Όσα πρέπει να κάνετε πριν μείνετε έγκυος

Όσα πρέπει να κάνετε πριν μείνετε έγκυος

Κάνετε όνειρα για τα παιδιά που θα αποκτήσετε στο μέλλον; Βλέπετε πιτσιρίκια στο δρόμο και αναρωτιέστε «εγώ πότε θα γίνω μάνα»; Αν ναι, τότε φήμες κάνουν λόγο για το... βιολογικό ρολόι. Αν, λοιπόν, το δικό σας "χτύπησε", δείτε τι πρέπει να κάνετε για να προετοιμαστείτε σωματικά και ψυχολογικά, για το μωράκι που ονειρεύεστε να φέρετε στον κόσμο.

Κάντε ένα τσεκ απ

Το τσεκ απ είναι απαραίτητο τόσο για εσάς, όσο και για τον σύντροφό σας. Ο γυναικολόγος θα σας ενημερώσει για τις απαραίτητες εξετάσεις, ώστε να διαπιστωθεί αν μπορείτε να μείνετε έγκυος. Παράλληλα, θα τον ενημερώσετε για το ιστορικό της υγείας σας και για το αν υπήρξε τυχόν ατυχής εγκυμοσύνη στο παρελθόν. Η επίσκεψη αυτή θα είναι το πρώτο βήμα για μια ομαλή και χωρίς απρόοπτα εγκυμοσύνη.

Ανεβείτε στη ζυγαριά

Για όσες έχετε λίγα παραπάνω κιλά, η απώλεια βάρους μπορεί να σας βοηθήσει στη σύλληψη. Παράλληλα μειώνει τον κίνδυνο επιπλοκών της εγκυμοσύνης και μπορεί να βοηθήσει να έχετε ανώδυνο τοκετό.

Σταματήστε το κάπνισμα

Ήρθε η ώρα να αποβάλλετε αυτή την κακή συνήθεια. Το κάπνισμα κατά την εγκυμοσύνη μπορεί να επιβραδύνει την ανάπτυξη του εμβρύου και αυξάνει την πιθανότητα να γεννηθεί το μωρό με χαμηλό βάρος. Επίσης, αυξάνει τον κίνδυνο παράλυσης, μαθησιακών δυσκολιών και νοητικής υστέρησης. Σύμφωνα με νέα μελέτη, το κάπνισμα κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης μπορεί να επιφέρει καρδιακά προβλήματα στο μωρό. Σε κάθε περίπτωση συμβουλευθείτε τον γιατρό σας.

Ετοιμαστείτε για ... «προσγείωση»

Λατρεύετε τα ταξίδια; Ονειρεύεστε να πάτε σε κάποιο εξωτικό προορισμό; Πηγαίνετε τώρα, διαφορετικά θα συμπεριλάβετε στις αποσκευές σας γάλατα, πάνες και μπιμπερό.

Γενικότερα οργανώστε μια μικρή απόδραση, είτε με τις φίλες σας, είτε με τον σύντροφό σας για να ανανεωθείτε και να χαλαρώσετε. Εάν, μάλιστα, σχεδιάζετε να ταξιδέψετε αεροπορικώς καλό είναι να το επισπεύσετε, καθώς οι πολύωρες πτήσεις επιβαρύνουν τις εγκύους.

Ελέγξτε τα φάρμακά σας

Μερικά συνταγογραφούμενα φάρμακα ενδέχεται να βλάψουν το μωρό εάν λαμβάνονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αυτό είναι ένα ακόμη θέμα το οποίο πρέπει να συζητήσετε με τον γιατρό σας προκειμένου να σας ενημερώσει για τους κινδύνους από τη λήψη ορισμένων φαρμάκων.

Κανονίστε μια επίσκεψη στον οδοντίατρο

Η κακή υγιεινή των δοντιών μπορεί να προκαλέσει κάποιες μικροαναποδιές κατά την εγκυμοσύνη, οπότε καλό θα ήταν να τις αποφύγετε. Οι ακτινογραφίες πρέπει επίσης να αποφεύγονται κατά τη διάρκεια μιας εγκυμοσύνης. Ο ασφαλέστερος τρόπος, λοιπόν, είναι να προγραμματίσετε όλες τις αναγκαίες οδοντιατρικές επεμβάσεις πριν μείνετε έγκυος.

Βάψτε το παιδικό δωμάτιο

Μπορεί να μην γνωρίζετε το φύλο του μωρού σας, αυτό ωστόσο δεν σας εμποδίζει να ετοιμάσετε το παιδικό δωμάτιο, όταν με το καλό θα έχετε μείνει έγκυος.

