10 «αμήχανες» ερωτήσεις για την εγκυμοσύνη

10 «αμήχανες» ερωτήσεις για την εγκυμοσύνη

Η εγκυμοσύνη είναι μια βαθιά βουτιά στο άγνωστο κι όμως πολλές από εσάς έχετε ερωτήσεις που διστάζετε να κάνετε στον γυναικολόγος σας, είτε επειδή σας φαίνονται «χαζές», είτε επειδή σας κάνουν να αισθάνεστε αμήχανα. Διαβάστε τις απαντήσεις στις 10 πιο συνηθισμένες «κρυφές» απορίες χωρίς να... κοκκινίζετε.

Είναι το μωρό αυτό που νιώθω να κλωτσάει;

Τον πρώτο καιρό της εγκυμοσύνης είστε βέβαιη ότι όταν έρθει η στιγμή που θα κλωτσήσει το μωρό, θα το καταλάβετε αμέσως. Κι όμως, με τις τόσες αλλαγές που πραγματοποιούνται καθημερινά στο σώμα σας συχνά είναι δύσκολο να ξεχωρίσετε αν αυτό που νιώθετε είναι οι κινήσεις του μωρού ή του... εντέρου σας.

Οι περισσότερες έγκυοι νιώθουν κινητικότητα στην κοιλιακή χώρα συνήθως στις 16 εβδομάδες ή κάπου εκεί γύρω. Σταδιακά, οι κινήσεις γίνονται όλο και πιο έντονες μέχρι που κάποια στιγμή θα νιώσετε μια ξεκάθαρη κλωτσιά ή μπουνιά. Αργότερα και όσο θα πλησιάζουν οι ημέρες του τοκετού, τα «κλωτσομπουνίδια» θα είναι εμφανέστατα και διά γυμνού οφθαλμού, καθώς ο χώρος στενεύει δραματικά για το μωρό σας. Έτσι, θα βλέπετε την κοιλιά σας να ανεβοκατεβαίνει κυματιστά και ένα πόδι ή ένα χέρι να εξέχει σε διάφορα σημεία.

Τι συμβαίνει στο στήθος μου;

Τις πρώτες ημέρες θα παρατηρήσετε ερεθισμένες τις θηλές σας και ελαφρώς πρησμένο το στήθος σας, ωστόσο αυτά τα συμπτώματα θα αλλάζουν στην πορεία της εγκυμοσύνης. Το στήθος σας μπορεί να μεγαλώσει μέχρι και κατά 2 νούμερα στο σουτιέν, οι θηλές σας θα «απλώσουν» και θα σκουρύνουν και ενδέχεται να παρατηρήσετε μικρά οζίδια στην θηλαία άλω. Δεν αποκλείεται επίσης, λόγω της απότομης αύξησης του στήθους να σχηματιστούν ραγάδες, να νιώθετε συχνά φαγούρα ή να διακρίνετε γαλάζιες φλέβες κάτω από το δέρμα. Τέλος, προς το τέλος της εγκυμοσύνης είναι πιθανό να αρχίσουν να στάζουν ένα κιτρινωπό υγρό (το λεγόμενο πρωτόγαλα με το οποίο θα θρέψετε το μωρό σας). Όλα αυτά είναι εντελώς φυσιολογικά και δεν θα πρέπει να σας ανησυχούν.

Είναι φυσιολογικό να φοβάμαι τόσο;

Καθώς θα πλησιάζει η ημερομηνία της γέννας, είναι λογικό να νιώθετε λίγο στρεσαρισμένη – ειδικά αν έχετε ακούσει για ιστορίες τοκετών που δεν πήγαν και τόσο καλά. Περίπου 5 στις 100 γυναίκες βιώνουν μία μορφή υπερβολικού φόβου που ονομάζεται «τοκοφοβία» και πρέπει να αντιμετωπιστεί με τη βοήθεια ψυχολόγου. Για τις υπόλοιπες αρκούν οι παρακάτω συμβουλές:
* Να θυμάστε πως το σώμα σας είναι «σχεδιασμένο» να τεκνοποιήσει. 
* Διαβάστε όσο περισσότερο μπορείτε για το τι να περιμένετε σε μία εγκυμοσύνη και σε έναν τοκετό ώστε να είστε καλά προετοιμασμένη. 
* Μάθετε πώς γίνονται οι αναπνοές ανώδυνου τοκετού αλλά και κάποιες αναπνοές χαλάρωσης. 
* Την ημέρα του τοκετού έχετε μαζί σας τον πιο κοντινό σας άνθρωπο, ενώ αποφύγετε να δείτε οποιοδήποτε ντοκιμαντέρ που προβάλλει τρομακτικές εικόνες από τοκετούς που δεν πήγαν καλά.

Θα μου φύγουν «κακά» τη στιγμή που θα σπρώχνω;

Πολλές γυναίκες ανησυχούν ότι θα ντροπιαστούν κατά τη διάρκεια του τοκετού. Η αλήθεια, όμως, είναι ότι εκείνη τη στιγμή πραγματικά δεν θα σας νοιάζει. Θα σπρώχνετε προς τα έξω το μωρό σας με όλους σας τους μυς, έτσι ακόμα κι αν έχετε κάποιες «διαρροές», απλώ θα ξέρετε ότι τα έχετε κάνει όλα όπως πρέπει. Αν η μαία, για παράδειγμα, σας ζητήσει να σπρώξετε με τον ποπό σας, μην διστάσετε από φόβο ότι «θα σας φύγουν». Δεν θα είστε ούτε η πρώτη ούτε η τελευταία.

