Διακοπή κύησης και πιθανότητα συγγενούς καρδιοπάθειας

Διακοπή κύησης και πιθανότητα συγγενούς καρδιοπάθειας

Ερώτηση:
Γιατρέ μου έχω ένα κοριτσάκι 4 ετών χωρίς κανένα πρόβλημα υγείας. Πριν από 2 μήνες έκανα διακοπή κύησης λόγω σοβαρού καρδιολογικού προβλήματος του εμβρύου. Ήμουν στην 20η εβδομάδα και πήγα σε 3 γιατρούς για επιβεβαίωση. Είχα μεγάλη αυχενική, γι'αυτό και πήγα και πήγα και σε καρδιολόγο και τελικά εκεί ήταν το πρόβλημα. Αφού έκανα και λήψη τροφοβλάστη (και 120 σύνδρομα) και όλα ήταν φυσιολογικά. Δεν έχουμε ιστορικό και θα ήθελα να ρωτήσω πώς είναι δυνατόν να συμβεί κάτι τέτοιο; Τι εξετάσεις πρέπει να κάνω σε επόμενη εγκυμοσύνη; Φοβάμαι να περάσω πάλι τα ίδια...
Απάντηση:

Οι βλάβες στην καρδιά των εμβρύων είναι στην πλειονότητά τους συγγενείς δηλ. τυχαίες που εμφανίζονται πρώτη φορά στη συγκεκριμένη κύηση. Θα σας πρότεινα τόσο εσάς όσο και του συζύγου σας να κάνετε μια εξέταση μοριακού καρυότυπου και να προσπαθήσετε πάλι το συντομότερο γιατί η ηλικία της γυναίκας διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στις συγγενείς καρδιοπάθειες.

* Ο Δρ. Θεοδόσης Αρκουλής είναι Μαιευτήρας-Γυναικολόγος, Ειδικός στην Εξωσωματική Γονιμοποίηση, Επικεφαλής του Κέντρου Εξωσωματικής Γονιμοποίησης Πειραιά «Μίτωση».

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr.

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v