Τα αίτια χαμηλής παραγωγής μητρικού γάλακτος και τι να κάνετε

Τα αίτια χαμηλής παραγωγής μητρικού γάλακτος και τι να κάνετε

Οι περισσότερες νέες μαμάδες περνούν μία περίοδο προβληματισμού για το κατά πόσο η ποσότητα μητρικού γάλακτος που παράγουν επαρκεί για το μωρό τους, τόσο κατά τις πρώτες ημέρες του θηλασμού, όσο και μετά από μερικούς μήνες.

Δεν είναι λίγες, μάλιστα, εκείνες που φοβούνται πως η παροχή γάλακτος είναι μικρή, ενώ δεν είναι, επειδή παύουν να νιώθουν το στήθος τους τόσο «γεμάτο» όσο τον πρώτο καιρό ή επειδή δεν «στάζει» γάλα από τις θηλές τους. Αυτά συνήθως είναι σημάδια ότι το σώμα προσαρμόζεται στις απαιτήσεις γάλακτος του μωρού, ή στο ότι το μωρό μεγαλώνοντας τρώει συχνότερα, «αδειάζοντας» όλο και πιο συχνά το στήθος σας. Μπορεί, βέβαια, πράγματι η παροχή γάλακτος από την μητέρα να μειώνεται.

Τι μειώνει την παροχή γάλακτος

Το μητρικό γάλα μπορεί να μειωθεί προσωρινά αν η μητέρα δεν θηλάζει το μωρό αρκετά συχνά, επειδή την πονά το στήθος της, επειδή το μωρό είναι ληθαργικό ενώ θηλάζει. Κάποια ασθένεια ή η λήψη αντισυλληπτικών που περιέχουν οιστρογόνα μπορούν επίσης να επηρεάσουν την παραγωγή γάλακτος. Κάποιες γυναίκες μπορεί, άλλωστε, να υποφέρουν από κάποια βιολογική η σωματική διαταραχή, π.χ. κάποια ορμονική διαταραχή ή κάποιο χειρουργείο στους μαστούς, που μπορεί να μειώσει το μητρικό τους γάλα.

Για τις περισσότερες γυναίκες, όμως, το πρόβλημα είναι η διανομή και όχι η παραγωγή γάλακτος. Παράγουν, δηλαδή, άφθονο γάλα αλλά για κάποιον λόγο, π.χ. λάθος τεχνική τοποθέτησης του μωρού ή προσκόλλησης του στόματός του στον μαστό, το μωρό δεν λαμβάνει αρκετό γάλα.

Ενισχύοντας την παραγωγή γάλακτος

Τι μπορείτε να κάνετε αν δεν παράγετε όσο γάλα θα θέλατε εσείς και το μωρό σας:

-Μιλήστε με μία σύμβουλο θηλασμού που θα σας δώσει σημαντικές πληροφορίες και λύσεις.

-Ταΐζετε το μωρό σας συχνά. Με τον τρόπο αυτά θα διεγείρετε το σώμα σας να παράγει περισσότερο γάλα. Φροντίστε να προσφέρετε και τους δύο μαστούς σε κάθε θηλασμό, όση ώρα επιθυμεί το μωρό να θηλάσει.

-Επιβεβαιώστε ότι το μωρό σας έχει πιάσει καλά με το στόμα του τη θηλή σας. Μία σύμβουλος θηλασμού θα σας βοηθήσει με τη σωστή τοποθέτηση του μωρού στο μαστό, η οποία παίζει βασικό ρόλο στην πρόσληψη γάλακτος από το μωρό.

-Όταν ο ρυθμός που ρουφά και καταπίνει το μωρό μειωθεί, χρησιμοποιήστε ένα θήλαστρο που θα αυξήσει την ροή του γάλακτος και θα στραγγίζει εντελώς τους μαστούς. Προτιμότερο είναι το θήλαστρο να τοποθετείται αφού το μωρό έχει τελειώσει με τον θηλασμό.

-Αν το γάλα που παράγετε με το θήλαστρο υπερβαίνει τις ανάγκες του μωρού, ποτέ μην το πετάτε, παρά αποθηκεύετέ το και προσφέρετέ το στο μωρό αργότερα.

-Μην προσφέρετε στο μωρό γάλα φόρμουλας, εκτός αν το συστήσει ο παιδίατρος επειδή το μωρό χρειάζεται επιπλέον γάλα.

-Αποφύγετε την χρήση πιπίλας και προσφέρετε ανακούφιση στο μωρό με το στήθος σας. Η πιπίλα αντενδείκνυται, ιδιαίτερα αν το μωρό κλαίει επειδή πεινάει, γιατί μπορεί να βρίσκει «παρηγοριά» στην πιπίλα και να χάνει γεύματα, με αποτέλεσμα να μειώνεται η παραγωγή γάλακτος. Αντίθετα, το ρούφηγμα του μωρού την ενεργοποιεί.

-Αν το μωρό σας κοιμάται ενώ θηλάζει, ίσως πρέπει να το ξυπνάτε και να το παροτρύνετε να θηλάζει πιο ζωηρά. Για να το κάνετε αυτό μπορείτε να το αλλάζετε πλευρές συχνά ή ακόμα και να το ξεντύνετε. Κάποιες μαμάδες παίζουν με τα ποδαράκια του μωρού για να το κρατούν ξύπνιο.

-Το άγχος, το στρες, η κούραση αλλά ακόμα και η κατάθλιψη, την οποία μπορεί συχνά να μην αντιλαμβάνεται η ίδια η μαμά, είναι αιτίες που μπορεί να μειώσουν την παραγωγή γάλακτος. Σε τέτοιες περιπτώσεις το περιβάλλον της μητέρας μπορεί να βοηθήσει, είτε προτείνοντας τρόπους για να μειωθεί το στρες και η κούραση, είτε κατευθύνοντάς την σε κάποια ομάδα στήριξης θηλαζουσών μητέρων.

-Η κακή διατροφή μπορεί, επίσης, να παίξει ρόλο στη μείωση ή την πυκνότητα του γάλακτος. Φροντίστε, λοιπόν, να τρέφεστε και κυρίως να ενυδατώνεστε καλά (ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες) και ρωτήστε τη σύμβουλο θηλασμού ή τον γιατρό σας για γαλακταγωγές ουσίες (π.χ. ορισμένα βότανα, η μαγιά μπύρας) που θα μπορούσαν να τονώσουν την παραγωγή γάλακτος.

-Αν πραγματικά το γάλα σας λιγοστεύει, ίσως πρέπει να ελέγξετε τα επίπεδα του θυρεοειδούς σας, καθώς ο υποθυρεοειδισμός μπορεί να μειώσει την παραγωγή γάλακτος.

*Ευχαριστούμε για τις πληροφορίες και τις συμβουλές την Παιδίατρο και Διεθνώς Πιστοποιημένη Σύμβουλο Γαλουχίας IBCLC, κ. Μπαγλατζή Λαμπρινή.

v