Έλεγχος αυτοκινήτου πριν το καλοκαιρινό road trip!

Έλεγχος αυτοκινήτου πριν το καλοκαιρινό road trip!

Κάθε οικογένεια που ετοιμάζεται αυτή την εποχή για διακοπές, το κάνει με τις καλύτερες προϋποθέσεις και φιλοδοξίες για ένα ήρεμο αλλά και διασκεδαστικό καλοκαίρι. Αν ετοιμάζεστε για road trip, για να εξασφαλίσετε όσο μπορείτε ότι το ταξίδι σας θα είναι ασφαλές, ο καλός έλεγχος του αυτοκινήτου πριν ξεκινήσετε είναι απαραίτητος.

Όσο, λοιπόν, η μαμά ετοιμάζει τις βαλίτσες των διακοπών για όλη την οικογένεια (δείτε τι να μην ξεχάσετε στα σχετικά άρθρα), ο μπαμπάς οφείλει να φροντίσει ό,τι έχει να κάνει με το μεταφορικό τους μέσο. Δείτε, λοιπόν, τι πρέπει να προσέξετε ως οδηγοί ενόψει του επικείμενου ταξιδιού σας με το αυτοκίνητο:

Έλεγχος υγρών

Τα υγρά του αυτοκινήτου είναι το πρώτο και σημαντικότερο πράγμα που πρέπει να ελέγξετε πριν ξεκινήστε την εκδρομή σας. Λέγοντας υγρά εννοούμε καταρχήν τα υγρά φρένων, τα οποία θα πρέπει έτσι κι αλλιώς να ανανεώνονται κάθε 12 μήνες, εκτός κι αν το εγχειρίδιο για service αυτοκινήτου ορίζει κάτι άλλο. Αν δε μπορείτε να κάνετε τον εν λόγω έλεγχο μόνοι σας, απευθυνθείτε στο συνεργείο σας, όπου οι μηχανικοί θα κρίνουν αν χρειάζεται να συμπληρώσετε υγρά.

Τα επόμενα υγρά που πρέπει να ελέγξετε είναι τα λάδια του κινητήρα –αυτό μπορείτε να το κάνετε και σε ένα βενζινάδικο, από όπου θα προμηθευτείτε και τα κατάλληλα λάδια σε περίπτωση που χρειάζονται συμπλήρωμα. Το υγρό ψυγείου (το λεγόμενο παραφλού) είναι ένα ακόμα σημείο του κινητήρα που πιθανώς θέλετε να ελέγξετε (με τη βοήθεια του μηχανικού στο συνεργείο), ενώ καλό είναι να συμπληρώσετε νερό και απορρυπαντικό στην πλυστική συσκευή του αυτοκινήτου, ώστε να υπάρχει αρκετό για τους υαλοκαθαριστήρες.

Συμβουλή: Είτε το αυτοκίνητό σας είναι παλιό είτε όχι, καλό είναι να έχετε μαζί σας τα καλώδια της μπαταρίας -τα λεγόμενα «κροκοδειλάκια»- τα οποία θα σας χρησιμεύσουν σε περίπτωση που η μπαταρία του αυτοκινήτου αδειάσει.

Προσοχή στα εξωτερικά μέρη

Τυχόν σπασμένα τζάμια, φώτα ή φλας θα πρέπει να επισκευαστούν πριν ξεκινήσετε για το ταξίδι σας. Ελέγξτε ακόμα αν οι υαλοκαθαριστήρες σας δουλεύουν κανονικά, αν το «λαστιχάκι» τους χρειάζεται άλλαγμα, ή αν οι οπές από όπου βγαίνει το νερό έχουν βουλώσει.

Το βασικότερο, όμως, εδώ είναι να κοιτάξετε τα ελαστικά. Θα πρέπει να έχουν αέρα, όσο ορίζει η συγκεκριμένη κατηγορία του αυτοκινήτου σας. Αν δεν είστε βέβαιοι για την πυκνότητα αέρα που πρέπει να έχουν τα λάστιχά σας, σε ένα βενζινάδικο θα σας βοηθήσουν να τον συμπληρώσετε σωστά.

Οι μηχανικοί αυτοκινήτων συμβουλεύουν τα λάστιχα ενός αυτοκινήτου να αλλάζονται κάθε τρία με τέσσερα χρόνια -ειδικά αν αυτό βρίσκεται συνήθως εκτεθειμένο στη ζέστη και το κρύο. Αν, λοιπόν, σκοπεύατε να αλλάξετε λάστιχα το φθινόπωρο, ίσως είναι σοφότερο να το κάνετε πριν από ένα μεγάλο ταξίδι.

