10+5 πράγματα που καλύτερα να ξεχάσετε μετά το μωρό

10+5 πράγματα που καλύτερα να ξεχάσετε μετά το μωρό

Μπορεί η τσάντα του μαιευτηρίου να είναι έτοιμη, μπορεί να έχετε προγραμματίσει τα πάντα μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια, όμως έχετε πραγματικά σκεφτεί πώς θα αλλάξει η ζωή σας μετά τον ερχομό του μωρού στο σπίτι; Δείτε τι σας περιμένει και αντιμετωπίστε τα με χιούμορ.

Η κοινωνική σας ζωή θα εξαφανιστεί

Πριν φέρετε στον κόσμο το μωράκι σας, τα έχετε σκεφτεί όλα: «Δεν θα αλλάξω καθόλου την ζωή μου, απλώς θα το εντάξω στο καθημερινό μου πρόγραμμα. Θα κάνει ό,τι κάνω», σκέφτεστε γεμάτη αισιοδοξία. Ίσως το καταφέρετε για μερικά… λεπτά. Θα νιώθετε ευτυχία κάθε φορά που θα το παίρνει ο ύπνος ενώ έχετε βγει με τον άντρα σας για φαγητό ή βλέπετε μια ταινία στο σπίτι, αλλά σύντομα θα καταλάβετε πως το μωρό είναι που κάνει πραγματικά κουμάντο στο πρόγραμμά σας. Ναι, θα ξαναβγείτε κάποια στιγμή για ποτό, μόνο που θα πρέπει να είστε πίσω στις 11.00 για να αποδεσμεύσετε τους γονείς ή την μπέιμπι-σίτερ.

Θα γίνετε τσιγκούνα

Αν έχετε το προσωπικό σας εισόδημα, το πιθανότερο είναι ότι δεν πολυσκέφτεστε να αγοράσετε ένα ακόμα κραγιόν. Στις νέες οικογενειακές συνθήκες, όμως, θα αρχίσετε να σκέφτεστε τα έξοδα εντελώς διαφορετικά. Όχι μόνο θα αυξηθούν, αλλά θα αλλάξουν και οι προτεραιότητές σας. Θα εντυπωσιαστείτε από το πόσο «σφιχτοχέρα» μπορείτε να γίνετε. Και, πίστεψτέ μας, δεν θα σας απασχολεί καθόλου που αντί για ένα ακόμα φόρεμα, θα παίρνετε ένα ακόμα φορμάκι για το μωρό σας.

Θα συνειδητοποιήσετε ότι δεν είστε το κέντρο του κόσμου

Μέχρι σήμερα ενδιαφερόσασταν κυρίως για τον εαυτό σας, αλλά αυτό θα αλλάξει για χάρη του μικρού θησαυρού που είναι εντελώς εξαρτημένος από σας. Η ευθύνη είναι τεράστια, αλλά από την πρώτη στιγμή που θα κοιτάξετε το μωρό σας, θα ξέρετε ότι από εδώ και στο εξής θα αφιερώνετε όλη την ενέργειά σας για να του εξασφαλίζετε όλα όσα το κάνουν ευτυχισμένο, γιατί το παιδί θα έρχεται πάντα πρώτο από οτιδήποτε άλλο. Όσο τρομακτικό και να ακούγεται, αρκεί να εμπιστευτείτε το ένστικτό σας και σε λίγες μόνο εβδομάδες δεν θα θυμάστε πώς ήταν η ζωή σας πριν το μωρό.

Τέλος στον αυθορμητισμό

Η ζωή δεν σταματά μετά τον ερχομό του μωρού και θα συνεχίσουν να υπάρχουν μέρες και νύχτες για εκδρομές, εξόδους και διασκέδαση. Απλώς, όλα θα γίνουν πιο… περίπλοκα. Ξεχάστε, για παράδειγμα, τα βράδια που το πρώτο ποτό έφερνε το δεύτερο και το δεύτερο τα αμέτρητα σφηνάκια. Από εδώ και στο εξής ακόμα και η πιο χαλαρή έξοδος για ποτό θα προγραμματίζεται με στρατιωτική ακρίβεια μέρες πριν, ενώ για μία απλή βόλτα στα μαγαζιά, θα χρειάζεστε ώρες μέχρι να ετοιμάσετε την τσάντα με τις πάνες, το μπιμπερό, τα υγρομάντηλα, τις πιπίλες, μερικά παιχνιδάκια και δύο αλλαξιές (έτσι για να υπάρχουν). Δοκιμάστε να βγείτε χωρίς αυτή την τσάντα και σύντομα θα διαπιστώσετε πόσο μακριά μπορείτε να πάτε...

Οι διακοπές δεν θα είναι πια ίδιες

Ξεκινάμε από τα σαββατοκύριακα, αφού τα αργοπορημένα ξυπνήματα ανήκουν για πάντα στο παρελθόν. Οι μονοήμερες εκδρομές θα πρέπει να οργανώνονται τουλάχιστον 15 μέρες πριν. Αν σκοπεύετε να περάσετε αρκετές μέρες, πρέπει να διαλέξετε με προσοχή τον προορισμό: δεν πρέπει να είναι πολύ κρύος, ούτε πολύ ζεστός και οπωσδήποτε να είναι ασφαλής. Και ξεχάστε το σακίδιο, το αυτοκίνητο θα φορτώνεται μέχρι να μην μπορεί να προχωρήσει.

