Τα οφέλη της μουσικοθεραπείας σε μικρούς και μεγάλους

Τα οφέλη της μουσικοθεραπείας σε μικρούς και μεγάλους

Βάζεις τα ακουστικά, κλείνεις τα μάτια και ταξιδεύεις. Και όχι μόνο. Η μουσική έχει τη δυνατότητα να επηρεάζει ή και να δημιουργεί συναισθήματα. Να σε «ρίχνει» όταν νιώθεις μελαγχολικά, να σου γεννά την όρεξη να χορέψεις αλλά και να σου θυμίζει ότι είσαι ερωτευμένος. Δεν είναι περίεργο, λοιπόν, που σύγχρονες ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις χρησιμοποιούν τη μουσική ως εργαλείο βοήθειας.

Τι είναι η μουσικοθεραπεία

Η μουσικοθεραπεία είναι μία μορφή δημιουργικής ψυχοθεραπείας με εργαλείο τη μουσική, όπως χαρακτηριστικά εξηγεί στο ιστολόγιό της η μουσικοθεραπεύτρια και ιδρυτική πρόεδρος του Ελληνικού Συλλόγου Πτυχιούχων Επαγγελματιών Μουσικοθεραπευτών κ. Ευαγγελία Παπανικολάου. Μπορεί να βοηθήσει ανθρώπους με ψυχολογικά ή ψυχοσωματικά προβλήματα, γυναίκες που βιώνουν άγχος κατά την περίοδο εγκυμοσύνης ή επιλόχειας κατάθλιψης, ή ακόμα και άτομα που απλά ενδιαφέρονται για την προσωπική τους ανάπτυξη μέσα από μια καλλιτεχνική διάσταση και εναλλακτική διέξοδο έκφρασης. Ωστόσο, από έρευνες έχει διαπιστωθεί ότι η μουσικοθεραπεία μπορεί να ωφελήσει ακόμα και ασθενείς με καρκίνο και άλλες χρόνιες ή ανίατες ασθένειες.

Σε κάθε περίπτωση, επισημαίνει η ειδικός, πρόκειται για μία συμπληρωματική θεραπευτική αγωγή, με την έννοια ότι σε καμία περίπτωση δεν υπόσχεται να θεραπεύσει ασθένειες, π.χ. ένας ασθενής με όγκο μπορεί να παρακολουθήσει σεμινάρια μουσικοθεραπείας παράλληλα με την φαρμακευτική του αγωγή. Σκοπός της, δηλαδή, είναι να ενισχύσει στο μέγιστο το θεραπευτικό της αποτέλεσμα.

Διαβάστε εδώ άρθρο της κ. Παπανικολάου για τα οφέλη της μουσικής στη βρεφική ηλικία.

Τι περιλαμβάνει η συνεδρία μουσικοθεραπείας

Ανάλογα με τις ανάγκες και την περίπτωση του κάθε ενδιαφερόμενου, η μουσικοθεραπεία λαμβάνει χώρα σε συνεδρίες με μακροπρόθεσμο και εξατομικευμένο χαρακτήρα. Έτσι, αυτό που λίγο-πολύ συμβαίνει σε κάθε συνεδρία (συνήθως 45-50 λεπτών) είναι ένα δημιουργικό και εκφραστικό δρώμενο μεταξύ θεραπευτή και ενδιαφερόμενου.

Η κ. Παπανικολάου διευκρινίζει ότι, αντίθετα με αυτό που μπορεί να φαντάζονται πολλοί, κατά το μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίας πραγματοποιείται δημιουργικό παίξιμο μουσικής και όχι ακρόαση. Δηλαδή, δίνονται στον ασθενή, ο οποίος δεν χρειάζεται να έχει καμία γνώση μουσικής, ορισμένα μουσικά όργανα και καλείται να αυτοσχεδιάσει, μαζί με τον θεραπευτή, προκειμένου να προκύψει μία διαλογική μορφή επικοινωνίας. Αυτό, φυσικά, δεν σημαίνει ότι οι δυο τους δε μιλούν, όμως η ανάλυση της ψυχοσύνθεσης του ασθενούς θα γίνει βασικά από την συγκεκριμένη διαδικασία.

Έτσι, εξηγεί η ειδικός, ο μουσικοθεραπευτής δεν «συνταγογραφεί» κάποιο CD για να ακούσει ο ασθενής στο σπίτι του. Επίσης, τον μουσικοθεραπευτή δεν τον ενδιαφέρει το μουσικό γούστο του καθενός –το καταγράφει αλλά δεν δουλεύει βάση αυτού. Η μουσική που ενδεχομένως ακούσει ο ασθενής μπορεί να του αρέσει αλλά μπορεί και όχι –σκοπός είναι να παρατηρήσει ο ειδικός την αντίδραση του ασθενούς σε αυτή για να προκύψει στην συνέχεια η ανάλυση.

