Γυναικεία τριχόπτωση: Προστατεύστε τα μαλλιά σας

Γυναικεία τριχόπτωση: Προστατεύστε τα μαλλιά σας

Για τους άνδρες είναι πρόβλημα. Για τις γυναίκες, όμως, η τριχόπτωση είναι πραγματικός εφιάλτης. Ζητήσαμε από τη Δερματολόγο – Αφροδισιολόγο κ. Βασιλική Μουσάτου να μας εξηγήσει γιατί κάποιες γυναίκες, ακόμα και σε νεαρές ηλικίες, υποφέρουν από τριχόπτωση και πώς μπορούν να το αντιμετωπίσουν οριστικά και αποτελεσματικά.

Γιατί πέφτουν τα μαλλιά

«Η ποιότητα των μαλλιών είναι γενετικά προκαθορισμένη –είναι κληρονομική- αλλά εξαρτάται και από εξωτερικούς παράγοντες», λέει η κ. Μουσάτου. Έτσι, κατά περιόδους μπορεί να παρατηρούμε μεγαλύτερη απώλεια τριχών από το κανονικό, η οποία όμως αποκαθίσταται μέσα σε λίγους μήνες. Αυτή η τριχόπτωση μπορεί να σχετίζεται με τον καιρό (εποχιακή τριχόπτωση, την άνοιξη και το φθινόπωρο), αλλά μπορεί να συμβαίνει κατά την διάρκεια στρεσογόνων περιόδων στη ζωή μας (π.χ. λόγω χειρουργικού στρες, άγχους ή κατάθλιψης).

Άλλα συνηθισμένα αίτια τριχόπτωσης, σύμφωνα με την ειδικό, είναι η δυσλειτουργία του θυρεοειδούς, η λήψη κάποιων φαρμάκων (π.χ. ρετινοειδή, βαρβιτουρικά, χημειοθεραπευτικά κ.α), οι εξαντλητικές δίαιτες, ενώ το φαινόμενο μπορεί να παρατηρηθεί κατά την περίοδο της λοχείας ή όταν μία γυναίκα διακόπτει τα αντισυλληπτικά.

Αναφορικά με την γενετικά προκαθορισμένη τριχόπτωση, την λεγόμενη ανδρογεννητικού τύπου αλωπεκία, αυτή εμφανίζεται μεν περισσότερο στους άνδρες, αλλά και σε γυναίκες με αυξημένα ανδρογόνα στον οργανισμό τους. Οι ορμονικές διαταραχές, λοιπόν, παίζουν εξίσου σημαντικό ρόλο.

Πώς προλαμβάνεται η τριχόπτωση

«Δυστυχώς δεν υπάρχει κάτι που μπορούμε να κάνουμε για να προλάβουμε την τριχόπτωση, εκτός αν η γυναίκα πάσχει από αναιμία ή υποθυρεοειδισμό, όποτε θα πρέπει έτσι κι αλλιώς να λαμβάνει τα σχετικά φάρμακα», λέει η κ. Μουσάτου.

Παρ'όλα αυτά, δεν είναι λίγοι οι διατροφολόγοι που υποστηρίζουν πως η ποιότητα και το είδος της τροφής που λαμβάνουμε μπορεί να παίξει τον ρόλο της στην ποιότητα της επιδερμίδας, των μαλλιών και των νυχιών μας, μέσω των βιταμινών και των ιχνοστοιχείων που λαμβάνουμε. Έτσι, άτομα που υποσιτίζονται ή που δεν λαμβάνουν θρεπτικές τροφές κινδυνεύουν από τριχόπτωση.

Πιο συγκεκριμένα, ο διατροφολόγος κ. Χαρίλαος Δημοσθενόπουλος σε άρθρο του αναφέρει ότι η βιταμίνη Α (κόκκινα, κίτρινα και πορτοκαλί λαχανικά, συκώτι, ιχθυέλαια, αυγά κ.α.) βιταμίνες του συμπλέγματος Β (κοτόπουλο, ψάρι, φιστίκια και πράσινα λαχανικά), η βιοτίνη (αυγά, συκώτι, δημητριακά), η βιταμίνη C (εσπεριδοειδή, σκουροπράσινα λαχανικά, ντομάτες), ο χαλκός (συκώτι, θαλασσινά, σπόροι, φιστίκια), ο σίδηρος (κόκκινο κρέας), ο ψευδάργυρος (κρέας, συκώτι, θαλασσινά, μαγιά μπύρας, αυγά και σόγια), η πρωτεΐνη αλλά και το νερό μπορούν να παίξουν καθοριστικό ρόλο στην υγεία των μαλλιών.

