Life & Style Magazine

5 λαχταριστές συνταγές με γαρίδες

Ποιος είπε ότι νηστεία σημαίνει και αποχή από κάθε νοστιμιά; Και ποιος είπε ότι τα νηστίσιμα δε μπορούν να μαγειρευτούν με πολλούς, διαφορετικούς τρόπους; Οι γαρίδες, είτε φρέσκες είτε κατεψυγμένες, αποτελούν δημοφιλέστατη επιλογή κατά την διάρκεια της νηστείας και έχουν πολλές δυνατότητες στο μαγείρεμα, είτε στο τηγάνι ως σαγανάκι, είτε στον φούρνο ή απλά βρασμένες για να στολίσουν μία δροσερή σαλάτα.

Είτε νηστεύετε είτε όχι οι παρακάτω συνταγές με γαρίδες θα σας κάνουν να γλύφετε τα δάχτυλά σας:

Γαρίδες κοκτέιλ

5 λαχταριστές συνταγές με γαρίδες

(4 μερίδες)

Υλικά:
300 γρ. βρασμένες και ξεφλουδισμένες ροζ γαρίδες
3 φλ. μαρουλόφυλλα κομμένα σε λεπτές λωρίδες
1 λεμόνι, σε ροδέλες
3 μέτριες ντομάτες, ξεσποριασμένες και κομμένες σε κυβάκια
2 μέτρια αγγουράκια, σε κυβάκια
2 κουταλιές ψιλοκομμένος μαϊντανός,
Φυλλαράκια μαϊντανού και ντοματίνια για γαρνίρισμα

Για τη σος κοκτέιλ:
125 ml (½ φλ.) μαγιονέζα
125 ml (½ φλ.) κρέμα γάλακτος
60 ml (4 κουταλιές) κέτσαπ
2 κουταλιές χυμό λεμονιού
Μερικές σταγόνες γούστερ σος (Worcestershire sauce)
1 κουταλάκι μπράντι ή ξηρό sherry
Αλάτι και λευκό πιπέρι

Εκτέλεση:

Ετοιμάζετε πρώτα τη σος κοκτέιλ αναμιγνύοντας όλα μαζί τα υλικά μέχρι να ομογενοποιηθούν. Ελέγχετε το αλατοπίπερο και την κρατάτε σκεπασμένη στο ψυγείο. Αφού ετοιμάσετε (κόψετε) όλα τα λαχανικά, παίρνετε 6 ποτήρια για κοκτέιλ ή σαμπάνια, γεμίζετε μέχρι τα τρία τέταρτα με τα μαρουλόφυλλα ανάμικτα με τα αγγουράκια, τις ντομάτες και το μαϊντανό.

Στη συνέχεια, μοιράζετε από πάνω τις γαρίδες και τις περιχύνετε με τη σος κοκτέιλ.
Γαρνίρετε τα ποτήρια κοκτέιλ με ροδέλες λεμονιού, 1-2 μοιρασμένα ντοματίνια και φυλλαράκια μαϊντανού.
(Συνταγή: Trome)

Γαρίδες σαγανάκι με φέτα

(4 μερίδες)

Υλικά:
500 γρ. γαρίδες μεγάλες χωρίς κέλυφος
100 γρ. κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
100 γρ. ελαιόλαδο
1 κουτ. σούπας ψιλοκομμένο σκόρδο
1 συμπυκνωμένος ζωμός λαχανικών
10 γρ. πιπέρια καυτερή, ψιλοκομμένη
150 γρ. ντοματίνια κομμένα στη μέση
30 γρ. ξύδι μπαλσάμικο λευκό
150 γρ. νερό
1 κουτ. γλυκού αλάτι
1 κουτ. σούπας φρέσκος ψιλοκομμένος βασιλικός
100 γρ. φέτα

Εκτέλεση:
Βγάλτε τις γαρίδες από τη συσκευασία και βάλτε τις σε τρυπητό σκεύος, πάνω από ένα βαθύ μπολ, το οποίο θα μαζεύει τα υγρά. Σκεπάστε το σκεύος με μια βρεγμένη πετσέτα ή με μεμβράνη κατάλληλη για τρόφιμα και τοποθετήστε το στο θάλαμο συντήρησης του ψυγείου. Οι γαρίδες έχουν αποψυχθεί μόλις αποκτήσουν τη σχετική ελαστικότητά τους.
Ξεπλένετε καλά τις γαρίδες και τις αφήνετε να στραγγίξουν σε τρυπητό σκεύος.

