Μελιτίνια Σαντορίνης: το παραδοσιακό γλυκό που πρέπει οπωσδήποτε να φτιάξεις

Load more
Σήμερα θα σας παρουσιάσουμε μια παραδοσιακή συνταγή της Μαρίας Καραμολέγκου για ένα μοναδικό γλυκό, απευθείας από την κουζίνα του Αιγαίου. Παρόμοιες συνταγές θα βρείτε σε όλα τα νησιά των Κυκλάδων με άλλη ονομασία. Τα μελιτίνια ή μελετίνια Σαντορίνης όμως έχουν την ιδιαιτερότητα του ότι είναι πολύ αφράτα, αρωματικά, κανονικά... έργα τέχνης! Οι Σαντορινιές κεντούν το φύλλο μέχρι και με 80 τσιμπήματα!

Τι θα χρειαστούμε

Για τη γέμιση

Για τη ζύμη

Τι πρέπει να κάνουμε

Για τη ζύμη

Βήμα 1ο

Για τα παραδοσιακά μελιτίνια Σαντορίνης, βάζουμε όλα τα υλικά στο ζυμωτήριο και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει η ζύμη για το φύλλο σφιχτή και σταθερή.

Βήμα 2ο

Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί σκεπασμένη το λιγότερο για 30′.

Βήμα 3ο

Εντωμεταξύ ετοιμάζουμε τη γέμιση για τα μελιτίνια.

Για τη γέμιση

Βήμα 1ο

Το τυρί που θα χρησιμοποιήσουμε πρέπει να το αλέσουμε στον μύλο λαχανικών για να γίνει η γέμιση μία αφράτη κρέμα. Περνάμε τη μυζήθρα από τον μύλο να λιώσει καλά.

Βήμα 2ο

Ρίχνουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με το χέρι ώστε να λιώσει καλά η ζάχαρη μέσα στο τυρί και να γίνει μια αφράτη κι αραιή κρέμα τυριού.

Βήμα 3ο

Στην συνέχεια, προσθέτουμε το μαστίχι (ή αλλιώς τη γνωστή μαστίχα), τις βανίλιες, και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.

Βήμα 4ο

Ρίχνουμε τα αυγά ένα ένα και τους κρόκους.

Βήμα 5ο

Ανακατεύοντας πάντα, έχουμε τώρα μια βελούδινη και αρκετά αραιή κρέμα.

Βήμα 6ο

Ρίχνουμε το αλεύρι για να σταθεροποιηθεί η γέμιση και ανακατεύουμε καλά. Η γέμιση πρέπει να στέκεται στο κουτάλι.

Βήμα 7ο

Αφήνουμε τη γέμιση για λίγο να σταθεί.

Για τα μελιτίνια

Βήμα 1ο

Ανοίγουμε τη ζύμη σε πολύ λεπτό φύλλο με το ξυλίκι ή με τη μηχανή ζυμαρικών.

Βήμα 2ο

Κόβουμε με τσέρκι στρογγυλά κομμάτια μεγάλα ή μικρά, ανάλογα τι μας αρέσει. Γύρω στα 10 εκατοστά διάμετρος είναι το κλασικό μέγεθος.

Βήμα 3ο

Βάζουμε μια κουταλιά από τη γέμιση και ξεκινάμε το τσίμπημα.

Βήμα 4ο

Με τη βοήθεια μιας οδοντογλυφίδας ξεκινάμε το τσίμπημα γύρω γύρω, ανασηκώνοντας το πλαϊνό φύλλο και φυλακίζοντας την γέμιση. Τα τσιμπήματα πρέπει να είναι από 40 και πάνω.

Βήμα 5ο

Τα αραδιάζουμε όλα σε μία λαμαρίνα και τα ψήνουμε στους 180°C για περίπου 25′ μέχρι να φουσκώσει η γέμιση και να ροδίσουν τα μελιτίνια.

Βήμα 6ο

Τα αφήνουμε να κρυώσουν τελείως.

Μυστικά

 

Πηγή: argiro.gr

Φωτογραφίες από argiro.gr και Αλέξανδρο Αντωνιάδη

Load more

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας


Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.

Πολιτική Cookies & Προστασία Προσωπικών Δεδομένων