Τα τρόφιμα που σας φτιάχνουν τη διάθεση

Τα τρόφιμα που σας φτιάχνουν τη διάθεση

Γλυκά, burgers, τηγανιτές πατάτες και πίτσα είναι οι πρώτες τροφές που έρχονται στο μυαλό των περισσότερων γυναικών όταν η ψυχολογία τους βρίσκεται στα τάρταρα και αναζητούν παρηγοριά στο… ψυγείο. Αυτές οι τροφές, όμως, παρόλο που μπορεί να δημιουργήσουν προσωρινά αισθήματα χαράς, δεν εξαλείφουν οριστικά την θλίψη και το στρες. Όπως λένε οι ειδικοί, όταν κάποιος τρώει πολύ από ένα συγκεκριμένο τρόφιμο και σχεδόν καθόλου από κάποιο άλλο μπορεί να προκαλέσει βραχυπρόθεσμες αλλά και μακροπρόθεσμες επιπλοκές στην ψυχολογία του.

Από την άλλη, υπάρχουν εξαιρετικές τροφές που προσφέρουν πραγματική, μακροχρόνια ανακούφιση όταν μία γυναίκα υποφέρει από στρες ή βρίσκεται στα όρια της κατάθλιψης. Όσο παράξενο κι αν ακούγεται, μία μπανάνα αλειμμένη με φυστικοβούτυρο, για παράδειγμα, αντί για ένα σοκολατένιο μπισκότο, μπορεί πραγματικά να αλλάξει πανεύκολα τον τρόπο με τον οποίον διαχειριζόμαστε τις δύσκολες καταστάσεις στη ζωή μας.

Σύμφωνα με την Αμερικανίδα διατροφολόγο, Πρόεδρο του Κέντρου Mind-Body Medicine στην Ουάσινγκτον, Kathy Swift «οι επιλογές που κάνουμε για το πιάτο μας επηρεάζουν απόλυτα τα συναισθήματά μας. Η τροφή είναι ισχυρότατος ‘τροποποιητής’ αναφορικά με την κατάθλιψη και τον ανθρώπινο εγκέφαλο».

Επιλέγοντας για τα σνακ και τα γεύματά μας τροφές που περιέχουν ισορροπημένες ποσότητες ορισμένων ωφέλιμων θρεπτικών ουσιών μπορεί μία γυναίκα να δημιουργήσει αυτό που η Swift αποκαλεί «χαρτοφύλακα άμυνας κατά της θλίψης» και να ενισχύει το μυαλό και το σώμα της με τρόπους που τελικά τονώνουν και την συναισθηματική υγεία.

Το θαυματουργό Μαγνήσιο

Ηλιόσποροι, ψάρι και άλλες τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά στην αντιμετώπιση του στρες, καθώς με το μαγνήσιο ο εγκέφαλος παράγει περισσότερη σεροτονίνη, ένα χημικό που βελτιώνει την διάθεση και αυξάνει την ενέργεια στον οργανισμό.

Σύμφωνα με την Swift, έχει βρεθεί πως οι γυναίκες δεν διαθέτουν επαρκή αποθέματα μαγνησίου στον οργανισμό τους. Γι’αυτό τις συμβουλεύει να αρχίσουν να καταναλώνουν περισσότερα αμύγδαλα, αβοκάντο, σπανάκι, φιστίκια, φασόλια, σολομό, στρείδια, δημητριακά και βρώμη.

Τα "καλά" λίπη και οι αγαπημένοι υδατάνθρακες

Η αποφυγή των λιπαρών αποτελεί μία από τις πιο αυστηρές εντολές της σωστής διατροφής, η οποία όμως συχνά προκαλεί παρανοήσεις. Όπως διευκρινίζει η Swift, τα λιπαρά που προέρχονται από φυτά είναι σημαντικά για την υγεία του εγκεφάλου, εν μέρει επειδή διατηρούν την ελαστικότητα στις κυτταρικές μεμβράνες.

