Δημιουργικό παιχνίδι στο σπίτι με 5 χειροτεχνίες και κατασκευές

Δημιουργικό παιχνίδι στο σπίτι με 5 χειροτεχνίες και κατασκευές

Όσα παιχνίδια κι αν έχει ένα παιδί, όσες ώρες και να περάσει σε έναν υπολογιστή, τίποτα δεν του δίνει μεγαλύτερη ευχαρίστηση από το να παίζει με τους γονείς του! Και τίποτα δε μπορεί να κάνει το παιχνίδι τους πιο απολαυστικό από το να δημιουργούν μαζί, από τα πιο απλά καθημερινά αντικείμενα, πραγματικά έργα τέχνης! Δείτε παρακάτω πέντε απίθανες ιδέες:

Μαγνητικό αεροπλανάκι και λιβελούλα

Φτιάξτε πανεύκολα ένα ή περισσότερα ξύλινα αεροπλανάκια, στα οποία μπορείτε να κολλήσετε μαγνήτες, για να τα τοποθετήσετε στο ψυγείο. Μάλιστα, καθώς ο βασικός κορμός αποτελείται από μανταλάκι, μπορείτε σε αυτό να κρεμάτε χαρτιά, π.χ. το εβδομαδιαίο πρόγραμμα του παιδιού ή συνταγές.

Πώς θα το κάνετε:

Βάψτε με πινέλο, σε όποιο χρώμα προτιμάτε, ένα ξύλινο μανταλάκι και τρία ξυλάκια (π.χ. από ξυλάκι παγωτό), εκ των οποίων το ένα πρέπει να είναι μικρότερο από τα άλλα δύο. Θα χρειαστείτε ακόμα ένα μικρό τριγωνικό αντικείμενο, για φτερό. Μπορείτε να το κόψετε από αφρολέξ για χειροτεχνίες και να το βάψετε στο ίδιο χρώμα.

Όταν η μπογιά στα υλικά στεγνώσει, ξεκινήστε να κολλάτε τα μεγάλα ξυλαράκια πάνω και κάτω από το μανταλάκι και το μικρό στην άκρη του, όπως στη φωτογραφία. Ολοκληρώστε με το φτερό, στην κορυφή. Στο τέλος, κολλήστε με υγρή ισχυρή κόλλα μικρούς μαγνήτες στη βάση από το μανταλάκι (αγοράστε μαγνήτες από εδώ).

Το αεροπλανάκι σας είναι έτοιμο, για να προσγειωθεί σε οποιαδήποτε μεταλλική επιφάνεια του σπιτιού.

Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο μπορείτε να φτιάξετε και ξύλινες, μαγνητικές λιβελούλες!

Πηγή: Parents.com

Κουκλόσπιτο από χαρτόκουτο

Μία εξαιρετική ιδέα για να φτιάξετε μαζί με τα παιδιά και να διακοσμήσουν μόνα τους, χρωματίζοντάς το ή βάζοντας μέσα μαξιλάρια και τις κούκλες ή τα λούτρινα ζωάκια τους.

Πώς θα το κάνετε:

Τοποθετήστε ένα μεγάλο ορθογώνιο χαρτόκουτο στο πάτωμα, με το άνοιγμα παράλληλα προς το έδαφος.

Κόψτε όλο το πάνω μέρος και κρατήστε το κομμάτι που κόψατε. Με αυτό θα φτιάξετε στη συνέχεια τη μισή οροφή.

Κολλήστε με πολύχρωμη αυτοκόλλητη ταινία τις γωνίες και τις ενώσεις του χαρτόκουτου, για να το σταθεροποιήσετε καλά.

Στη συνέχεια, πάρτε το κομμάτι που κόψατε για οροφή. Κόψτε από αυτό ένα κομμάτι, όσο μεγάλο θεωρείτε ότι χρειάζεται ανάλογα με το πόσο ψηλή θέλετε να κάνετε την οροφή, η οποία θα έχει σχήμα σοφίτας. Από άλλο ένα χαρτόκουτο κόψτε ένα ακόμα κομμάτι, στο ίδιο μέγεθος, ώστε να αποτελέσει το δεύτερο τμήμα της οροφής.

Ενώστε τα δύο κομμάτια με πολύχρωμη αυτοκόλλητη ταινία.

Τέλος, ενώστε την οροφή στο υπόλοιπο σπίτι και διακοσμήστε το όπως επιθυμείτε! Μπορείτε, π.χ. με ένα κοπίδι να κόψετε παράθυρα στη μία οροφή!