Σε βαθύ τηγάνι σοτάρετε στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να γυαλίσουν
ελαφρά. Προσθέτετε το ζωμό, το βασιλικό, την καυτερή πιπεριά, τα ντοματίνια και το αλάτι και συνεχίζετε να σοτάρετε για ακόμα 2 λεπτά περίπου. Σβήνετε με το μπαλσάμικο.

Τρίβετε την φέτα με τα χέρια και την προσθέτετε στο τηγάνι.
Τοποθετείτε τις γαρίδες και τις αλατίζετε ελαφρώς από πάνω. Ανακατεύετε με απαλές κινήσεις συνεχίζοντας το μαγείρεμα για 2 λεπτά ακόμα.
Αποσύρετε από τη φωτιά και σερβίρετε αμέσως.
Συνοδέψτε τις γαρίδες με ρύζι ή πράσινη σαλάτα.

Tips: Μπορείτε να αντικαταστήσετε τα ντοματίνια με μία ντομάτα κομμένη σε μεγάλα κομμάτια. Επίσης, αν νηστεύετε μπορείτε αντί για φέτα να βάλετε φυτικό τυρί.

(Συνταγή: Lovefish)

Λιγκουίνι με γαρίδες

(4 μερίδες)

Υλικά:
400γρ. λιγκουίνι
1 κρεμμύδι ξερό τριμμένο
2 κουταλιές φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο
1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
3 σκελίδες σκόρδο τριμμένο
40 γρ. ελαιόλαδο (ή ένα φλυτζάνι του καφέ)
800 γρ. μίνι γαρίδες αποφλοιωμένες
200 γρ. ντοματάκια πολτοποιημένα
αλάτι, πιπέρι
πάπρικα γλυκιά
μπούκοβο

Εκτέλεση:

Βράζετε τα ζυμαρικά al dente σε μπόλικο βραστό αλατισμένο νερό, τα σουρώνετε, τους ρίχνετε λίγο λάδι, για να μην κολλήσουν και τα φυλάτε με κλειστό καπάκι μακριά από τη φωτιά.

Σ' ένα τηγάνι ζεσταίνετε λίγο λάδι, ρίχνετε το κρεμμύδι και το σκόρδο και τα τσιγαρίζετε.
Προσθέτετε τις γαρίδες, το μαϊντανό, την ντομάτα, την καυτερή ή γλυκιά πάπρικα, λίγο φρέσκο δυόσμο, το αλάτι και το μπούκοβο.

Περιμένετε να "δέσει" η σάλτσα.
Προσέχετε να μην το αφήσετε περισσότερη ώρα από 8 λεπτά, γιατί οι γαρίδες θα σκληρύνουν.
Βάζετε τα ζυμαρικά σε πιατέλα σερβιρίσματος, τα περιχύνετε με τις γαρίδες και τη σάλτσα και πασπαλίζετε με φρεσκοκομμένο μαϊντανό.

(Συνταγή: Lovecooking)

Thai ρύζι με γαρίδες

(4 μερίδες)

Υλικά:
500 γραμμάρια γαρίδες
½ κούπα ρύζι (κατά προτίμηση νυχάκι)
1 μεγάλο κρεμμύδι
1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο
2 πιπεριές κέρατο
1 μεγάλη ντομάτα
1 ματσάκι φρέσκο κόλιανδρο ή μαιντανό
1 φ.κ. ελαιόλαδο ελαφρύ
2 κ.σ. ούζο
1 κ.σ. πάστα ταυλανδέζικου κάρυ (πράσινο)
1 κ.σ. fish sauce
3 κούπες νερό
1 κύβο λαχανικών
αλάτι (δεν χρειάζεται πολύ) και πιπέρι

Εκτέλεση:

Καθαρίζετε τις γαρίδες και τις βάζουμε στην άκρη. Βράζετε τα κεφάλια και τα τσόφλια από τις γαρίδες στις τρείς κούπες νερό για περίπου 15 λεπτά. Σουρώνετε και κρατάτε στην άκρη τον ζωμό.