Όπως η ίδια λέει, «ο εγκέφαλος είναι ένα πλούσιο όργανο που έχει ανάγκη από τα σωστά λίπη για να τραφεί. Αυτά είναι τα αβοκάντο, οι περισσότεροι σπόροι και το παρθένο ελαιόλαδο».

Αντίστοιχα, πολλές είναι οι γυναίκες που έχουν αποκλείσει τους υδατάνθρακες από την διατροφή τους, πιστεύοντας ότι έτσι θα χάσουν βάρος. Ωστόσο, πολύ συχνά καταφεύγουν σε τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες, π.χ. γλυκά, όταν νιώθουν στρες και θλίψη, και πράγματι για λίγη ώρα νιώθουν καλά. Όταν, όμως, το σάκχαρο στο αίμα «πέσει», πέφτει ταυτόχρονα και η καλή διάθεση, αφήνοντας πίσω τύψεις και ενοχές για το σούπερ-παχυντικό γλυκό που μόλις καταβρόχθισαν.

Οι ειδικοί λένε πως οι υδατάνθρακες είναι σημαντικοί καθημερινά για να γεμίζει κανείς με απαραίτητα καύσιμα τον εγκέφαλο. Δεν χρειάζεται, όμως, να προέρχονται από γλυκά. Πλούσια σε σύνθετους υδατάνθρακες είναι τα προϊόντα ολικής άλεσης, τα λαχανικά (π.χ. οι πεντανόστιμες γλυκοπατάτες) και τα φασόλια, τα οποία περιέχουν φυτικές ίνες που μειώνουν πιο αργά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και, συνεπώς, τις μεταπτώσεις της διάθεσης.

Η Swift προτείνει τα καθημερινά μας σνακ να περιλαμβάνουν τυρί σε χαμηλά λιπαρά και κράκερ ολικής άλεσης, γαλοπούλα σε τοστ ολικής άλεσης, γιαούρτι αλλά και μείγμα ξηρών καρπών (ωμών και ανάλατων).

Τα πολύτιμα ωμέγα-3

Είναι πλέον γνωστές οι ευεργετικές ιδιότητες των ωμέγα-3 πολυακόρεστων λιπαρών οξέων για τον οργανισμό και δεν είναι λίγες οι έρευνες που συμφωνούν πως η διατροφή πλούσια σε ωμέγα-3 μπορεί να μειώσει την κατάθλιψη. Πολλοί γυναικολόγοι, μάλιστα, συνιστούν στις έγκυες να ακολουθούν μία τέτοια διατροφή.

Τροφές πλούσιες σε ωμέγα-3 είναι ο σολομός, οι σαρδέλες, ο τόνος, η πέστροφα, τα αμύγδαλα και ο παπαρουνόσπορος. Κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, πάντως, καλύτερα οι γυναίκες να προτιμούν ψάρια με χαμηλά επίπεδα υδραργύρου και άλλων τοξινών.

Μερικές ακόμα συμβουλές…

-Για να επιτύχετε συναισθηματική ισορροπία βελτιώστε την ισορροπία της διατροφής σας: Συνδυάστε, λοιπόν, λιπαρά, υδατάνθρακες και πρωτεΐνες και βεβαιωθείτε ότι λαμβάνετε αρκετά υγρά.

-Μην παραλείπετε γεύματα. Αντίθετα, αυξήσετε την συχνότητα των γευμάτων σας μειώνοντας την ποσότητα.

-Αν έχετε αντικαταστήσει το junk με τροφές υψηλής διατροφικής αξίας αλλά συνεχίζετε να αντιμετωπίζετε στρες και κατάθλιψη, ίσως υπάρχει κάποιο άλλο πρόβλημα στο διατροφικό σας σύστημα, το οποίο θα λύσετε με την βοήθεια κάποιου διατροφολόγου.

Πηγή: Healthywomen

v