Γεννήθηκε φυσιολογικά με βάρος 6,1 κιλά

Γεννήθηκε φυσιολογικά με βάρος 6,1 κιλά

Πόσες πιθανότητες υπάρχουν στη σημερινή Ελλάδα να γεννήσει μία γυναίκα με φυσιολογικό τοκετό, αν το μωρό της ζυγίζει πάνω από 4-4,5 κιλά; Μάλλον καμία. Κι όμως, στις 26 Ιουλίου γεννήθηκε στη Γερμανία το πιο βαρύ μωρό και μάλιστα χωρίς καισαρική τομή. Ο λόγος για τη «μικρή» Jasleen, η οποία ήρθε στον κόσμο με βάρος 6,1 κιλά και ύψος 57,4 εκατοστά.

Ο ιατρικός όρος για μωρά με βάρος γέννησης άνω των 4 κιλών είναι «εµβρυϊκή µακροσωµία» και ο λόγος που τα μωρά αυτά γεννιούνται τόσο βαριά έχει συνήθως να κάνει με την παχυσαρκία της μητέρας ή με προβλήματα διαβήτη.

Στην περίπτωση της Jasleen, οι γιατροί είπαν πως το μέγεθός της οφείλεται σε κάποια αδιάγνωστης μορφής διαβήτη κύησης, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η γερμανική εφημερίδα Der Spiegel, η οποία προσθέτει ότι τόσο η μητέρα όσο και το μωρό χαίρουν άκρας υγείας, αν και η Jasleen θα χρειαστεί να παραμείνει για μερικές ημέρες στο μαιευτήριο.

Μέχρι πριν την γέννηση της Jasleen, την περασμένη εβδομάδα, τον τίτλο του πιο εύσωμου μωρού στη Γερμανία κατείχε ο Jihad, ο οποίος γεννήθηκε τον Νοέμβριο του 2011 με βάρος 5,89 κιλά.

Η Jasleen, πάντως, δεν είναι το πιο βαρύ μωρό της χρονιάς. Τον περασμένο Μάρτιο γεννήθηκε στη Μ. Βρετανία, επίσης με φυσιολογικό τοκετό, ο George King, με βάρος 7 ολόκληρων κιλών! Ενώ στις 11 Ιουλίου μία γυναίκα από το Πιτσμπουργκ γέννησε κοριτσάκι βάρους 6,2 κιλών, αλλά με τη βοήθεια καισαρικής τομής.

Παρόλο που τα μεγάλα μωρά παρουσιάζουν αύξηση τα τελευταία χρόνια, κανένα δεν έχει καταφέρει να ξεπεράσει σε βάρος το μωρό που το βιβλίο Γκίνες καταγράφει ως το πιο βαρύ όλων των εποχών. Ο λόγος για την Anna Bates, η οποία γεννήθηκε το 1879 με βάρος 10,4 κιλών!

Πηγή: huffingtonpost

v