10 πράγματα που δεν πρέπει ποτέ -μα ποτέ- να φορέσετε σε έναν γάμο

10 πράγματα που δεν πρέπει ποτέ -μα ποτέ- να φορέσετε σε έναν γάμο

Ξέρετε ήδη ότι ο γάμος της καλύτερής σας φίλης δεν είναι σε καμία περίπτωση η κατάλληλη περίσταση για να φορέσετε το νέο κολλητό σας τζιν, ούτε τις εσπαντρίγιες σας για να νιώθετε πιο άνετα. Αναφορικά με το ντύσιμο των καλεσμένων ενός γάμου, όμως, υπάρχουν και κάποιες «γκρίζες ζώνες», τις οποίες χρήσιμο είναι να γνωρίζετε –και πιθανώς να αποφεύγετε- αν δεν θέλετε να φέρετε σε δύσκολη θέση ούτε τον εαυτό σας ούτε τους νεόνυμφους.

Δείτε λοιπόν τα ενδυματολογικά «ναι» και «όχι» της πρόσκλησης σε γάμο, για άνδρες και για γυναίκες:

Μαύρο

Εντάξει, το πιθανότερο είναι ότι θα δείτε πολλούς άνδρες να φορούν μαύρο κοστούμι σε έναν γάμο (αν και δεν αποτελεί την καλύτερη επιλογή, όταν υπάρχει το σκούρο μπλε). Για τις γυναίκες, όμως, το μαύρο θα πρέπει να αποφεύγεται. Πρόκειται για ένα χρώμα πένθιμο που παραπέμπει σε κηδεία. Και παρόλο που μπορείτε κάλλιστα να το προτιμήσετε για το βραδινό σας ποτό, στον γάμο της φίλης σας θα δείξει μάλλον δυσάρεστο. Υπάρχουν πολλά σκούρα χρώματα που μπορείτε να επιλέξετε, αν τα προτιμάτε, ακόμα και το καλοκαίρι (π.χ. σε ημιδιάφανα υφάσματα).

Κάτι... ελλιπές

Επιλέγοντας ένα ρούχο που αφήνει πολλά τετραγωνικά εκατοστά του σώματός σας ακάλυπτα είναι σαν να προκαλείτε το βλέμματα του κόσμου. Δεν είναι κακό να δείχνετε λίγο ντεκολτέ ή τα πόδια σας, πού και πού, όμως ο γάμος δεν αποτελεί τέτοια περίσταση. Η μέρα του γάμου είναι η μέρα της νύφης. Και όλα τα βλέμματα πρέπει να είναι στραμμένα σε εκείνη, όχι στην αναζήτηση του χρώματος του εσωρούχου σας!

Τζιν και μπλουζάκι

Ανεξαρτήτως με το πόσο λιτός μπορεί να είναι ένας γάμος και με το πόσο άνετη μπορεί να είναι η νύφη, το να εμφανιστείτε με τζιν και ένα μπλουζάκι είναι απλά ανεπίτρεπτο. Ακόμα κι αν ο γάμος λαμβάνει χώρα στην παραλία, πάνω στην αμμουδιά, μπορείτε τουλάχιστον να φορέσετε ένα λιτό, αέρινο φόρεμα ή -έστω!- ένα λινό παντελόνι με ένα πουκάμισο. Εξυπακούεται ότι απαγορεύονται και οι πλαστικές σαγιονάρες!

Σμόκιν

Μόνο ένας άνδρας επιτρέπεται να φορά σμόκιν σε έναν γάμο και αυτός δεν είναι άλλος από τον γαμπρό. Μόνο αν η πρόσκληση σαφώς αναφέρει ότι το ένδυμα πρέπει να είναι αυστηρά επίσημο μπορεί ο καλεσμένος να φορέσει σμόκιν. Αλλά επειδή κάτι τέτοιο είναι μάλλον απίθανο, καλά θα κάνετε να αποφεύγετε γενικώς τα πολύ αμπιγιέ κοστούμια, με παπιόν και γιλέκα, τα οποία παραπέμπουν σε γαμπριάτικα. Είναι απλά ζήτημα ευγενείας να μην επιδιώκει ένας άνδρας να δείχνει πιο εντυπωσιακός από τον γαμπρό.