Μήπως έχω βλάψει το μωρό μου;

Ανησυχείτε για το ξεσάλωμα που είχατε κάνει ακριβώς μια μέρα πριν μάθετε ότι είστε έγκυος; Μην ανησυχείτε, μία φορά υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ στις πρώτες ημέρες της εγκυμοσύνης δεν βλάπτει. Σκοπός σας είναι να προσέχετε από εδώ και στο εξής. Επικρατεί σύγχυση σχετικά με την ποσότητα αλκοόλ που μπορεί να πίνει με ασφάλεια η έγκυος. Κάποιοι γιατροί συνιστούν να μην πίνετε καθόλου, άλλοι θα σας πουν ότι ένα ποτήρι κρασί την εβδομάδα δεν βλάπτει. Ακολουθήστε τη συμβουλή του δικού σας γυναικολόγου.

Πόσο θα αιμορραγώ μετά τη γέννα;

Όπως κι αν γεννήσετε (φυσιολογικά ή με καισαρική), για λίγο καιρό μετά τον τοκετό θα έχετε αιμορραγία, αφού το σώμα αποβάλει όλο το αίμα και τους ιστούς που είχαν δημιουργηθεί και ήταν απαραίτητα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Το πόσες ακριβώς ημέρες θα διαρκέσει αυτή η αιμορραγία διαφέρει από γυναίκα σε γυναίκα, αλλά το πιθανότερο είναι ότι θα διαρκέσει μερικές εβδομάδες. Θα ξεκινήσει ως βαριά περίοδος και θα αλλάζει χρώμα από κόκκινο, σε καφέ και μετά σε κίτρινο μέχρι να θεραπευτεί εντελώς η μήτρα. Εκείνες τις ημέρες, αποφύγετε τα ταμπόν, καθώς μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο μόλυνσης, και προτιμήστε σερβιέτες που θα αλλάζετε τακτικά. Ωστόσο, αν παρατηρήσετε περίεργες οσμές, αν ανεβάσετε πυρετό ή αν η αιμορραγία ξαφνικά αρχίσει να αυξάνεται, ειδοποιήστε αμέσως τον γυναικολόγο σας.

Θα επανέλθω πλήρως «εκεί κάτω»;

Αυτό που πραγματικά φοβάστε είναι ότι ο κόλπος σας θα «ανοίξει» τόσο που δεν θα απολαμβάνετε πια το σεξ, εσείς ή ο σύντροφός σας. Η αλήθεια είναι ότι μετά τον τοκετό θα νιώθετε τον κόλπο σας πρησμένο και ερεθισμένο, ενώ αν έχετε ράμματα, θα χρειαστεί λίγο παραπάνω καιρός για να «θρέψουν». Σταδιακά, ο κόλπος θα στενεύει και σε δύο με τρεις μήνες, όλα θα έχουν επανέλθει στα φυσιολογικά τους μεγέθη.

Τι θα κάνω με τις αιμορροΐδες;

Για κάποιες εγκύους, οι αιμορροΐδες αποτελούν μεγάλο πρόβλημα, καθώς το βάρος του μωρού πιέζει πολύ την περιοχή και κάνει τις αιμορροΐδες να πρήζονται ακόμα περισσότερο. Μπορεί ακόμα και να ματώσουν, ενώ η δυσκοιλιότητα κάνει τα πράγματα ακόμα χειρότερα. Προσπαθήστε να πίνετε πολύ νερό, να ακολουθείτε διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες και μην «κρατιέστε» όταν θέλετε να πάτε στην τουαλέτα.

Μήπως το στήθος μου είναι πολύ μικρό για να θηλάσω;

Το μέγεθος του στήθους δεν έχει καθόλου να κάνει με το πόσο γάλα θα παράγει, όταν έρθει η ώρα. Οι γυναίκες με πολύ μικρό στήθος έχουν ακριβώς τους ίδιους γαλακτοποιούς αγωγούς και αδένες με τις γυναίκες με μεγάλο στήθος, απλώς δεν έχουν λίπος. Επιπλέον, το μικρό στήθος βοηθά στο να βρείτε ευκολότερα ποια θέση σάς βολεύει να θηλάζετε. Το γεγονός ότι το μωρό σας θα ρουφά γάλα από το στήθος σας, ενεργοποιεί το σώμα να παράγει περισσότερο. Έτσι το μωρό σας θα τρέφεται από το στήθος σας ακριβώς όσο χρειάζεται.

Έχω ακράτεια;

Αν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, νιώθετε μια μικρή διαρροή εκεί κάτω κάθε φορά που βήχετε ή φτερνίζεστε, είναι επειδή το μωρό σας πιέζει την ουροδόχο κύστη. Δοκιμάστε να κάνετε ασκήσεις πυέλου, κατά τις οποίες θα σφίγγετε και θα απελευθερώνετε τους μυς της μήτρας σας, για να «γυμνάσετε» την περιοχή και να έχετε καλύτερο έλεγχο. Μπορείτε να κάνετε αυτές τις ασκήσεις ανά πάσα στιγμή της ημέρας – κανείς δεν θα το προσέξει.

Έχετε κι άλλες απορίες;

Για να παρακολουθήσετε όλα τα στάδια της εγκυμοσύνης και τις αλλαγές που συμβαίνουν στο μωρό σας εβδομάδα-εβδομάδα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Ημερολόγιο Εγκυμοσύνης.

Πηγή: iVillage

v