Αρωματοθεραπεία: Πάρτε βαθιές ανάσες

Αρωματοθεραπεία: Πάρτε βαθιές ανάσες

Τα αρώματα που μας περιβάλλουν επηρεάζουν άμεσα την ψυχολογία και την διάθεσή μας. Σκεφτείτε το: Πόσο όμορφα νιώθετε μόλις μπαίνετε σε ένα ανθοπωλείο; Πόσο ανοίγει την όρεξη η μυρωδιά που έχει το αγαπημένο σας ταβερνάκι; Πόση γαλήνη σας δημιουργεί η μυρωδιά του μωρού σας;

Το οσφρητικό μας σύστημα, για κάθε μυρωδιά που «πιάνει» στέλνει ένα «χημικό» μήνυμα στον εγκέφαλό μας. Σε κλάσματα δευτερολέπτων, το μήνυμα αυτό καταγράφεται στο κεντρικό νευρικό μας σύστημα, το οποίο με την σειρά του ελέγχει τις αντιδράσεις του σώματός μας αλλά και των συναισθημάτων μας σε αυτές τις μυρωδιές.

Έτσι, έχει παρατηρηθεί πως η μυρωδιά των φρέσκων λουλουδιών μας κάνει να νιώθουμε ευχάριστα και δροσερά, η μυρωδιά του φρεσκοψημένου ψωμιού μας δημιουργεί αίσθημα οικειότητας και ζεστασιάς, ενώ η μυρωδιά της θάλασσας μας γεμίζει ενέργεια. Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, ότι ήδη από την αρχαία Κίνα και Αραβία τα αρώματα, μέσω αιθέριων ελαίων, χρησιμοποιούνταν για να θεραπεύσουν και να ανακουφίσουν από πόνους.

Πώς βοηθά η αρωματοθεραπεία

Όπως εξηγεί η φαρμακοποιός κ. Γιάννα Περγαντά, τα αιθέρια έλαια είναι η «ψυχή του φυτού», καθώς προέρχονται από την ζωτική του δύναμη, από τους καρπούς, τον φλοιό, τα φύλλα, τα άνθη, τους μίσχους, ενώ λαμβάνονται με ειδικούς τρόπους εκχύλισης και απόσταξης.

«Τα αιθέρια έλαια χρησιμοποιούνται εδώ και αιώνες για μασάζ, σε επιθέματα, σε καλλυντικά, για εισπνοές και για ψεκασμούς στο σώμα ή σε εσωτερικούς χώρους. Όταν αυτά απλώνονται στην επιδερμίδα διαπερνούν τις στοιβάδες της και φτάνουν στην κυκλοφορία του αίματος, μέσω της οποίας καταλήγουν στα διάφορα όργανα δρώντας σε αυτά ποικιλοτρόπως» λέει η κ. Περγαντά.

Ο νευρολόγος κ. Δημήτρης Ζάγκλης προσθέτει ότι «με τη σωστή χρήση αιθέριων ελαίων μπορούμε να επιδράσουμε στο νευρικό σύστημα ρυθμίζοντάς το. Ακόμα, τα αιθέρια έλαια παρουσιάζουν έντονη αντιβιοτική και βακτηριοκτόνο δράση, π.χ. το αιθέριο έλαιο του θυμαριού είναι το ίδιο αποτελεσματικό με την τετρακυλίνη, στην αναστολή του κολοβακτηριδίου. Για να χορηγηθεί, όμως εσωτερικά, θα πρέπει να πραγματοποιηθεί αρωματόγραμμα στον ασθενή».

Χρειάζεται, λοιπόν, προσοχή: Τα 100% αιθέρια έλαια είναι δυνατές ουσίες που δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται αυτούσια πάνω στο δέρμα, ενώ θα πρέπει να αποφεύγονται από αλλεργικούς, άτομα με υψηλή πίεση και επιληψία, κατά την εγκυμοσύνη και σε ανοικτές πληγές. Σε παιδιά κάτω των 4 ετών δεν θα πρέπει να χορηγούνται καθόλου αιθέρια έλαια.