Πώς αντιμετωπίζεται η τριχόπτωση

«Στις περισσότερες περιπτώσεις η τριχόπτωση που δεν οφείλεται σε οργανικά αίτια αποκαθίσταται με τη βοήθεια ειδικών συμπληρωμάτων διατροφής που περιέχουν κυστείνη, ψευδάργυρο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Υπάρχουν και τοπικά προϊόντα (σαμπουάν , αμπούλες, λοσιόν ) με αντίστοιχα συστατικά που μπορεί να δοθούν επικουρικά», λέει η κ. Μουσάτου.

Αν, όμως, πρόκειται για ανδρογεννητικού τύπου αλωπεκία υπάρχουν διάφοροι δραστικοί τρόποι να αντιμετωπιστεί, όπως μεταμόσχευση μαλλιών από μόσχευμα που λαμβάνεται από το πίσω μέρος του κεφαλιού ή θεραπεία με τοπικά σκευάσματα που περιέχουν μινοξιδίλη. «Η ουσία αυτή αρχικά χρησιμοποιήθηκε ως αντιυπερτασικό και είχε ως παρενέργεια την υπερτρίχωση. Στη συνέχεια, λοιπόν, παρασκευάστηκε για τοπική χρήση κι έχει πολύ καλά αποτελέσματα στην ανδρογεννητικού τύπου αλωπεκία με συνεχή χρήση. Δρα αυξάνοντας την αγγείωση και κατά συνέπεια τη θρέψη του τριχικού θυλάκου. Το δοσολογικό σχήμα περιλαμβάνει 6 ψεκασμούς 2 φορές την ημέρα για μεγάλο χρονικό διάστημα», εξηγεί η ειδικός.

Η ίδια συμπληρώνει ότι η ανδρογεννητικού τύπου αλωπεκία στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες μπορεί επίσης να αντιμετωπιστεί με τοπικό σκεύασμα που περιέχει οιστραδιόλη.

Τα καλά νέα για τις γυναίκες που πάσχουν από ανδρογεννητικού τύπου αλωπεκία είναι ότι η μορφή αυτής είναι διαφορετική από των ανδρών καθώς όση αραίωση και εάν υπάρχει, δεν υποχωρεί ποτέ η τριχοφυΐα στη μετωποκροταφική γραμμή.

Σε κάθε περίπτωση, η γυναίκα που υποφέρει από τριχόπτωση θα πρέπει να επισκεφθεί δερματολόγο ο οποίος θα αποφασίσει αν και τι είδους θεραπεία πρέπει να της χορηγηθεί, ανάλογα με το πρόβλημα.

Ξέρετε ότι...

-Οι βαφές, το χτένισμα στο κομμωτήριο και τα προϊόντα styling δεν επηρεάζουν την τριχόπτωση , αλλά την ποιότητα της τρίχας που μπορεί να φθείρεται από την υπερβολική χρήση τους.

- Το συχνό λούσιμο, αντίθετα με όσα μπορεί να ακούγονται, βοηθά στην αποφυγή της τριχόπτωσης: Η λιπαρότητα και το σμήγμα του τριχωτού της κεφαλής περιέχουν διυδροτεστοστερόνη (DHT), το ανδρογόνο που προκαλεί τριχόπτωση. Οπότε το συχνό λούσιμο βοηθά στην απομάκρυνσή του.

- Είναι μύθος ότι το συχνό κούρεμα ή το ξύρισμα του κεφαλιού δυναμώνουν τα μαλλιά. Η τριχόπτωση είναι αποτέλεσμα διεργασιών που συμβαίνουν εσωτερικά, στον οργανισμό μας. Το κούρεμα βοηθά απλά στην απαλλαγή της τρίχας από ταλαιπωρημένες άκρες, ενώ το ξύρισμα απλά δίνει την εντύπωση της ενδυνάμωσης της τρίχας απλά επειδή τα μαλλιά είναι έτσι κι αλλιώς πιο δυνατά στην ρίζα.

- Αν υπάρχει κληρονομική προδιάθεση για τριχόπτωση, υπεύθυνη είναι πάντα η μητέρα και σπανιότερα ο πατέρας.

v