Εξοπλισμός

Μπορεί τις υπόλοιπες μέρες του χρόνου να το αμελείτε, αλλά πριν από ένα ταξίδι με αυτοκίνητο ο εξοπλισμός του πορτ μπαγκάζ είναι απαραίτητος. Έτσι, βεβαιωθείτε ότι έχετε τον εφεδρικό τροχό του αυτοκινήτου, στον οποίον καλό είναι να ελέγξετε και τον αέρα, καθώς και γρύλο και τα λοιπά εργαλεία αντικατάστασής του, καθώς και το προειδοποιητικό τρίγωνο.

Αν έχετε σκοπό να βρεθείτε σε μέρος όπου υπάρχουν λάσπες και έχετε αντιολισθητικές αλυσίδες, μην τις αφήσετε πίσω –μπορούν να σας βοηθήσουν να... ξελασπώσετε.

Τέλος, στο πορτ-μπαγκάζ πρέπει απαραιτήτως να υπάρχει φαρμακείο και πυροσβεστήρας. Ένα ζευγάρι γάντια, ένας φακός τσέπης, μερικά πανιά και οδικοί χάρτες, σε περίπτωση που δεν έχετε GPS ή το GPS για κάποιον λόγο δεν λειτουργεί, είναι μεν προαιρετικά αλλά μπορεί και να αποδειχθούν χρήσιμα. Εξυπακούεται πως αν έχετε GPS θα πρέπει να έχετε "φορτώσει" σε αυτό τους χάρτες της διαδρομής που θα ακολουθήσετε και να έχετε ελέγξει ότι λειτουργούν κανονικά.

Αν θέλετε, για να βγάλετε και μία έννοια από το μυαλό της μαμάς, μπορείτε να ασχοληθείτε και με την ψυχαγωγία της οικογένειας κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Έτσι, φροντίστε καταρχήν να ετοιμάσετε λίστες με μουσική για όλα τα γούστα, συμπεριλαμβανομένων και των τραγουδιών που αγαπούν τα παιδιά. Μην ξεχνάτε ότι το ραδιόφωνο "δεν πιάνει" πάντα εκτός των μεγάλων πόλεων. Αν το ταξίδι σας προβλέπεται πολύωρο, ένα φορητό DVD Player μπορεί να αποδειχθεί σωτήριο, όταν η γκρίνια το παιδιών για το πότε θα φτάσουν γίνει ανυπόφορη. Στα καταστήματα ηλεκτρονικών ειδών θα βρείτε DVD Players σε τιμές που ξεκινούν από 80 και φτάνουν τα 150 ευρώ.

Δείτε σε παλαιότερο άρθρο του Mama365 παιχνίδια για να περάσει πιο ευχάριστα η ώρα στο ταξίδι.

Τελευταίος έλεγχος

Είστε καθ'όλα έτοιμοι, αλλά πριν ανάψετε τη μηχανή βεβαιωθείτε ότι έχετε μαζί σας: Ταυτότητα, άδεια οδήγησης, άδεια κυκλοφορίας του οχήματος, ασφαλιστήριο συμβόλαιο σε ισχύ και ειδικό σήμα, ειδικό σήμα τελών κυκλοφορίας με απόδειξη πληρωμής, ειδικό σήμα ελέγχου ΚΤΕΟ -αν το αυτοκίνητο είναι παλαιότερο των τεσσάρων ετών- με το σήμα επικολλημένο στην πίσω πινακίδα και κάρτα ελέγχου καυσαερίων με την απόδειξη του αναλυτή.Ελέγξτε ότι λειτουργούν όλα τα φώτα, φλας και αλάρμ, το cruise control –αν υπάρχει, ότι πήρατε μαζί τα αγαπημένα cd και mp3 σας, γεμίστε βενζίνη και... φύγατε!

Μερικές χρήσιμες συμβουλές:

-Μην τρέχετε! Όχι μόνο βάζετε σε κίνδυνο την ασφάλεια της οικογένειάς σας αλλά και καταναλώνετε περισσότερη βενζίνη, άρα το ταξίδι σας κοστίζει περισσότερο.

-Προσοχή στις κουτσουλιές: Μπορεί τα πλούσια φυλλώματα των δέντρων να αποτελούν ιδανική σκιά όταν παρκάρετε το αυτοκίνητό σας, όμως τα πουλιά που συχνάζουν εκεί δεν θα διστάσουν να κάνουν την ανάγκη τους πάνω σε αυτό, αφήνοντας στο παρμπριζ και στο χρώμα μεγάλους, αντιαισθητικούς και ιδιαίτερα όξινους λεκέδες. Αν αυτοί μείνουν για πολλές ημέρες χωρίς να καθαριστούν μπορούν αφενός να φθείρουν το χρώμα του αυτοκινήτου, αφετέρου να μην καθαρίζουν από το παρμπρίζ ούτε με υαλοκαθαριστήρες, εμποδίζοντας την ορατότητα.

-Αν μέχρι να φτάσετε στον προορισμό σας έχετε διανύσει πολλά χιλιόμετρα, καλό είναι να κάνετε ξανά έναν mini-έλεγχο πριν ξεκινήσετε για το ταξίδι της επιστροφής.

v