Τώρα θα καταλάβετε τι σημαίνει κούραση

Οι περισσότεροι νέοι γονείς περιμένουν ότι τον πρώτο καιρό θα ξενυχτήσουν για μερικά βράδια. Ωστόσο, λίγοι είναι αυτοί που είναι πραγματικά προετοιμασμένοι για κούραση που σου μουδιάζει το μυαλό, ύστερα από μήνες που δεν θα έχετε κοιμηθεί παρά ελάχιστες ώρες. Μπορεί, βέβαια, να είστε τυχερή και το μωρό να κοιμάται από νωρίς για αρκετές ώρες. Και πάλι, όμως, τον πρώτο καιρό δεν θα μπορείτε να απολαύσετε έναν "ανέμελο" ύπνο για ώρες, αφού θα έχετε τον νου σας αν αναπνέει, αν έκλαψε, αν ξεσκεπάστηκε κ.λπ. Τα πράγματα θα βελτιώνονται σταδιακά, αλλά μετά θα έρθει η ηλικία που το αγγελάκι σας θα σας «ξεθεώνει» κατά τη διάρκεια της ημέρας. Υπομονή μέχρι… να πάει γυμνάσιο!

Θα εκτιμήσετε τους γονείς σας

Όσο κι αν ως έφηβη, ορκιζόσασταν ότι δεν θα γίνετε ποτέ σαν τους γονείς σας, θα διαπιστώσετε ότι αυτός ο όρκος σηκώνει συζήτηση. Όχι μόνο θα αντιληφθείτε πόσο σας αγαπούσαν ως παιδί, πόση υπομονή έκαναν και πόσο συνεχίζουν να σας βοηθούν, αλλά θα αρχίσετε σιγά-σιγά να ακολουθείτε τα βήματά τους σε πολλά πράγματα, όπως το να ανησυχείτε αν το μωρό σας έφαγε ή κρυώνει. Θα καταλάβετε απόλυτα όταν σας λένε πως για αυτούς είστε πάντα παιδί.

Δεν θα αναγνωρίζετε τον εαυτό σας

Μόνο ένα μωρό μπορεί να σας κάνει να συνειδητοποιήσετε τόσο έντονα ότι ωριμάζετε. Τώρα πια θα σας νοιάζει ακόμη περισσότερο να δίνετε το «καλό παράδειγμα». Θα θέλετε να κάνετε το μωρό σας, το οποίο σταδιακά θα γίνεται παιδί, να έχει καλούς τρόπους,  θα προσποιείστε ότι δεν καπνίσατε ποτέ, δεν θα περνάτε ποτέ με κόκκινο και δεν θα βρίζετε. Μην το παρακάνετε όμως, δεν θέλετε να νομίζουν ότι… δεν είστε άνθρωπος.

Θα γίνετε «μαμά» και ο άντρας σας «μπαμπάς»

Πριν κάνετε παιδί, πιθανώς να παρατηρούσατε φίλους σας που είναι γονείς και κρυφά σκεφτόσασταν πως δεν θα γίνετε ποτέ σαν αυτούς. Σύντομα, όμως, θα δείτε πόσο θα αλλάξει η σχέση σας με τον άντρα σας. Τα βράδια που δεν θα κοιμάστε, τα οικονομικά ζορίσματα και οι αμέτρητες δουλειές που θα πρέπει να κάνετε κατά τη διάρκεια της ημέρας, θα σας επηρεάσουν σαν ζευγάρι. Πιθανώς να χρειάζεται να δώσετε ραντεβού για να έχετε μερικά μόνο λεπτά μόνοι σας, οι δυο σας. Ωστόσο, απλώς και μόνο βλέποντας τον σύντροφό σας με το παιδί, θα σας κάνει να νιώθετε πρωτόγνωρη συγκίνηση, ενώ αν συμμετέχετε εξίσου στις δουλειές, τα πράγματα θα είναι πιο εύκολα και η σχέση σας θα δυναμώσει όσο ποτέ άλλοτε.

Θα γίνετε πολύ λιγότερο σιχασιάρα

Νομίζατε πως ήσασταν σιχασιάρα; Όχι μόνο δεν θα σας ενοχλεί η μυρωδιά και η όψη του εμετού ή των ακαθαρσιών πια, αλλά θα τα κοιτάτε προσεκτικά, θα τα μυρίζετε (θέλοντας και μη) και θα μιλάτε γι’αυτά με τις ώρες. Όλα αυτά είναι φυσιολογικά και θα αρχίσουν να μειώνονται όσο περνά ο καιρός και όσο μαθαίνετε τι είναι φυσιολογικό και τι όχι στις «κενώσεις» του μωρού σας. Θυμηθείτε μόνο ότι η εξοικείωσή σας με όλα αυτά, δεν αφορά ούτε τις φίλες ούτε τις συναδέλφους σας.

Και ξεχάστε οριστικά...

  • Τις μεταμεσονύκτιες τηλεοπτικές σειρές, εκπομπές και ταινίες (11 το βράδυ θα είναι πλέον «πολύ αργά»).
  • Τα ατελείωτα τηλεφωνήματα με τις φίλες σας.
  • Τον χρόνο που περνάτε μόνη σας. Θα ξεκινάτε ένα νέο βιβλίο και απλώς… δεν θα το τελειώνετε.
  • Το μπάνιο. Αυτό που κάποτε απολαμβάνατε με τις ώρες, θα διαρκεί πλέον μόλις μερικά λεπτά (αντίο στις μάσκες μαλλιών).
  • Τα λευκά ρούχα.

Πηγή:iVillage

 

v