“Παιχνίδι: Πολυτέλεια ή αναγκαιότητα σε καιρούς κρίσης”: Μία ενδιαφέρουσα συζήτηση το Σάββατο 20/4

“Παιχνίδι: Πολυτέλεια ή αναγκαιότητα σε καιρούς κρίσης”: Μία ενδιαφέρουσα συζήτηση το Σάββατο 20/4

Παρά την ευρέως αναγνωρισμένη σημασία του παιχνιδιού, τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί μια σημαντική μείωση του χρόνου που παίζουν τα παιδιά, καθώς και μια ποιοτική συρρίκνωση του παιχνιδιού τους. Ο περιορισμός του παιχνιδιου έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη, την υγεία και την κοινωνικότητα των παιδιών.

Προβλήματα όπως η παχυσαρκία, η κατάθλιψη και το άγχος, έχουν συνδεθεί με την ελάττωση του παιχνιδιού των παιδιών. Η ελλάτωση του παιχνιδιού και ιδιαίτερα του παιχνιδιού σε κοινόχρηστους χώρους της κοινότητας, δεν επηρεάζει μόνο τα παιδιά, αλλά και τον ίδιο τον κοινωνικό ιστό. Το παιχνίδι αποτελεί ένα σημαντιικό μέσο για τη μετάδοση του πολιτισμού μιας κοινωνίας και αξίζει να το προστατεύσουμε, ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσης.

Στην παρουσίαση της αστικής μη κεδροσκοπικής εταιρείας ΠΑΙΖΟΝΤΑΣ σε συνεργασία με το Αετοπούλειο Πολιτιστικό Κέντρο Χαλανδρίου, το Σάββατο 20 Απριλίου, θα συζητηθούν:

• η σημασία του παιχνιδιού στην υγεία και την ανάπτυξη των παιδιών
• οι κοινωνικοί και πολιτισμικοί παράγοντες που έχουν φέρει το παιχνίδι σε κρίση
• οι επιπτώσεις της μείωσης του παιχνιδιού στα παιδιά μας
• οι τύποι του παιχνιδιού και πως εμφανίζονται
• ο ρόλος των ενηλίκων στο παιχνίδι των παιδιών

Οι γονείς θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν τους προβληματισμούς τους, αλλά και να παίξουν, χρησιμοποιώντας τη φαντασία τους και υλικά χωρίς κόστος.

Αν έχετε ερωτήματα σχετικά με την ποιότητα του παιχνιδιού του παιδιού σας, σχετικά με την σημαντικότητα του παιχνιδιού, σχετικά με τις επιπτώσεις της μείωσης του παιχνιδιού ή απλά θέλετε να πάρετε ιδέες για το παιχνίδι, τότε
η ομάδα Παίζοντας σας προσκαλεί να συμμετέχετε στην εκδήλωση που θα γίνει στις στο Αετοπούλειο Πολιτιστικό Κέντρο Χαλανδρίου (Φιλ. Εταιρείας & Τομπάζη 18, Χαλάνδρι 15232, Τηλ. 210 6820464) το Σάββατο 20/4/13 στις 11.00. Θα μιλήσει η κα. Καλπογιάννη, MSc, Παιδιατρική Εργοθεραπεύτρια και Εκπρόσωπος του "Παίζοντας".

Η συμμετοχή στην εκδήλωση είναι εντελώς δωρεάν.

Η αστική μη κεδροσκοπική εταιρεία ΠΑΙΖΟΝΤΑΣ ιδρύθηκε με σκοπό την προαγωγή του παιχνιδιού κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας και τη διασφάλιση του δικαιώματος των παιδιών στο παιχνίδι, για την κινητική, γνωστική, συναισθηματική και κοινωνική τους ανάπτυξη και την προαγωγή της σωματικής και ψυχικής τους υγείας.

Το ΠΑΙΖΟΝΤΑΣ στοχεύει στην ευαισθητοποίηση και ενημερωση των γονέων, των εκπαιδευτικών, των επαγγελματιών υγείας και της ευρύτερης κοινοτητας σχετικα με την σημαντικότητα του παιχνιδιου και στη διερεύνηση πρακτικών  τρόπων για την προαγωγη του ελεύθερου παιχνιδιου.

Βιογραφικό ομιλήτριας:

Η Ελίντα Καλπογιάννη είναι Παιδιατρική Εργοθεραπεύτρια με 17 χρόνια κλινικής εμπειρίας σε παιδιά με Αναπτυξιακές Διαταραχές. Έχει εργαστεί στο Εθνικό Σύστημα Υγείας της Μεγάλης Βρετανίας και της Ελλάδας και έχει διδάξει στη Σχολή Εργοθεραπείας του Τ.Ε.Ι. Αθήνας. Έχει μεταπτυχιακές σπουδές, MSc στην Παιδιατρική Εργοθεαρπεία, από το University of East London. Είναι εξειδικευμένη στην παρέμβαση Αισθητηριακής Ολοκλήρωσης και Νευροεξελικτικής Θεραπείας και έχει εκτενή κλινική εκπαίδευση στους διάφορους τομείς της εργοθεραπευτικής πρακτικής. Έχει εμπειρία παρουσιάσεων σε πανελλήνια και διεθνή συνέδρια καθώς και διεξαγωγής ομιλιών και σεμιναρίων για γονείς,
εκπαιδευτικούς και επαγγελματίες υγείας.

Εχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το ρόλο του παιχνιδιού στην υγιή ανάπτυξη των παιδιών και είναι συνιδρύτρια του ´Παιζοντας', μιας μη κερδοσκοπικής εταιρείας για την προαγωγή του παιχνιδιού στην παιδική ηλικία. Είναι μητέρα δύο τετράχρονων αγοριών.

www.paizontas.gr
www.facebook.com/paizontas
[email protected]

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v