Επιτάφιος: Θρησκευτική κατάνυξη και βόλτα στην Αθήνα

Επιτάφιος: Θρησκευτική κατάνυξη και βόλτα στην Αθήνα

Αν το φετινό Πάσχα θα σας βρει στην πρωτεύουσα, δείτε τους πέντε καλύτερους Επιταφίους στο κέντρο και τα προάστια, καθώς και πού μπορείτε να πάτε για φαγητό μετά, για να απολαύσετε νόστιμους αλλά όχι υπερτιμημένους ψαρομεζέδες.

Στον Άγιο Δημήτριο, το Λουμπαρδιάρη

Στον –ομορφότερο για πολλούς- πεζόδρομο της πόλης, αυτόν της οδού Αποστόλου Παύλου στο Θησείο, κρύβεται το ιστορικό εκκλησάκι με τους περίφημους θρύλους: Το προσωνύμιό του το έλαβε όταν κατά την Τουρκοκρατία ένα κανόνι (λουμπάρδα) εξερράγη, τινάζοντας στον αέρα τα προπύλαια του ναού. Κατά μία άλλη εκδοχή, του δόθηκε όταν ένας Τούρκος Αγάς προσπάθησε να γκρεμίσει τον ναό, βάλλοντάς τον με κανόνι από την Ακρόπολη.

Σε κάθε περίπτωση, σήμερα η μικρή εκκλησία αποτελεί ένα από τα πιο όμορφα μέρη για να παρακολουθήσει κανείς την περιφορά της Μεγάλης Παρασκευής, με το δασάκι, τον πεζόδρομο και τη θέα στον Ιερό Βράχο να κάνουν το τοπίο ειδυλλιακό.

Μετά τον Επιτάφιο: Το εστιατόριο Αττικός Greek House (Γαριβάλδη 7, Ακρόπολη, τηλ. 2109215256) αποτελεί μία από τις πιο value-for-money επιλογές της περιοχής, καθώς διαθέτει εξαιρετική κλασική ελληνική κουζίνα και θέα, από την ταράτσα του, που σου κόβει την ανάσα. Οι δε τιμές του δεν ξεπερνούν τα 28 ευρώ κατ'άτομο.

Ναός Κοιμήσεως Θεοτόκου (Παντάνασσα), στο Μοναστηράκι

Μία αξιόλογη εναλλακτική, καθώς η Μητρόπολη Αθηνών παραμένει κλειστή λόγω έργων, είναι ο Ναός της Παντάνασσας, πάνω στην πλατεία Μοναστηρακίου. Πρόκειται για μία καμαροσκέπαστη βασιλική που χρονολογείται μεταξύ 9ου-11ου αιώνα -πρόκειται ίσως για τον αρχαιότερο ναό των Αθηνών, η οποία ανακαινίστηκε στα τέλη του 20ού αιώνα. Η περιφορά του Επιταφίου πάνω στην πλατεία και κάτω από την Ακρόπολη τελείται σε κλίμα μυσταγωγίας και κατάνυξης.

Μετά τον Επιτάφιο: Ο Μαίανδρος (Αδριανού 47, τηλ. 2103210181) αποτελεί αγαπημένο ουζο-μεζεδοπωλείο για τους περισσότερους Αθηναίους, με τους απαραίτητους ψαρομεζέδες και τα δροσερά ουζάκια για την βραδιά εκείνη. Οι τιμές του δεν ξεπερνούν τα 25 ευρώ κατ'άτομο.

Στον Άγιο Γεώργιο Λυκαβηττού

Ατμόσφαιρα που θυμίζει κυκλαδίτικο νησί, καταπράσινο σκηνικό και εντυπωσιακή θέα στην πόλη, στην οποία την ίδια ώρα περιφέρονται χιλιάδες πιστοί με κεριά. Το πανέμορφο εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου αποτελεί εξαιρετική επιλογή για τον Επιτάφιο της Μεγάλης Παρασκευής, αρκεί να έχετε προνοήσει για το τι θα κάνετε με το αυτοκίνητο, καθώς το παρκάρισμα στην περιοχή είναι σχετικά αδύνατο.

Μετά τον Επιτάφιο: Η Καλλίστη Γεύσις (Ασκληπιού 137, τηλ. 2106453179) αποτελεί σταθερά στα εστιατόρια της πόλης, με την σύγχρονη ελληνική του κουζίνα και τον όμορφο, λιτό χώρο. Οι τιμές του, περί τα 25-30 ευρώ κατ΄άτομο, αντικατοπτρίζονται στα προσεκτικά επιλεγμένα υλικά.

Στο Ναό Ταξιαρχών του Πεδίου του Άρεως

Το μικρό αλλά πανέμορφο και ιδιαίτερα προσεγμένο εκκλησάκι που βρίσκεται μέσα στο Πεδίο του Άρεως (είσοδος από την οδό Μουστοξύδη), χρονολογείται από το 1870. Πραγματοποιεί την περιφορά του Επιταφίου του στα καταπράσινα μονοπάτια του πάρκου. Αν δεν έχετε βρεθεί πρόσφατα στο Πεδίο του Άρεως, αυτή είναι μία καλή ευκαιρία να θαυμάσετε την ανάπλασή του, με τα πολύχρωμα παρτέρια και τις καλοφωτισμένες διαδρομές. Αξίζει, λοιπόν, να βρεθείτε εκεί πριν τη λειτουργία και να απολαύσετε τον περίπατό σας σε ένα τοπίο που εν πολλοίς θυμίζει εξοχή.

Μετά τον Επιτάφιο: Ο Ηλίας 1958 (Μπούσγου 2, τηλ. 2106421129) είναι ένα παραδοσιακό ουζο-μεζεδοπωλείο με συμπαθητικούς μεζέδες, μεγάλες μερίδες και καλές τιμές. Και όλα αυτά συνοδεία παλιάς αρχοντορεμπέτικης μουσικής.

Στην Παντοβασίλισσα Ραφήνας

Οι πιστοί που θα ακολουθήσουν την περιφορά του Επιταφίου στην Παντοβασίλισσα της Ραφήνας νιώθουν ότι βρέθηκαν σε νησί. Η θέα στο λιμάνι της Ραφήνας, η περιφορά πλάι στη θάλασσα και η μικρή απόσταση από το κέντρο της Αθήνας δίνουν κίνητρο σε όσους θέλουν να εκκλησιαστούν τη Μεγάλη Παρασκευή, αφού θα αισθανθούν πως έχουν φύγει από την πρωτεύουσα.

Μετά τον Επιτάφιο: Το ουζερί Δρόσος, στην κεντρική πλατεία της Ραφήνας (τηλ. 22940-22111), προσφέρει λαχταριστούς ψαρομεζέδες, παρέα με ουζάκι, σε τιμές περί τα 22 ευρώ κατ'άτομο.

v