Κίνδυνος η ρύπανση για τη συμπεριφορά των εμβρύων

Κίνδυνος η ρύπανση για τη συμπεριφορά των εμβρύων

Άγχος, κατάθλιψη και διαταραχή ελλειμματικής προσοχής κινδυνεύουν να εμφανίσουν παιδιά των οποίων οι μητέρες ζούσαν σε περιοχές με μολυσμένη ατμόσφαιρα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, υποστηρίζει πρόσφατη έρευνα.

Σχεδόν όλοι όσοι ζούμε σε αστικές περιοχές, είμαστε εκτεθειμένοι στην ατμοσφαιρική ρύπανση, ιδιαίτερα σε Πολυκυκλικούς Αρωματικούς Υδρογονάνθρακες (ΠΑΥ), οι οποίοι προέρχονται από την καύση ορυκτών καυσίμων, καπνού και άλλων οργανικών υλικών. Σε άρθρο τους στο περιοδικό Environmental Health Perspectives, Αμερικανοί ερευνητές υποστηρίζουν πως το 100% των γυναικών με παιδιά που ζουν στη Νέα Υόρκη, έχουν ανιχνεύσιμα επίπεδα ΠΑΥ στο σπίτι τους.

Πιο ανησυχητικά, όμως, είναι τα ευρήματα που προέκυψαν από μελέτη του Πανεπιστημίου Columbia, σύμφωνα με τα οποία οι εγκυμονούσες που εκτίθενται σε ατμόσφαιρα με υψηλά επίπεδα μόλυνσης και όσες από αυτές έχουν ήδη υψηλά επίπεδα ΠΑΥ στο αίμα τους, έχουν περισσότερες πιθανότητες να αποκτήσουν παιδιά με στρες, κατάθλιψη και προβλήματα προσοχής που θα εκδηλωθούν μέχρι την ηλικία των 6-7 ετών.

Η συγκεκριμένη έρευνα αποτελεί συνέχεια μιας σειράς μελετών που εξετάζουν τους παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την ανάπτυξη του εμβρύου. Οι ίδιοι ερευνητές είχαν καταλήξει ξανά στο ίδιο συμπέρασμα με παλαιότερη μελέτη, το 2011, σύμφωνα με την οποία τέτοια προβλήματα συμπεριφοράς εμφανίζονταν σε παιδιά 3 και 5 ετών. Σήμερα οι ηλικιακές ομάδες έχουν μεγαλώσει.

Για να είναι βέβαιοι πως έχουν να κάνουν μόνο με τον παράγοντα της ατμοσφαιρικής μόλυνσης, οι ερευνητές εξέτασαν γυναίκες που δεν κάπνιζαν, δεν έκαναν καταχρήσεις και δεν εργάζονταν σε εργοστάσια και χώρους με πολλούς ρύπους.

Η ισχυρή σύνδεση των ΠΑΥ με τα προβλήματα της παιδικής συμπεριφοράς, προκαλεί έντονο προβληματισμό ως προς το τι πρέπει να κάνει μία έγκυος για να μειώσει τον κίνδυνο για το παιδί της.

Πώς μπορείτε να περιορίσετε τον κίνδυνο

  • Αποφύγετε το παθητικό κάπνισμα
  • Αερίζετε καλά τους χώρους στους οποίους κινείστε, ειδικά στο σπίτι
  • Καταναλώνετε πολλά φρούτα και λαχανικά, που έχουν υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών και μπορούν να αντισταθμίσουν κάποιες από τις βλαβερές επιπτώσεις των ΠΑΥ στην γενετική ακεραιότητα των κυττάρων

Πηγή: Healthland.time

v