Πηγή: Sheknows

Κολιέ και γεωμετρικά σχήματα από καλαμάκια

 

Θα εκπλαγείτε με το πόσο καλά μπορείτε να περάσετε εσείς και το παιδί με μια αρμαθιά καλαμάκια. Είναι ανέξοδα, χρωματιστά και ενδείκνυνται για κατασκευές με το νήπιο ή μεγαλύτερο παιδί σας. Δείτε δύο κατασκευές με καλαμάκια για ένα ευχάριστο απόγευμα με το παιδί.

Τι θα χρειαστείτε:

Καλαμάκια σε διάφορα χρώματα
Καθαριστικά πίπας
Ψαλίδι
Κλωστή
Κόλλα (προαιρετικά)

1. Κολιέ

Η μία επιλογή που έχετε είναι να φτιάξετε ένα ευφάνταστο κολιέ!

Πώς θα το κάνετε:

Κόψτε τα καλαμάκια σε πολλά μικρά κομμάτια. Κόψτε ένα κομμάτι σκοινί, όσο θέλετε να είναι το κολιέ σας.

 

Δέστε στη μία του πλευρά ένα μικρό κομμάτι από καλαμάκι, για να μην σας φεύγουν από το σκοινί τα κομμάτια που τοποθετείτε.

Αφήστε τα παιδιά να περάσουν ένα – ένα τα κομμάτια που θέλουν και στο τέλος, δέστε τις δύο άκρες του σκοινιού. Αν θέλετε, χρησιμοποιήστε κόλλα για να είναι τα κομμάτια πιο σταθερά.

2. Γεωμετρικά σχήματα

Η δεύτερη επιλογή σας είναι λιγότερο διασκεδαστική αλλά περισσότερο εκπαιδευτική. Φτιάχνοντας γεωμετρικά σχήματα, θα βοηθήσετε το παιδί να κατανοήσει περισσότερο τη γεωμετρία και τη διαίρεση.

Πώς θα το κάνετε:

Κόψτε όλα τα καλαμάκια σε ίσα μέρη, ακριβώς κάτω από το λαιμό. Κόψτε, επίσης τα καθαριστικά πίπας σε 3 ίσα μέρη.

Λυγίστε τα καθαριστικά πίπας και χρησιμοποιήστε τα για να συνδέσετε τα καλαμάκια μεταξύ τους. Βάλτε τη φαντασία σας να δουλέψει και δημιουργήστε τα αγαπημένα σας δισδιάστατα σχήματα.

Για να φτιάξετε τρισδιάστατα σχήματα, χρησιμοποιήστε κι άλλα καθαριστικά πίπας σε κάθε γωνία, έτσι ώστε να ενώσετε και άλλες πλευρές.

Στο συγκεκριμένο σχήμα, κάθε γωνία αποτελείται από τρία συνδετικά καθαριστικά πίπας.

Πηγή: ehow.com

Η επιστήμη των χρωμάτων

Αυτό το πείραμα είναι ιδανικό για να διδάξετε στα παιδιά τη φυσική των χρωμάτων και τα αποτελέσματα της ανάμειξής τους.

Τι θα χρειαστείτε:

3 ποτήρια με νερό
Χαρτί κουζίνας
χρώματα μαγειρικής στα βασικά χρώματα (κόκκινο, μπλε και κίτρινο)

Πώς θα το κάνετε:

 

Προσθέστε περίπου 30 σταγόνες του κίτρινου χρώματος στο ένα ποτήρι, 30 του μπλε στο άλλο και 30 του κόκκινου στο τρίτο.
Διπλώστε το χαρτί έτσι ώστε να σχηματιστεί μια λωρίδα. Τοποθετήστε τη μία άκρη του στο «μπλε ποτήρι» και την άλλη στο κίτρινο.

Ακολουθήστε την ίδια διαδικασία με το άλλο κομμάτι χαρτί, τοποθετώντας τη μία πλευρά στο κίτρινο και την άλλη στο κόκκινο και τέλος τη μία πλευρά του τρίτου χαρτιού στο κόκκινο χρώμα και την άλλη στο μπλε.

Θα μπορέσετε άμεσα να δείτε πώς τα χρώματα ταξιδεύουν μέσω των ινών του χαρτιού. Εξηγήστε στα παιδιά ότι αυτό συμβαίνει επειδή το νερό απορροφάται από το χαρτί.

Περιμένετε μερικές ώρες και δείτε τα χρώματα να επεκτείνουν το ταξίδι τους προς την άλλη πλευρά του χαρτιού. Τελικά τα χρώματα θα ανακατευτούν και θα δημιουργηθούν τα χρώματα: πράσινο, μωβ και πορτοκαλί. Εξηγήστε στο παιδί τους συνδυασμούς των χρωμάτων.

Φωτογραφίες: Stephanie Morgan
Πηγή: ehow.com

v