10 πράγματα που μας φτιάχνουν τη διάθεση

10 πράγματα που μας φτιάχνουν τη διάθεση

Όλοι μας κάποια στιγμή έχουμε «τις μαύρες μας» και συχνά χωρίς καν να καταλαβαίνουμε γιατί. Δεν χρειάζεται, όμως, να μας παίρνει από κάτω! Δείτε δέκα εύκολους τρόπους να τονώσετε άμεσα τη διάθεσή σας και να χαμογελάσετε ξανά.

Βάλτε χορευτική μουσική

Νιώθετε... πεσμένη, χωρίς συγκεκριμένο λόγο; Ο καλύτερος τρόπος να το ξεπεράσετε είναι να βάλετε δυνατά χορευτική ή έστω «ανεβαστική» μουσική και να αφεθείτε σε αυτήν. Οι επιστήμονες λένε πως σε συνδυασμό με περισσότερες θετικές σκέψεις, η χαρούμενη μουσική βελτιώνει πολύ τον τρόπο που νιώθει κανείς.

Αγαπημένες μυρωδιές

Όπως αναφέρουν οι ειδικοί σε παλιότερο σχετικό άρθρο τα όμορφα αρώματα -και δη τα φυσικά- μπορούν να βελτιώσουν τη διάθεση. Σταματήστε, λοιπόν, έξω από έναν κήπο και μυρίστε το γιασεμί και τα τριαντάφυλλα, περάστε έξω από έναν φούρνο και απολαύστε τη μυρωδιά του φρεσκοψημένου ψωμιού ή απλά ανάψτε ένα αρωματικό κερί στον χώρο όπου περνάτε πολλές ώρες και θα δείτε πόσο καλύτερα θα νιώθετε μετά από λίγο.

Αναμνηστικό «άμεσης δράσης»

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πώς αντέχουν οι γιατροί και οι νοσηλευτές να αντιμετωπίζουν κάθε μέρα τα πολύ δύσκολα περιστατικά ανθρώπων με προβλήματα υγείας; Το μυστικό πολλών από αυτούς είναι ότι έχουν πάντα μαζί τους (είτε πάνω τους είτε σε κάποιο συρτάρι) αναμνηστικά που τους φτιάχνουν τη διάθεση, όπως ένα ερωτικό γράμμα του συντρόφου τους, τη φωτογραφία ή μια ζωγραφιά από το παιδί τους, μία καρτ-ποστάλ από το αγαπημένο τους μέρους κ.λ.π. Αυτός είναι και ο λόγος που συνήθως, έχουμε στο γραφείο μας φωτογραφίες των παιδιών μας. Στις κακές μέρες, ένα τέτοιο αναμνηστικό μπορεί να επαναφέρει την καλή σας διάθεση.

Καλές πράξεις

Σύμφωνα με έρευνα, όταν ζητήθηκε από άτομα με κατάθλιψη να κάνουν τρεις καλές πράξεις την ημέρα, τα συμπτώματά της μειώθηκαν κατά 94%. Δοκιμάστε το: Αφήστε πουρμπουάρ στο άτομο που σας φέρνει τον καφέ, πηγαίνετε λουλούδια σε μία ηλικιωμένη γειτόνισσα ή περάστε από τη φίλη σας που μόλις γέννησε για να την ρωτήσετε αν χρειάζεται κάποια βοήθεια.

Ομορφιά και τέχνη

Η ομορφιά φτιάχνει τη διάθεση, λένε οι ειδικοί και συνιστούν να επισκεπτόμαστε όσο πιο συχνά μπορούμε γκαλερί με έργα τέχνης ή εκθέσεις φωτογραφίας με «όμορφα» θέματα. Για τον καθένα, βέβαια, η ομορφιά μπορεί να μεταφράζεται διαφορετικά: Μπορεί π.χ. να σας φτιάχνει τη διάθεση η θάλασσα ή η αγαπημένη σας μπουτίκ ρούχων. Ό,τι και να'ναι αυτό, χορτάστε το με τα μάτια σας!

Οι καλύτερες αναμνήσεις

Μπορεί τις στιγμές που νιώθετε «πεσμένη» να σας είναι δύσκολο να σκεφτείτε οτιδήποτε θετικό, όμως σίγουρα έχετε κάποιες αναμνήσεις με υπέροχες στιγμές από τη ζωή σας, όπως π.χ. η μέρα που σας έκανε πρόταση γάμου ο σύντροφός σας ή η μέρα που γεννήσατε. Αφιερώστε λίγα λεπτά για να τις επαναφέρετε στη μνήμη σας και πείστε τον εαυτό σας ότι αντίστοιχες στιγμές θα έρθουν ξανά.

Χαλαρώστε

Μερικές φορές, το μόνο που έχετε πραγματικά ανάγκη όταν δεν είστε σε καλή διάθεση είναι να μείνετε μόνοι, να ξαπλώσετε και να ηρεμήσετε. Αν καταφέρετε να κοιμηθείτε και λίγο, έστω για μισή ώρα, είναι πολύ πιθανό να ξυπνήσετε με πολύ καλύτερη διάθεση, όπως λένε τουλάχιστον οι ειδικοί. Είναι πολύ δύσκολο να νιώθετε χαρούμενοι, αν σας λείπει ύπνος.

Χαμογελάστε με το ζόρι!

Μπορεί να μην έχετε καμία όρεξη, αλλά ακόμα κι αν χρειαστεί να πιεστείτε για να χαμογελάσετε, θα στείλετε στον εγκέφαλο ένα θετικό μήνυμα για να αρχίσει να λειτουργεί λίγο πιο χαρούμενα. Άλλωστε, το χαμόγελο είναι μεταδοτικό, άρα μην ξεχνάτε να χαμογελάτε τόσο στους άλλους όσο και στον καθρέφτη σας!

Βγείτε έξω για περπάτημα

Κλείστε τον υπολογιστή και βγείτε εκτός γραφείου ή σπιτιού, είτε μόνοι είτε με παρέα. Αλλάξτε εικόνες, προσπαθήστε να ξεχάσετε αυτό που σας «ρίχνει» και αφήστε το μυαλό σας να ταξιδέψει σε οτιδήποτε άλλο, κατά προτίμηση θετικό. Σε συνδυασμό με την άσκηση που θα σας προσφέρει το περπάτημα, θα «καθαρίσετε» το μυαλό σας και θα βοηθήσετε τον οργανισμό να παράγει «ενδορφίνες», τις ορμόνες της χαράς.

Ενυδατωθείτε

Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Nutrition έδειξε ότι ακόμα και ελαφρώς αφυδατωμένος να είναι ο οργανισμός μιας κατά τα άλλα υγιούς γυναίκας, αυτό μπορεί να την κάνει να νιώθει απαισιόδοξα. Άλλωστε, η έλλειψη νερού από τον οργανισμό δημιουργεί αίσθημα κόπωσης και μειώνει την αυτοσυγκέντρωση. Φροντίστε, λοιπόν, να πίνετε όσο περισσότερο νερό, φυσικούς χυμούς και πράσινο τσάι μπορείτε.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v