το πιθανότερο είναι πως θα πυροδοτήσουν ακόμα περισσότερο την κατάσταση και όχι μόνο δεν θα αποτρέψουν αλλά και θα οδηγήσουν την γυναίκα σας προς αυτό με το οποίο την απειλείτε (π.χ. αν την απειλήσετε ότι θα φύγετε, δεν αποκλείεται να σας ανοίξει η ίδια την πόρτα).

Ακούστε την προσεκτικά και δώστε σημασία στο πώς νιώθει. Μόνο έτσι θα μπορέσετε α) να έρθετε στην θέση της και να κατανοήσετε τα αισθήματά της και β) θα βρείτε τα σωστά επιχειρήματα για να αντικρούσετε με λογική και ψυχραιμία αυτά που έχει να σας πει. Έτσι, θα μπορέσει να γίνει μία πραγματικά εποικοδομητική συζήτηση και να βρεθεί μια λύση.

"Καταπιείτε το" και -εν ανάγκη- προσποιηθείτε. Αν βαθιά μέσα σας ξέρετε ότι έχει δίκιο, αφήστε τους εγωισμούς και τις «μαγκιές» και προσπαθήστε να λήξετε τον τσακωμό αποδεχόμενος την ήττα σας. Ακόμα, όμως, κι αν έχετε δίκιο εσείς και βλέπετε πως ο τσακωμός δεν βγάζει πουθενά, παρά διαρκεί ώρες, πείτε της πως ίσως χρειάζεστε και οι δύο λίγο χρόνο για να ηρεμήσετε και να το ξανασκεφτείτε και ίσως να το συζητήσετε ξανά αργότερα. Στον χρόνο αυτό ανασυντάξτε τις δυνάμεις και τα επιχειρήματά σας.

v