Συμβουλές για το ταξίδι με τα παιδιά

Συμβουλές για το ταξίδι με τα παιδιά

Το ταξίδι με τα παιδιά μπορεί να είναι από απολαυστικό έως μαρτυρικό –και αναφερόμαστε στο ίδιο ταξίδι με τα ίδια παιδιά. Γιατί εκεί που τραγουδούν αμέριμνα από το καθισματάκι του αυτοκινήτου (και εσείς σταυροκοπιέστε και ευχαριστείτε τον Θεό), μπορεί ξαφνικά να αρχίσουν να τσιρίζουν, να χτυπούν τα πόδια τους υστερικά και να ζητούν επιτακτικά να κατέβουν. Τι κάνετε σε τέτοιες περιπτώσεις; Ρωτήσαμε μαμάδες με πολυετή «πείρα» στα οικογενειακά ταξίδια και συγκεντρώσαμε πολύτιμες συμβουλές!

Γραπτή λίστα!

Το Α και το Ω της μαμάς που ταξιδεύει με την οικογένεια για πρώτη ή δεύτερη φορά είναι η λίστα με όλα αυτά που πρέπει να έχει μαζί για όλη την οικογένεια. Γι'αυτό, άλλωστε, πρόσφατα δημοσιεύσαμε και σχετικό άρθρο «Η Λίστα των Διακοπών», το οποίο μπορείτε να τυπώσετε και να «τικάρετε» καθώς θα ετοιμάζετε βαλίτσες. Τη λίστα αυτή, μάλιστα, προτείνουμε να ξεκινήσετε να την γράφετε μέρες πριν τις διακοπές σας και να την έχετε σε προσιτό σημείο, ώστε να την συμπληρώνετε κάθε φορά που θα θυμάστε κάτι ακόμα.

Με τον τρόπο αυτό είναι μάλλον απίθανο να ξεχάσετε να πάρετε μαζί τα σημαντικά ή και ασήμαντα της οικογένειας και έτσι θα αποφύγετε να «τρέχετε» και να τα αναζητάτε στο μέρος όπου θα βρεθείτε για διακοπές.

Αντιπερισπασμοί

Για όλα σχεδόν τα παιδιά, έρχεται κάποια στιγμή, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, που απλά δεν αντέχουν άλλο –και μαζί τους δεν αντέχετε και εσείς. Εκείνες ακριβώς τις στιγμές, που δεν είναι δυνατόν ούτε στη μέση της Εθνικής Οδού να σταματήσετε, ούτε να κατεβείτε από το πλοίο, χρειάζεστε κάθε πιθανό αντιπερισπασμό για να μετριάσετε τη γκρίνια τους. Πάρτε ιδέες:

-σνακς (φρούτα, χυμοί, σαντουϊτσάκια –οτιδήποτε μπορεί να κρατήσει το στόμα και τα χέρια τους απασχολημένα).
-μουσική για παιδιά (CD με τα αγαπημένα τους τραγούδια στο αυτοκίνητο ή στο iPod)
-παιχνίδια για ταξίδι (πάρτε ιδέες από παλαιότερο άρθρο του Mama365)
-βιβλία και μπλοζ ζωγραφικής (αν δεν ζαλίζονται)

Ενεργειακή ισορροπία

Συμβαίνει και στα δικά σας παιδιά, μετά από μία εξαντλητική μέρα να έρχεται μία μέρα ηρεμίας και οικογενειακής ειρήνης; Ακριβώς την ημέρα αυτή χρειάζεστε όταν ταξιδεύετε. Έτσι, την ακριβώς προηγούμενη ημέρα πηγαίνετε τα παιδιά σε ένα πάρκο ψυχαγωγίας ή στη θάλασσα και προσπαθήστε να τα βάλετε νωρίς για ύπνο ώστε στο ταξίδι να είναι όσο γίνεται πιο ξεκούραστα, αλλά και χορτασμένα από παιχνίδι.

Θέση και για το μωρό

Αν ταξιδεύετε με μωρό, με όποιο μέσο κι αν ταξιδεύετε, φροντίστε να έχει και αυτό τη δική του θέση, ακόμα κι αν κατά κανόνα τα παιδιά κάτω των 2 ετών ταξιδεύουν δωρεάν. Αυτό δεν σας παρέχει μόνο ασφάλεια, αλλά και περισσότερο χώρο για να «απλωθεί» η οικογένεια. Μπορεί να σας φαίνεται έτσι, όμως δεν είναι εύκολο να έχετε ένα μωρό για πολλές ώρες στην αγκαλιά σας!

Καινούργια παιχνίδια

Θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν στην κατηγορία «αντιπερισπασμοί», όμως θέλουμε να δώσουμε περισσότερη έμφαση: Παίρνοντας μαζί σας στο ταξίδι κάποια από τα «κλασικά» παιχνίδια των παιδιών, το πιθανότερο είναι ότι «στην δύσκολη ώρα» θα τα σνομπάρουν. Μια καλή ιδέα είναι, λοιπόν, μία μέρα πριν το ταξίδι να τους αγοράσετε κάποια καινούργια παιχνίδια, τα οποία θα κερδίσουν το ενδιαφέρουν τους. Μπορείτε, μάλιστα, να τα κρύψετε επιστρέφοντας από τις διακοπές σας για να τα χρησιμοποιήσετε και σε επόμενο ταξίδι (ένα κρυμμένο παιχνίδι είναι ένα ξεχασμένο παιχνίδι και αντιμετωπίζεται κάθε φορά σαν καινούργιο!). Δεν χρειάζεται να ξοδέψετε μία περιουσία σε καινούργια παιχνίδια: Μερικά παζλ ή κάποιο παιχνίδι με αυτοκόλλητα και χειροτεχνίες για το καράβι μπορεί να κρατήσουν τα παιδιά απασχολημένα για αρκετή ώρα.

