Συγγενής υποθυρεοειδισμός στο μωρό και TSH

Συγγενής υποθυρεοειδισμός στο μωρό και TSH

Ερώτηση:
Η κόρη μου 17 μηνών ακολουθεί θεραπεία για συγγενή υποθυρεοειδισμό από πολύ νωρίς, μερικών ημερών. Παρ' όλα αυτά το TSH έχει ξεφύγει δυο τρεις φορές στο 13! Μπορεί αυτό να δημιουργεί κάποιο πρόβλημα που εμείς δεν βλέπουμε; Μήπως παίζει ρόλο το ότι το παιδί παίρνει συνεχώς βάρος – αναπτύσσεται; Πάντως στην ανάπτυξή της είναι φυσιολογική ως τώρα. Πώς και τι να προσέχουμε; Σας ευχαριστούμε!
Απάντηση:

Ξεκινώντας αξίζει να αναφέρω ότι ο στόχος της θεραπείας υποκατάστασης με θυροξίνη (λεβοθυροξίνη, L-T4) στο συγγενή υποθυρεοειδισμό (Σ.Υ.), είναι η διατήρηση των επιπέδων της ολικής Τ4 ή της ελεύθερης (Free) Τ4 στα ανώτερα φυσιολογικά επίπεδα κατά τη διάρκεια των τριών πρώτων χρόνων ζωής του παιδιού καθώς και η αποκατάσταση των επιπέδων της TSH σε φυσιολογικά επίπεδα (ιδανικά μεταξύ 0,5-2,0 mU/l), έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η φυσιολογική ανάπτυξη (νοητική και σωματική) του παιδιού.

Τα βρέφη, νήπια και παιδιά με Σ.Υ. πρέπει σε τακτά και συχνά χρονικά διαστήματα να παρακολουθούνται από παιδοενδοκρινολόγο και να υποβάλλονται σε εργαστηριακή εκτίμηση της θυρεοειδικής λειτουργίας τους, ώστε να εξασφαλίζεται η καλή ανάπτυξη, η ιδανική θεραπευτική δόση της L-T4 καθώς και η συμμόρφωση στην αγωγή.

Τα επίπεδα των Τ4 / FT4 και της TSH πρέπει να μετρούνται:

1. Tη 2η και 4η εβδομάδα από την έναρξη της αγωγής
2. Κάθε 1 με 2 μήνες κατά τη διάρκεια των 6 πρώτων μηνών ζωής
3. Κάθε 3 με 4 μήνες μεταξύ 6 μηνών και 3 ετών
4. Κάθε 6 με 12 μήνες μέχρι την ολοκλήρωση της αύξησης.

Τα επίπεδα των Τ4 / FT4 και της TSH πρέπει να μετρούνται τακτικότερα όταν η συμμόρφωση στην αγωγή αμφισβητείται, τα επίπεδα που παρατηρούνται είναι εκτός των φυσιολογικών ορίων, η δόση ή το φαρμακευτικό σκεύασμα τροποποιείται. Η μέτρηση των επιπέδων των Τ4 / FT4 και της TSH πρέπει να επαναλαμβάνεται 4 εβδομάδες μετά από οποιαδήποτε τροποποίηση της δόσης της L-T4.

Με βάση τα ανωτέρω, θεωρώ ότι η κόρη σας χρήζει τακτικότερης παρακολούθησης, ώστε να επιτευχθεί καλύτερος έλεγχος της θυρεοειδικής λειτουργίας και αποκατάσταση της TSH σε φυσιολογικά επίπεδα, ώστε να εξασφαλιστεί η φυσιολογική ανάπτυξη της μικρής.

Για την εξασφάλιση φυσιολογικού σωματικού βάρους, δεν πρέπει τέλος να ξεχνάμε σε καμία περίπτωση τη σημασία και της ισορροπημένης διατροφής.

Η Dr. Θάλεια Παπάζογλου, MD είναι Παιδίατρος-Παιδοενδοκρινολόγος στην Ευρωκλινική Παίδων. 

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v