9 πάρκα και λόφοι για να πετάξετε χαρταετό

9 πάρκα και λόφοι για να πετάξετε χαρταετό

Οι προβλέψεις για άστατο καιρό το τριήμερο πιθανώς αποτρέψουν πολλούς από εσάς να κλείσετε ξενοδοχεία και να προγραμματίσετε εκδρομές. Ας ελπίσουμε, τουλάχιστον, ότι την Καθαρά Δευτέρα θα επικρατήσουν πιο ανοιξιάτικες συνθήκες, με τα απαραίτητα αεράκια που θα μας επιτρέψουν το παραδοσιακό πέταγμα του χαρταετού. Πού, όμως; Για καλή μας τύχη, η Αττική διαθέτει ουκ ολίγα πάρκα με «βολικά» λοφάκια:

 

Λόφος Φιλοπάππου

 

Ο λόφος Φιλοπάππου είναι συνυφασμένος με την Καθαρά Δευτέρα, αφού εκεί είναι που ολοκληρώνει κάθε χρόνο ο Δήμος Αθηναίων τις εορταστικές αποκριάτικες εκδηλώσεις του. Εκεί θα γιορτάσουν, λοιπόν, και φέτος πολλοί μικροί και μεγάλοι Αθηναίοι τα Κούλουμα με λαγάνα, χαλβά, ελιές και χαρούμενες μελωδίες από τη Φιλαρμονική του Δήμου και το Εργαστήρι Ελληνικής Μουσικής, στο πιο παραδοσιακό «πρόγραμμα». Έτσι, για τα γνήσια, ελληνικά Κούλουμα, ανηφορήστε, με τους χαρταετούς ανά χείρας, την Διονυσίου Αρεοπαγίτου.

Λόφος του Στρέφη

Ο λόφος του Στρέφη αποτελεί τον βασικό πνεύμονα των Εξαρχείων. Εκτείνεται σε 28 στρέμματα, με πλούσια βλάστηση (κυρίως πεύκο), ενώ στις εκτάσεις του υπάρχει γήπεδο μπάσκετ, παιδική χαρά και ένα μικρό θέατρο. Είναι ο δεύτερος δημοφιλέστερος λόφος των Αθηναίων για την εξόρμηση της Καθαράς Δευτέρας, καθώς εκεί μπορούν να πετάξουν χαρταετό και να κάνουν πικ-νικ.

Πάρκο Αντώνη Τρίτση

Το ευρωπαϊκών διαστάσεων πάρκο, στο Ίλιον, έξι φορές μεγαλύτερο από τον Εθνικό Κήπο, είναι καταπράσινο, γεμάτο ελληνικές δεντροποικιλίες και με 177 διαφορετικά είδη πουλιών (σύμφωνα με την Ορνιθολογική Εταιρεία, η οποία το διαχειρίζεται).

Το highlight του είναι μάλλον η λιμνούλα με τις καλαμιές, που φιλοξενεί πάπιες και ψάρια γλυκού νερού στο φυσικό τους περιβάλλον, ωστόσο αξίζει να αναφερθούμε και στις ανοιχτές του εκτάσεις, όπως μπορείτε να επιδοθείτε σε πέταγμα χαρταετού. Σημειώστε, επίσης, ότι εντός του πάρκου λειτουργεί café με καλή μουσική και συμπαθέστατο finger food, για την περίπτωση που δεν προτιμήσετε να κάνετε πικ-νικ. Το πάρκο είναι ανοικτό όλο το 24ωρο.

Άλσος Βεΐκου

Το άλσος Βεΐκου, μέσα στο οποίο φιλοξενείται και το αθλητικό Κέντρο Γαλατσίου, αποτελεί σημαντική πηγή πρασίνου για την πρωτεύουσα, αλλά και έναν από τους δημοφιλέστερους χώρους άθλησης και ψυχαγωγίας, καθώς διαθέτει καφετέρια, παιδική χαρά, γήπεδα, αλλά και θέατρο. Εντός του άλσους υπάρχουν περίπου 60 στρέμματα γκαζόν στα οποία μπορείτε να δοκιμάσετε τις ικανότητές σας στο πέταγμα χαρταετού, αλλά και να κάνετε πικ-νικ.

Το ωράριο λειτουργίας του άλσους είναι από τις 8.00 έως τις 20.00, όλες τις μέρες της εβδομάδας (οι εγκαταστάσεις των αθλητικών τμημάτων, ωστόσο, μπορεί να έχουν διαφορετικά ωράρια).

Πάρκο Μπιχάκη, Αγ. Ι. Ρέντης

Το Πάρκο Μπιχάκη βρίσκεται στο Δήμο Αγίου Ιωάννη Ρέντη μεταξύ των οδών Μπιχάκη – Καβάφη – Κάλβου και της λεωφόρου Κωνσταντινουπόλεως. Πρόκειται για ένα πάρκο 2.200 τ.μ. που περιλαμβάνει παιδική χαρά, γήπεδο μπάσκετ αλλά και ποδηλατόδρομος για παιδιά. Λειτουργεί καθημερινά, από τις 8.00 έως τις 22.00.