Καμπάνες (και άλλα ξεπερασμένα ρούχα)

Μπορείτε να φορέσετε τις καμπάνες σας στο beach bar που θα πάτε κάποιο βράδυ. Στον γάμο της φίλης σας, όμως, θα δείχνετε τουλάχιστον αστεία με ένα τέτοιο παντελόνι. Αν είστε από τις γυναίκες που λατρεύουν το ρετρό ή το vintage ντύσιμο, μπορείτε να επιλέξετε μία πένσιλ φούστα από τα 1960's ή ένα ψηλόμεσο φόρεμα με φαρδιά μανίκια από τα 1940s, αρκεί και τα δύο να είναι αρκετά επίσημα, στην υφή και τη ραφή τους, για γάμο.

Τιάρα

Αναφέρεται γιατί έχει θεαθεί: Υπάρχουν στέκες που μοιάζουν με τιάρες και υπάρχουν καλεσμένες σε γάμους που δεν έχουν διστάσει να τις φορέσουν. Μην το κάνετε για κανέναν λόγο –εκτός κι αν πρόκειται για τον δικό σας γάμο. Όχι μόνο θα δείξετε ασέβεια προς τη νύφη αλλά θα σας κάνει να δείχνετε απεγνωσμένη για την προσοχή όλων και γελοία. Το ίδιο ισχύει για οποιοδήποτε αξεσουάρ μαλλιών που θα μπορούσε να φορά μία νύφη.

Φόρεμα σχολικού χορού

Μπορεί το φόρεμα που φορέσατε στον χορό της αποφοίτησής να σας κάνει ακόμα (τα συγχαρητήριά μας). Μπορεί, επίσης, να το πληρώσατε μία περιουσία και να μην βρήκατε ευκαιρία να το ξαναφορέσετε. Απέχετε, όμως, περισσότερο από μία δεκαετία από τότε και υπάρχει κίνδυνος, με ένα τέτοιο φόρεμα να δείχνετε από ντεμοντέ έως και γελοία (σα να επιδιώκετε να δείχνετε πιτσιρίκα). Αν φορώντας το σας περνά από το μυαλό ότι μπορεί να δείχνετε σα γεροντο-μπεμπέκα... βγάλτε το και προτιμήστε κάτι πιο «ενήλικο».

Κοστούμι

Ακόμα και η Hilary Clinton, στον γάμο της κόρης της, φόρεσε μία πολύ κομψή τουαλέτα. Αφήστε, λοιπόν, το προφίλ της business-woman στο γραφείο για την Δευτέρα και βρείτε μία κομψή φούστα ή ένα φόρεμα που να μην έχει λεκέδες από καφέ. Ο γάμος είναι γιορτή, όχι ένα βαρετό event, στο οποίο πάτε καταναγκαστικά, άρα βάζετε ό,τι βρήκατε πρώτο στη ντουλάπα σας. Εννοείται ότι και η τσάντα της δουλειάς θα πρέπει να αντικατασταθεί από ένα κομψό βραδινό φάκελο.

Οτιδήποτε υπερβολικά εκκεντρικό

Οι καλεσμένοι σε έναν γάμο θέλουν να κοιτάζουν τη νύφη, όχι το καπέλο σας με τα πουλιά / την τσάντα σας με τα καρφιά / ή τη σκιά σας με το φούξια γκλίτερ. Κάποιες γυναίκες σκόπιμα επιλέγουν πολύ εκκεντρικά αξεσουάρ, με σκοπό πράγματι να κλέψουν την παράσταση από τη νύφη. Επιτυγχάνουν, έτσι, τον σκοπό του να μιλούν όλοι για εκείνες –αλλά όχι με σχόλια που θα τους άρεσε να ακούσουν.

Λευκά

Το να επιλέγει μία γυναίκα να φορά σε έναν γάμο οτιδήποτε θα μπορούσε να παραπέμπει σε νυφικό (ή νυφικό αξεσουάρ) είναι κακή ιδέα. Το λευκό δεν αποτελεί εξαίρεση, ειδικά αν πρόκειται για ένα φόρεμα που θυμίζει, έστω και ελάχιστα, νυφικό. Μπορείτε να επιλέξετε ένα off-white ρούχο, με εντελώς διαφορετικό χαρακτήρα, π.χ. ένα αυστηρό pencil dress σε πολύ ανοιχτό γκρι, ή ένα ροζ φόρεμα, ή ακόμα και ένα λευκό μεταξωτό πουκάμισο. Αν μπορείτε, μάλιστα, δείτε και το νυφικό της φίλης σας για να είστε βέβαιη ότι το φόρεμά σας απέχει πολύ από αυτό.

Πηγή: TLC.Howstuffworks

 

v