Προσοχή όμως: Οι ουσίες που περιέχονται στις μπογιές και τα χρώματα μπορεί να βλάψουν την εγκυμονούσα καθώς περιέχουν χημικά που ευθύνονται για γενετικές ανωμαλίες. Επιπλέον, πριν καταλήξετε στα χρώματα, σκεφτείτε μήπως θέλετε να ξεφύγετε από τα κλισέ στους χρωματικούς συνδυασμούς – γαλάζιο για τα αγόρια και ροζ για τα κορίτσια.

Προμηθευτείτε προγεννητικές βιταμίνες

Ο γιατρός σας σίγουρα θα σας μιλήσει για τη σημασία πρόσληψης προγεννητικών βιταμινών, πιθανώς πριν την σύλληψη και σίγουρα κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης. Οι βιταμίνες αυτές είναι απαραίτητες όχι μόνο για τη δική σας υγεία, αλλά και για την υγεία του μωρού σας. Μελέτες έχουν δείξει ότι το φολικό οξύ και η βιταμίνη Β, μπορεί να αποτρέψουν ή να μειώσουν σημαντικά τις πιθανότητες εμφάνισης ελλείμματος του νευρικού σωλήνα, όπως η δισχιδής ράχη, αν ληφθούν στα πρώτα στάδια της κύησης.

Μειώστε την καφεΐνη

Αν και η επιστήμη δεν έχει ακόμα καταλήξει σε ένα ασφαλές συμπέρασμα για το αν τελικά η καφεΐνη είναι βλαβερή για την εγκυμοσύνη ή όχι, καλό είναι να μην καταναλώνετε πολλά φλυτζάνια καφέ εκείνη την περίοδο, για να μην επιβαρύνετε και το νευρικό σας σύστημα.

Συνυπολογίστε, επίσης, την ποσότητα καφεΐνης και σε άλλα προϊόντα που καταναλώνετε, όπως κακάο, τσάι, σοκολάτες και αναψυκτικά.

«Απόσταση ασφαλείας» από τα κατοικίδια

Πολύς λόγος γίνεται όταν μια γυναίκα μείνει έγκυος και υπάρχει γάτα στο σπίτι, για τον κίνδυνο να κολλήσει τοξόπλασμα, ένα παράσιτο που μπορεί να υπάρχει στις γάτες και είναι επικίνδυνο για τις εγκύους. Το ίδιο επικίνδυνο, βέβαια, να μολυνθείτε από το τοξόπλασμα είναι αν δεν πλένετε καλά τα λαχανικά πριν τα καταναλώνετε ή αν πιάνετε το ωμό κρέας με γυμνά χέρια και μετά δεν τα πλένετε καλά.

Για να το ξεκαθαρίσουμε πάντως, όσες εγκυμονούσες έχουν μολυνθεί από τοξόπλασμα πριν την εγκυμοσύνη έχουν αποκτήσει αντισώματα. Αυτές, λοιπόν, είναι προστατευμένες σε πιθανή επαναμόλυνση.

Οι έγκυες ωστόσο, που δεν έχουν έρθει σε επαφή με το μικρόβιο είναι εκείνες που κινδυνεύουν. Ενημερωθείτε για το τοξόπλασμα σε παλαιότερο άρθρο μας (Τοξόπλασμα και εγκυμοσύνη: Εσείς ή η γάτα;).

Τέλος, αναρωτηθείτε: «Είμαι έτοιμη και απόλυτα υπεύθυνη να φέρω στον κόσμο μια νέα ζωή;»

Είστε έτοιμες να αλλάξετε -για αρκετό καιρό και εξ ολοκλήρου- τους ρυθμούς της καθημερινότητάς σας; Μπορείτε να δεχθείτε ότι οτιδήποτε άλλο, πλην του μωρού σας, θα έρχεται για πάντα σε δεύτερη μοίρα; Αν αισθάνεστε ότι θέλετε ακόμα να απολαύσετε τη σχέση σας χωρίς τις ευθύνες ενός μωρού, ξανασκεφτείτε το ενδεχόμενο να αναβάλλετε τη μητρότητα. Ο ερχομός ενός νέου μέλους στην οικογένειά σας θα φέρει ασύγκριτες στιγμές ευτυχίας. Αρκεί να είστε και οι δύο πραγματικά έτοιμοι να τις δεχθείτε.

v