Πώς δρα το κάθε άρωμα

Όπως συμβουλεύουν οι ειδικοί, τα καθαρά αιθέρια έλαια για ιατρικούς σκοπούς θα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο μετά από οδηγίες ιατρών ή θεραπευτών εναλλακτικών θεραπειών. Ωστόσο, στο εμπόριο θα βρούμε αρώματα με βάση από αιθέρια έλαια σε μορφή κεριών, αποσμητικών ή ειδικών τζελ επάλειψης για μασάζ, τα οποία χρησιμοποιώντας τα μπορούν να μας προκαλέσουν όμορφα συναισθήματα και ψυχική ευφορία.

Ενδεικτικά, όπως λένε οι ειδικοί, το γιασεμί επιφέρει πνευματική καθαρότητα και τονώνει το νευρικό σύστημα, το ελεμί φέρνει γαλήνη χωρίς να αποκοιμίζει οπότε βοηθά στον διαλογισμό. Ο ευκάλυπτος καθαρίζει τον ατμόσφαιρα και είναι ιδανικό κατά την διάρκεια ασθενειών. Η λεβάντα είναι ηρεμιστική και αντικαταθλιπτική, ενώ το πορτοκάλι χαρίζει ψυχική ευφορία και αίσθημα χαράς.

Πάρτε ιδέες:

-Αpivita Aromatherapy: Η Apivita διαθέτει μεγάλη ποικιλία σε αιθέρια έλαια, για προσωπική χρήση και για το σπίτι, καθώς και συσκευή αρωματισμού (τιμή: 15 ευρώ). Μπορείτε, λοιπόν, να τοποθετήσετε στην συσκευή αρωματισμού μερικές σταγόνες από το μίγμα Sweet Home, με πορτοκάλι, κανέλλα και γαρύφαλλο και να δημιουργήσετε στο σπίτι υπέροχη ατμόσφαιρα.

Θα τα βρείτε στα φαρμακεία, στο κεντρικό κατάστημα της Σόλωνος 26, καθώς και στο Notos Galleries, το Attica και σε ορισμένα Hondos Center.

-Candle Shop: Στο Candle Shop θα βρείτε  μεγάλη ποικιλία αρωματικών καιριών, μεταξύ των οποίων και μεγάλους αρωματικούς κυλίνδρους. Προτείνουμε έναν λευκό κύλινδρο με άρωμα υλάνγκ για την κρεβατοκάμαρα, αφού λέγεται πως έχει την ιδιότητα να προσφέρει ήσυχο ύπνο (τιμή: 2,50 ευρώ).

-Aroma-eshop: Αν ψάχνετε αιθέρια έλαια για αισθησιακό μασάζ που θα τον ξετρελάνει, στο e-shop Aroma θα βρείτε μεγάλη ποικιλία σε τζελ και λάδια. Εμείς ξεχωρίσαμε το JR Aphrodite’s Elixir με αφροδισιακές νότες υλάνγκ-υλάνγκ, τριαντάφυλλου, γιασεμιού, ιεροβότανου, σανταλόξυλου και πατσουλί (τιμή: 9 ευρώ – αγοράστε το από εδώ).

Ακόμα: Θέλετε να μάθετε περισσότερα για την αρωματοθεραπεία και να ξεχωρίζετε τις ιδιότητες του κάθε φυτού; Αναζητήστε τα βιβλία «Άρωμα Ζωής: Τα μυστικά της αρωματοθεραπείας», της Ιωάννας Σερβίτη και «Η βίβλος της αρωματοθεραπείας: Όλα όσα θέλετε αν ξέρετε για τα αιθέρια έλαια», της Gill Farrer Halls.

*Συμμετέχετε εδώ στον διαγωνισμό του Iatronet.gr για να κερδίσετε μία χαλαρωτική μάλαξη σώματος από το Elements Day Spa με αιθέρια έλαια από τα άκρα μέχρι το κεφάλι. Η κλήρωση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου.

v