Εγκυμοσύνη μετά τα 35: Δεν είναι αργά!

Εγκυμοσύνη μετά τα 35: Δεν είναι αργά!

Αν είσαι γυναίκα, άνω των 35 χωρίς παιδιά (ή ακόμα κι αν έχεις παιδιά αλλά θέλεις κι άλλα), πιθανώς ακούς πολλούς να σου λένε ότι τα χρόνια περνούν, ο χρόνος τελειώνει και πρέπει να βιαστείς.

Σε πρόσφατο άρθρο της, στο ηλεκτρονικό περιοδικό Atlantic, όμως, μία ψυχολόγος μαμά που απέκτησε και τα τρία της παιδιά μετά τα 35, προκαλεί την επιστήμη πίσω από τις συμβατικές «σοφίες» των γιαγιάδων μας, αλλά και πολλών γυναικολόγων, και υποστηρίζει ότι υπάρχει ανεπάρκεια ουσιαστικών ερευνών σχετικά με τις επιπτώσεις της ηλικίας στη γονιμότητα.

Όσες μελέτες έχουν μέχρι στιγμής γίνει, μάλιστα, δείχνουν ότι η σημαντική πτώση στη γονιμότητα έρχεται πολύ αργότερα από τη στιγμή που οι περισσότερες γυναίκες νομίζουν.

Πιο συγκεκριμένα, η αρθρογράφος, ψυχολόγος και ερευνήτρια Jean Twenge, γνωρίζοντας ότι οι επιστημονικές έρευνες συχνά υπερ-απλουστεύονται και παρερμηνεύονται από τα μέσα ενημέρωσης, αποφάσισε να ανατρέξει μόνη της σε μελέτες που προκαλούν τον πανικό των γυναικών για παιδί μόλις «πατήσουν» τα 30.

Βρήκε ότι το συμπέρασμα αμερικανικών ερευνών στην αναπαραγωγική ιατρική που λέει ότι «μία στις τρεις γυναίκες ηλικίας από 35 έως 39 ετών θα προσπαθεί για τουλάχιστον έναν χρόνο να κάνει παιδί» βασίζεται σε στοιχεία γεννήσεων που συλλέχθηκαν πριν από 150 χρόνια. Αντίθετα, έρευνες που χρησιμοποιούν πιο πρόσφατα στοιχεία βρίσκουν ότι το ποσοστό γονιμότητας μιας γυναίκας στα 25-30 είναι ελάχιστα υψηλότερο από αυτό μιας γυναίκας άνω των 35 ετών.

Έρευνα που δημοσιεύτηκε σχετικά πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό Fertility and Sterility, μάλιστα, έδειξε ότι το 78% των γυναικών ηλικίας από 35 έως 40 ετών που προσπαθούν να μείνουν έγκυοι κατά τις γόνιμες ημέρες τους, τα καταφέρνουν μέσα σε έναν χρόνο, όπως και το 84% των γυναικών από 20 μέχρι 34 ετών. Με άλλα λόγια, η ιδέα ότι στα 35 «καίγεσαι» αν θες να κάνεις παιδί πιθανώς να είναι εντελώς αβάσιμη.

Γιατί, όμως, έχουν παραπλανηθεί τόσο πολύ οι γυναίκες; Μία εξήγηση είναι ότι οι γυναικολόγοι που ειδικεύονται σε θέματα εξωσωματικής κρίνουν βάσει αυτών που έχουν μπροστά τους –γυναίκες απεγνωσμένες να κάνουν παιδί με προβλήματα γονιμότητας. Ωστόσο, πολλά από αυτά τα προβλήματα υπήρχαν ανέκαθεν, ανεξάρτητα από την ηλικία τους, και αποκαλύφθηκαν όταν το ζευγάρι άρχισε να προσπαθεί κάποια στιγμή αργότερα στη ζωή τους για παιδί. Αυτό ίσως κάνει τους γιατρούς να υπερτιμούν τις επιπτώσεις της ηλικίας.

Αν θέλετε να αποκτήσετε παιδιά αλλά δεν είστε βέβαιη ότι είστε έτοιμη, πόσο μπορείτε να περιμένετε; Μόνο εσείς μπορείτε να αποφασίσετε πότε είναι ο σωστός χρόνος. Καλό είναι πάντως να γνωρίζετε πως οι τελευταίες έρευνες -αν και απαιτούνται ακόμα περισσότερες- υποστηρίζουν ότι η ηλικία κατά την οποία η γονιμότητα μειώνεται κατακόρυφα είναι τα 40. Η μεγάλη πλειοψηφία των γυναικών άνω των 35 ετών θα μπορέσει να κάνει παιδιά χωρίς αναπαραγωγική βοήθεια.

Με άλλα λόγια, χαλαρώστε. H γονιμότητα της κάθε γυναίκας δεν βασίζεται σε έρευνες. Ενημερωθείτε από τον γυναικολόγο σας για το τι συμβαίνει στη δική σας περίπτωση και αποφασίστε αναλόγως.

Πηγή: iVillage

Σ.σ. Υπολογίστε τις γόνιμες ημέρες σας με τα εργαλεία του Mama365, προμηθευτείτε από το φαρμακείο ένα τεστ γονιμότητας και επισκεφτείτε τον γιατρό σας για ακόμα πιο σίγουρα αποτελέσματα.

v