Σημάδια αποβολής: Πότε να καλέσετε τον γιατρό σας

Σημάδια αποβολής: Πότε να καλέσετε τον γιατρό σας

Μπορεί αυτό που νιώθετε να είναι αποβολή; Η αποβολή ορίζεται ως απώλεια εγκυμοσύνης κατά τις πρώτες 20 εβδομάδες –μετά τις 20 εβδομάδες ονομάζεται θνησιγένεια. Αν βιώνετε κάποιο ανησυχητικό σύμπτωμα είναι πολύ πιθανό να σπεύσετε να συμβουλευθείτε τον δρ. Google και να αρχίσετε να φαντάζεστε τα χειρότερα. Θυμηθείτε, όμως, ότι πολλά από τα σημάδια της αποβολής μπορεί να μην επιφέρουν κανέναν λόγο ανησυχίας.

Έτσι, πριν αγχωθείτε και σπεύσετε στα επείγοντα, συγκεντρώστε όλες τις απορίες σας και καλέστε τον γυναικολόγο σας, προκειμένου να προγραμματίσετε μία εξέταση ή έναν υπέρηχο. Μόνο ο γυναικολόγος μπορεί να επιβεβαιώσει ότι μπορεί να έχετε αποβάλλει.

Σημάδια που μπορεί να σας αναστατώσουν:

Κηλίδες αίματος ή αιμορραγία

Ένα από τα πρώτα σημάδια της αποβολής μπορεί να είναι η αιμορραγία, είτε μερικές κηλίδες αίματος είτε βαριά ροή. Φυσικά, πολλές γυναίκες που έχουν αιμορραγία στις πρώτες εβδομάδες καταλήγουν τελικά σε φυσιολογικότατη εγκυμοσύνη. Αν, ωστόσο, δείτε κάποιο τέτοιο σημάδι, καλέστε τον γιατρό σας για να το ελέγξει.

Κράμπες

Το αίσθημα κράμπας στην κοιλιακή χώρα μπορεί να είναι απλά οι σύνδεσμοί σας που τεντώνονται, όμως μπορεί να είναι και ένα προειδοποιητικό σημάδι αποβολής. Καλέστε τον γιατρό σας για να το εξακριβώσετε, ειδικά αν οι κράμπες είναι πιο έντονες από πόνους περιόδου, αν είναι επικεντρωμένες σε μία μόνο πλευρά σας ή αν συνοδεύονται από αιμορραγία.

Πόνος στην πλάτη

Οι κράμπες μπορεί ακόμα να πάρουν τη μορφή βουβού ή μέτριου πόνου χαμηλά στην πλάτη. Αν ο πόνος αυτός συνοδεύεται και από αιμορραγία καλέστε άμεσα τον γιατρό σας.

Εκκρίσεις μήτρας

Αν παρατηρήσετε ασυνήθιστες εκκρίσεις από τη μήτρα, με πήγματα αίματος ή έντονη έκχυση υγρού, μπορεί να είναι σημάδι απώλειας εγκυμοσύνης. Ακόμα, λόγος ανησυχίας μπορεί να είναι αν οι εκκρίσεις αυτές έχουν έντονα δυσάρεστη οσμή ή αν συνδέονται και με ερεθισμό στη μήτρα. Αν αποβάλλετε εμβρυακό ιστό, ο οποίος μπορεί να έχει γκρι χρώμα και να περιέχει πήγματα αίματος, προσπαθήστε όσο μπορείτε να τον κρατήσετε σε ένα καθαρό δοχείο για να το εξετάσει ο γιατρός σας.

Αίσθημα απώλειας εγκυμοσύνης

Αν ξαφνικά νιώθετε μια χαρά μετά από εβδομάδες ναυτίας και ζαλάδων συνήθως σημαίνει ότι οι ορμόνες σας εξισορροπήθηκαν –σπάνια μπορεί να σημαίνει ότι αποβάλλατε, ενώ πρέπει να έχετε και άλλα σχετικά συμπτώματα. Το συγκεκριμένο σύμπτωμα, λοιπόν, δεν είναι ανησυχητικό, εκτός αν έχετε και άλλα συμπτώματα αποβολής, οπότε πρέπει να μιλήσετε με τον γιατρό σας.

Αρνητικό τεστ εγκυμοσύνης μετά από θετικό

Ο φόβος της αποβολής οδηγεί πολλές γυναίκες στο να κάνουν ένα επαναληπτικό τεστ εγκυμοσύνης, ακόμα κι αν το πρώτο τεστ που είχαν κάνει βγήκε θετικό, απλά και μόνο για να βεβαιωθούν. Αν το δεύτερο τεστ που θα κάνετε βγει αρνητικό, ενώ το πρώτο που είχατε κάνει πριν μερικές ημέρες είχε βγει θετικό, είναι ένας καλός λόγος να δείτε άμεσα τον γυναικολόγο σας.

Πηγή: Parenting.com

v