Την Καθαρά Δευτέρα το πρωί ο Δήμος Αγίου Ι. Ρέντη θα γιορτάσει τα Κούλουμα στο πάρκο, με παραδοσιακή μουσική, πέταγμα χαρταετών και κέρασμα παραδοσιακών εδεσμάτων.

Άλσος Περιστερίου

Μία ακόμα όαση πρασίνου, στον μεγαλύτερο Δήμο της Αττικής, με έκταση 60 στρέμματα για να... αμολήσετε όση καλούμπα θέλετε! Στο πάρκο μπορείτε ακόμα να απολαύσετε την βόλτα σας υπό σκιά ή τον καφέ σας στο αναψυκτήριο, ενώ για τους μικρούς επισκέπτες υπάρχει παιδική χαρά. Ακόμα, δίπλα στο άλσος έχει δημιουργηθεί το «Πράσινο Σπίτι», ο πρώτος ενεργειακά αυτόνομος σταθμός περιβαλλοντικής ενημέρωσης, σε θέματα ανακύκλωσης, εξοικονόμησης ενέργειας και νέων ενεργειακών τεχνολογιών.

Το άλσος βρίσκεται επί της οδού Αγίου Βασιλείου, απέναντι από το Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου, και είναι ανοιχτό όλες τις ώρες.

Κτήμα Συγγρού, Μαρούσι

Το Κτήμα Συγγρού, έκτασης περίπου 970 στρεμμάτων, βρίσκεται επί της λεωφόρου Κηφισίας, στα σύνορα Κηφισιάς, Αμαρουσίου και Μελισσίων. Από το 1988 διαχειριστής του Κτήματος είναι το Ινστιτούτο Γεωπονικών Επιστημών, ενώ στις εγκαταστάσεις του περιλαμβάνεται και η σχολή Αναβρύτων.

Το κτήμα προσφέρεται ιδανικά για ποδηλασία, καθώς και πέταγμα χαρταετού, παρά το γεγονός ότι στη μεγαλύτερη έκτασή του είναι καλυμμένο με πεύκα. Ενδείκνυται, επίσης, για πεζοπορίες, αφού διαθέτει χαραγμένα μονοπάτια. Η κεντρική του είσοδος είναι στο ύψος του ΚΑΤ και κλείνει κάθε βράδυ στις 20.30-21.00.

Άλσος Τατοΐου

Μεγάλα πλατώματα που προσφέρονται για πέταγμα χαρταετού και πικ-νικ προσφέρει και το άλσος Τατοΐου, στους πρόποδες της Πάρνηθας. Εκεί όπου κάποτε βρισκόταν η τότε βασιλική εξοχική κατοικία, με τους κήπους και τα κτήματά της, σήμερα μπορεί κανείς πλέον να απολαύσει περιπάτους στο πράσινο, ποδηλασίες και γεύμα κάτω από τα δέντρα.

Το Τατόι βρίσκεται 15 χιλιόμετρα βόρεια της Αθήνας και είναι ανοιχτό για το κοινό από νωρίς το πρωί μέχρι τη δύση του ήλιου. Φροντίστε να προμηθευτείτε τρόφιμα και αναψυκτικά κατά την εκδρομή σας εκεί, καθώς δεν υπάρχουν καταστήματα τριγύρω.

Υμηττός, Αισθητικό Δάσος

Παρά τις καταπατήσεις των εδαφών του, την άναρχη δόμηση των ριζών του και τις καταστροφικές συνέπειες των πυρκαγιών, το δάσος Υμηττού διαθέτει πλούσια βλάστηση και υψηλή βιοποικιλότητα. Δεν είναι τυχαίο ότι το όρος είναι ενταγμένο στο Δίκτυο Περιοχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με ιδιαίτερη οικολογική αξία (ΝΑΤURA 2000).

Η συνολική έκταση του δάσους είναι 4.460 στρέμματα και συνιστά το αποτέλεσμα της μεγάλης αναδασωτικής προσπάθειας της Φιλοδασικής Ένωσης Αθηνών, η οποία ονόμασε τον Υμηττό «αισθητικό δάσος». Αυτό σημαίνει ότι η περιοχή του προσφέρεται για άσκηση ελαφρών δραστηριοτήτων, όπως είναι και το πέταγμα χαρταετού. Επιδοθείτε σε αυτό, αφού παρκάρετε στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους, μετά το νεκροταφείο Καισαριανής και συνεχίσετε την ανάβαση μέχρι να βρείτε πλάτωμα.

v