Πότε ολοκληρώνεται η θεραπεία

Σύμφωνα με την κ. Παπανικολάου τα αποτελέσματα της μουσικοθεραπείας είναι περισσότερο ποιοτικά παρά ποσοτικά, αν και μπορεί να παρατηρηθεί βελτίωση του λόγου ενός ατόμου με τραυλισμό ή καλύτερη κινητικότητα ενός ασθενούς με νευρολογικά προβλήματα. Ωστόσο, κατά κανόνα απαιτούνται πολλές συνεδρίες μέχρι να φτάσει ο ασθενής σε ένα καλό επίπεδο, εκτός αν ο ίδιος αποφασίσει να τις διακόψει.

Πού θα παρακολουθήσετε συνεδρίες μουσικοθεραπείας και πόσο κοστίζουν

Αναφορικά με την κ. Ευαγγελία Παπανικολάου, συνεδρίες γίνονται ατομικά στον χώρο της, ενώ το κόστος της κάθε μίας κυμαίνεται κατά περίπτωση από 50 έως 80 ευρώ.

Επίσης, η ίδια πραγματοποιεί κατά καιρούς σεμινάρια μουσικοθεραπείας στο Πολιτιστικό Κέντρο Ακαδήμεια (το επόμενο μάλιστα λαμβάνει χώρα σήμερα στις 17.00 –μάθετε περισσότερα εδώ.) Αν ζείτε στη Βόρεια Ελλάδα μπορείτε να απευθυνθείτε στο Κέντρο Μουσικοθεραπείας Θεσσαλονίκης.

Ομιλία για τη μουσικοθεραπεία στο Ωδείο Φίλιππου Νάκα

Περισσότερα για τη μουσικοθεραπεία και τα οφέλη της μπορείτε να μάθετε στην παρουσίαση που θα πραγματοποιηθεί στο Ωδείο Φίλιππος Νάκας (Ιπποκράτους 41, Αθήνα, τηλ. 210 3634000), το Σάββατο 26 Ιανουαρίου στις 12.00, με ελεύθερη είσοδο.

Η μουσικοθεραπεύτρια Πελίνα Ευαγγέλου, Αντιπρόεδρος και Ιδρυτικό μέλος του Ελληνικού Συλλόγου Πτυχιούχων Επαγγελματιών Μουσικοθεραπευτών (ΕΣΠΕΜ) και Mέλος της Aμερικανικής Ένωσης Mουσικοθεραπείας (ΑΜΤΑ) θα μιλήσει για το πώς μπορεί η μέθοδος αυτή να συμβάλει στη συναισθηματική, γνωστική και κοινωνική ανάπτυξη παιδιών, εφήβων και ενηλίκων, εστιάζοντας στην ανάπτυξη της εκφραστικής και δημιουργικής τους ικανότητας και στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής.

Μάλιστα, το Ωδείο Φίλιππος Νάκας, δημιούργησε φέτος Τμήμα Μουσικοθεραπείας με υπεύθυνη μουσικοθεραπεύτρια την Πελίνα Ευαγγέλου, το οποίο υποδέχεται παιδιά και νέους με:

• Μαθησιακές Δυσκολίες
• Προβλήματα ή Απουσία Λόγου
• Συναισθηματικές / Αγχώδεις διαταραχές (φοβίες, συναισθήματα κατωτερότητας κ.ά.)
• Προβλήματα Συμπεριφοράς (εκρήξεις θυμού, δυσκολίες στην κοινωνικοποίηση, άρνηση να ακολουθήσουν κανόνες, σχολική άρνηση, συνεχής επιδίωξη της προσοχής των άλλων κ.α.)
• Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας
• Διάχυτη Αναπτυξιακή Διαταραχή (Αυτισμό, Σύνδρομο Asperger)
• Σύνδρομο Down και άλλα σύνδρομα
• Νοητική, Κινητική ή Αισθητηριακή αναπηρία
• Χρόνιες Παθήσεις όπως Σκλήρυνση κατά Πλάκας, Νεανικός Διαβήτης κ.ά.
• Αναπηρίες που προκλήθηκαν από σοβαρά τροχαία ατυχήματα

Οι συνεδρίες μουσικοθεραπείας γίνονται μία φορά την εβδομάδα και είναι ατομικές, ενώ για να συμμετέχει κάποιος δεν χρειάζεται να έχει μουσικές γνώσεις.

Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ.

Διαβάστε στα σχετικά άρθρα τι λέει η κ. Παπανικολάου για τη μουσική που μπορεί να οφελήσει τις εγκύους.

v