5 πράγματα που δεν ξέρατε για το μωρό σας

5 πράγματα που δεν ξέρατε για το μωρό σας

Το μωρά αποτελούν μυστήριο για τους περισσότερους ενήλικες. Δε μπορούν να μιλήσουν, έτσι κανείς δε μπορεί να είναι ποτέ βέβαιος τι μπορεί να σκέφτονται. Είναι, όμως, ικανά για πολύ περισσότερα από όσα πιστεύουμε, ήδη από την πρώτη μέρα της ζωής τους.

Δείτε πέντε απίστευτα πράγματα που δεν ξέρατε για τα μωρά:

Τα μωρά έχουν μουσικά γούστα και ρυθμό

Τα έμβρυα μπορούν να ακούν τι συμβαίνει στον έξω κόσμο από το τρίτο τρίμηνο και μετά και όταν πλέον γεννηθούν προτιμούν τη μουσική που άκουγαν όσο βρίσκονταν στη μήτρα. Επιπλέον, έχουν μία βασική αίσθηση ρυθμού και προτιμούν τις συμφωνικές αρμονίες. Το μωρό που χόρευε, στο video που κυκλοφόρησε πριν λίγο καιρό στο YouTube, δεν ήταν ψέμα. Τα παιδιά που εκτίθενται στη μουσική μπορούν να έχουν εξαιρετικό ρυθμό ήδη ακόμα και από τις πιο μικρές ηλικίες.

Τα μωρά έχουν μνήμη

Υπάρχει ακόμα έντονη διαφωνία στην επιστημονική κοινότητα που ασχολείται με θέματα ανάπτυξης του παιδιού για το πόσα πραγματικά θυμούνται τα μωρά και πότε μπορούν να τα θυμηθούν. Έρευνες, ωστόσο, έχουν δείξει ότι τα μωρά στα οποία έχουν δείξει κάτι πολύ συγκεκριμένο, πολύ νωρίς στη ζωή τους, το θυμούνται μερικούς μήνες μετά. Το μωρό σας, λοιπόν, μπορεί να θυμάται πράγματα και καταστάσεις στις οποίες έχει εκτεθεί, τα οποία αποτελούν τα θεμέλια της μάθησής της. Μπορεί να μην κατανοεί λέξει, αλλά το να του διαβάζετε, να του τραγουδάτε και να το καλείτε να συμμετέχει σε άλλες δραστηριότητες που διεγείρουν τις αισθήσεις του, ενισχύει τις ικανότητές του καθώς αυτό μεγαλώνει. Οι περισσότεροι ψυχολόγοι συμφωνούν ότι η αδυναμία μας να θυμηθούμε τα δικά μας χρόνια ως μωρά δεν οφείλεται στο γεγονός ότι δεν είχαμε μνήμη τότε, αλλά στις διαφορές που παρουσιάζει η μνήμη στα βρεφικά και στα ενήλικα χρόνια. Τα μωρά δε μπορούν να μιλήσουν, άρα χρησιμοποιούν διαφορετικές ιδιότητες για να θυμούνται πράγματα. Από τη στιγμή που ξεκινάμε να χρησιμοποιούμε τις λέξεις για να επικαλούμαστε τη μνήμη μας, τείνουμε να μη θυμόμαστε τι συνέβαινε όταν ήμασταν μωρά.

Τα μωρά μπορούν να μάθουν περίπλοκες «εργασίες»

Διαφορετικές κουλτούρες έχουν διαφορετικές απόψεις σχετικά με τι θα πρέπει να μαθαίνουν τα παιδιά πρώτα: Στον δυτικό κόσμο, για παράδειγμα, τείνουν να δίνουν έμφαση στο περπάτημα και την ομιλία. Ωστόσο, τα παιδιά είναι ικανά να μαθαίνουν πολύ πιο σύνθετες «εργασίες» από πολύ νωρίς. Κάποια μωρά που γεννιούνται σε φυλές κυνηγών είναι ικανά να χρησιμοποιούν με τρομερή άνεση έναν σουγιά ήδη στους 10 πρώτους μήνες. Το μωρό σας θα μάθει ό,τι επιλέξετε να το διδάξετε, οπότε μη διστάζετε να το εκθέτετε σε όσο περισσότερα νέα πράγματα μπορείτε.

Τα μωρά έχουν ενσυναίσθηση

Η θεωρία εγκεφάλου είναι η ικανότητα να γνωρίζεις ότι ένα άλλο άτομο έχει διαφορετική επεξεργασία σκέψης από εσένα, σε σχέση με την ιδέα ενός ατόμου για το πώς μπορεί να μεταφράζονται και τι συναισθήματα να προκαλούν αυτές οι σκέψεις. Οι περισσότεροι ψυχολόγοι συμφωνούν στο ότι τα μωρά δεν έχουν ακόμα σύνθετη θεωρία εγκεφάλου, αλλά έχουν ενσυναίσθηση. Τα μωρά χαμογελούν σε όσους τους χαμογελούν και συγχύζονται όταν αντικρίζουν ανθρώπους που είναι λυπημένοι ή θυμωμένοι. Το μωρό σας μπορεί να μην είναι σε θέση να το εκφράσει ακόμα, αλλά τα συναισθήματά σας το επηρεάζουν και είναι σε θέση να γνωρίζει πώς αισθάνεστε.

Τα παιδιά μαθαίνουν από τα αντανακλαστικά τους

Τα αντανακλαστικά, όπως το πιπίλισμα και το τέντωμα των ποδιών είναι στοιχειώδεις αντιδράσεις που δεν απαιτούν μάθηση. Ωστόσο, τα αντανακλαστικά αυτά αποτελούν τα θεμέλια της μάθησης. Ένα μωρό, του οποίου οι γονείς εκμεταλλεύονται το τέντωμα των ποδιών του στους πρώτους μήνες της ζωής του, έχει περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξει γερά πόδια και να περπατήσει νωρίτερα. Ένα μωρό του οποίου οι γονείς το βοηθούν να κάνει κινήσεις με τα χέρια και να βελτιώσει την λαβή του θα αναπτύξει ταχύτερα καλύτερο έλεγχο στη λεπτή κινητικότητα.

Κάθε στιγμή με το μωρό είναι μία ευκαιρία για γνώση. Απέχουμε ακόμα πολύ από το να ξέρουμε πώς ακριβώς είναι το να είσαι μωρό, όμως η επιστήμονες μας βοηθούν να μαθαίνουμε όλο και περισσότερα και κυρίως ότι τα μωρά είναι ικανά για πολύ περισσότερα από όσα μπορούμε να φανταστούμε.

Πηγή: Voices.Yahoo

v