Μικροβιοφοβία!

Καταρχήν, προσπαθήστε να μην εκθέσετε τα παιδιά σε μέρη που φιλοξενούν μικρόβια ή όπου μπορεί να κολλήσουν κάποια ίωση πριν από ένα ταξίδι (π.χ. κλειστοί παιδότοποι ή επίσκεψη σε κάποιο άρρωστο ξαδερφάκι), για να αποφύγετε όσο μπορείτε τον κίνδυνο να είναι άρρωστο το παιδί στις διακοπές. Δεύτερον, μη φύγετε για ταξίδι αν δεν έχετε φροντίσει να έχετε μαζί σας αντισηπτικά τζελ, μαντηλάκια και υγρομάντηλα, αλλά και ένα εξοπλισμένο μίνι-φαρμακείο, το οποίο να περιέχει οπωσδήποτε θερμόμετρο, παυσίπονο-αντιπυρετικό, σιρόπι για τον βήχα, τσιρότα και οινόπνευμα (και όλα αυτά μετά από συνεννόηση με τον παιδίατρό σας). Το πιθανότερο είναι ότι θα βρείτε ό,τι χρειάζεστε στο μέρος όπου θα πάτε, αλλά γιατί να τρέχετε π.χ. μέσα στη μαύρη νύχτα για να βρείτε θερμόμετρο;

Αγνοήστε τις κακεντρέχειες

Υπάρχουν άνθρωποι που λατρεύουν τα μικρά παιδιά και μπορούν να κάνουν απεριόριστη υπομονή όταν αυτά κάνουν μικρούς χαμούς. Υπάρχουν, όμως, και άνθρωποι που απλά δεν τα αντέχουν. Που θα σας κοιτάξουν με μισό μάτι αν ζητήσετε να προηγηθείτε στον έλεγχο διαβατηρίων γιατί το μωρό σας δυσφορεί ή που θα απαιτήσουν να τους αλλάξουν θέση στο καράβι αν το πιτσιρίκι σας έχει πιάσει όλο το τραπεζάκι με τα παιχνίδια του. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε στην περίπτωση αυτή είναι να είστε ευγενικοί (η ευγένεια σκλαβώνει!), να κάνετε ό,τι μπορείτε ώστε το παιδί να ενοχλεί όσο το δυνατόν λιγότερο και να κεράσετε τους γύρω σας κρουασανάκια με σοκολάτα. Αν μετά από όλα αυτά συνεχίζουν να μη δείχνουν κατανόηση, απλά αγνοήστε τους.

Τα πάντα διπλά

Αν έχετε μωρό ή νήπιο στο ταξίδι, μία σοφή συμβουλή είναι να έχετε τα πάντα μαζί σας διπλά: Διπλές πάνες, διπλό γάλα φόρμουλας (αν δεν θηλάζετε), -εννοείται- διπλά ρούχα, αλλά και επιπλέον μπιμπερό σε περίπτωση που κάποιο σπάσει. Όσο καλύτερα προετοιμασμένη για τα απρόοπτα είστε, τόσο λιγότερο άγχος και εκνευρισμό θα έχετε όταν αυτά, αναπόφευκτα, έρθουν και τόσο πιο εύκολα θα ηρεμήσετε και το μωρό σας.

Ευπροσάρμοστο πρόγραμμα

Για τους περισσότερους ανθρώπους διακοπές ίσον σπάσιμο των δεσμών του προγράμματος. Για τους ανθρώπους με μικρά παιδιά, όμως, ένα πρόγραμμα είναι απαραίτητο ακόμα και τότε, αν θέλετε να περάσετε όλοι ήρεμα και ευχάριστα. Δεν εννοούμε φυσικά να ξυπνάτε με ξυπνητήρι και να είστε αυστηροί με το ποια μουσεία θα επισκέπτεστε κάθε μέρα, αλλά να διατηρήσετε την συνήθεια του μεσημεριανού ύπνου για να ξεκουράζεστε όλοι και να μην παραμελείτε τις ώρες του φαγητού, ακόμα κι αν είστε πιο ελαστικοί στο τι ακριβώς θα φάνε τα παιδιά. Ταυτόχρονα, να είστε ανοιχτοί σε αλλαγές του ημερήσιου προγράμματος, π.χ. ως προς το μπάνιο ή τις βόλτες στα αξιοθέατα, αν κάποιες φορές απλά δεν «βγαίνει». Και κυρίως να είστε αυθόρμητοι και χαλαροί! Όσο χρειάζονται τα παιδιά διακοπές, άλλο τόσο τις χρειάζεστε και εσείς.

Μειώστε ρυθμούς και απολαύστε τις στιγμές

Δοκιμάστε να ακολουθήσετε το παράδειγμα των παιδιών στις διακοπές: Αδράξτε τη στιγμή. Καθίστε δίπλα τους στην παραλία και διαλέξτε βότσαλα, φάτε παγωτό τη στιγμή που σας έρθει η όρεξη –όποια κι αν είναι αυτή, χωρίς να το σκεφτείτε δεύτερη φορά. Κάντε μαζί τους κανό ή όποια άλλη δραστηριότητα σας ζητήσουν. Τα μουσεία και τα αρχαία μνημεία θα είναι πάντα εκεί για να τα επισκεφθείτε και να τα θαυμάσετε. Τα παιδικά τους χρόνια, όμως, όχι. Απολαύστε, λοιπόν, μαζί τους την κάθε στιγμή, «χορτάστε» τα παιδιά σας πριν επιστρέψετε στην καθημερινή σας ρουτίνα. Αυτές θα είναι οι καλύτερες στιγμές των διακοπών σας!

v