Ψιλοκόβετε στο multi το κρεμμύδι και το σκόρδο. Κόβετε στο χέρι τις πιπεριές σε λεπτές ροδελίτσες και την ντομάτα σε μεγαλούτσικους κύβους.

Βάζετε στην κατσαρόλα το ελαιόλαδο και προσθέτετε το κρεμμύδι και το σκόρδο.
Μόλις αρχίσουν και γυαλίζουν προσθέτετε το ρύζι και σοτάρετε. Στην διάρκεια του σοταρίσματος προσθέτετε τις πιπεριές. Σβήνετε με το ούζο.

Αφού εξατμιστεί το αλκοόλ προσθέτετε τις κομμένες ντομάτες.
Μόλις πάρει βράση προσθέτετε την πάστα κάρυ και την σάλτσα ψαριού.
Αφήνετε να βράσουν 3-4 λεπτά και προσθέτετε τον κόλιανδρο.

Ρίχνετε στο μίγμα που βράζει 2 κούπες από το ζωμό που κάνατε με τα κεφάλια από τις γαρίδες και τον κύβο λαχανικών. Ανακατεύετε καλά και μόλις διαλυθεί ο κύβος δοκιμάζετε και αλατοπιπερώνετε κατά βούληση.
10 λεπτά πριν τελειώσει το μαγείρεμα του ρυζιού προσθέτετε τις γαρίδες στο ρύζι και αφήνετε να ολοκληρωθεί.

Tip: Είναι πικάντικο πιάτο αλλά δεν είναι καυτερό. Όσοι αγαπάτε τα πολύ καυτερά μπορείτε να προσθέσετε καυτερή πιπερίτσα. Επίσης, το ελαιόλαδο πρέπει να είναι ελαφρύ για να μην έχει βαριά μυρωδιά το φαγητό.

(Συνταγή: Sintagespareas)

Γαρίδες στον φούρνο με πιπεριές και σκόρδο

Υλικά:
15 μεγάλες γαρίδες, καθαρισμένες, φρέσκες ή κατεψυγμένες
Χυμός ½ λεμονιού
6-8 μακριές γλυκές πράσινες πιπεριές
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτά φετάκια
3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
3 λιαστές ντομάτες, διατηρημένες μέσα σε λάδι
1 κουτί ντοματάκια
1 μεγάλη πράσινη πιπεριά, κομμένη σε λωρίδες
1 κουταλάκι γλυκιά πάπρικα
½ κουταλάκι μείγμα κάρυ
1 κόκκινο τσίλι
⅔ φλιτζανιού (περίπου 150ml) ελαιόλαδο
Αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση:

Καθαρίζετε, πλένουμε και στραγγίζουμε τις γαρίδες. Τις βάζετε μέσα σε ένα μπολ, στύβετε το μισό λεμόνι, προσθέτετε την πάπρικα, το κάρυ και αλάτι και ανακατεύετε. Τις σκεπάζετε με πλαστική μεμβράνη και τις αφήνετε στο ψυγείο για μία ώρα να μαριναριστούν.

Εν τω μεταξύ πλένετε τα χορταρικά. Αφαιρείτε το κοτσάνι και τους σπόρους από τις μακριές πιπεριές και τις τοποθετείτε στο πυρέξ. Κόβετε και τα υπόλοιπα χορταρικά και λιώνετε τα ντοματάκια.
Ζεσταίνετε το μισό λάδι σε ένα βαθύ τηγάνι και σοτάρετε για λίγα λεπτά το κρεμμύδι, το σκόρδο και το τσίλι. Μετά προσθέτετε τα ντοματάκια και αφήνετε τη σάλτσα να βράσει 5 λεπτά, ανακατεύοντας.

Βγάζουμε από το ψυγείο τις γαρίδες και τις τοποθετείτε στο πυρέξ, πάνω από τις πιπεριές. Τις καλύπτετε με τη σάλτσα και προσθέτετε αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και το υπόλοιπο λάδι.
Ψήνετε τις γαρίδες σε προθερμασμένο φούρνο στους 180º C για 30-40 λεπτά, ή έως ότου ροδίσουν και μείνουν με το λάδι τους.

Σερβίρετε το φαγητό ζεστό και το συνοδεύετε, αν θέλετε, με τραγανές τηγανητές πατάτες. Διαφορετικά τρώγεται και χωρίς συνοδευτικό, ως μεζές.

(Συνταγή: Helengrblog)

v