Η κατάλληλη διατροφή για γερό ανοσοποιητικό στα παιδιά

Η κατάλληλη διατροφή για γερό ανοσοποιητικό στα παιδιά

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για την πρόληψη του κρυολογήματος και της γρίπης είναι η ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος με την κατανάλωση τροφών πλούσιων σε βιταμίνες και μέταλλα. Για τα παιδιά, αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, λόγω όλων αυτών των μικροβίων με τα οποία έρχονται καθημερινά σε επαφή στο σχολείο, στον παιδικό σταθμό και στο παιχνίδι. Αν θέλετε να βοηθήσετε το παιδί σας να είναι προετοιμασμένο για ένα πιθανό κρυολόγημα και γρίπη, δοκιμάστε να προσθέσετε τις παρακάτω τροφές στη διατροφή του.

Τρόφιμα που χτίζουν ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα

Ο καλύτερος τρόπος για να χτίσουμε ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα είναι η κατανάλωση υγιεινών τροφίμων. Το σώμα απορροφά τα θρεπτικά συστατικά πιο αποτελεσματικά από τα τρόφιμα και επίσης δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος από υπερβολική δόση βιταμινών και μετάλλων από τροφές όπως όταν γίνεται η λήψη συμπληρωμάτων.

Όσο ισχυρότερο είναι το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού σας, τόσο λιγότερο πιθανό είναι να υποφέρει από κρυολόγημα και γρίπη. Ή, αν αρρωστήσει, το σώμα του θα είναι αρκετά ισχυρό ώστε να καταπολεμήσει την ασθένεια και, ενδεχομένως, θα προληφθούν τυχόν επιπλοκές. Σιγουρευτείτε ότι η διατροφή του παιδιού σας είναι πλούσια στις παρακάτω τροφές.

Τροφές πλούσιες σε Βιταμίνη C: Η βιταμίνη C έχει από καιρό θεωρηθεί ως αποτελεσματική για το κοινό κρυολόγημα, αλλά πολλές πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι η λήψη μεγάλων δόσεων συμπληρωμάτων βιταμίνης C δεν θα αποτρέψει το κρυολόγημα ή θα συντομεύσει τη διάρκεια ενός κρυολογήματος. Ωστόσο, η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε βιταμίνη C είναι ζωτικής σημασίας για τη δημιουργία λευκών αιμοσφαιρίων με ιδιότητες κατά των λοιμώξεων, τα οποία αποτελούν επιτακτική ανάγκη για ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Τα μικρά παιδιά μπορούν να πάρουν όλη την βιταμίνη C που χρειάζονται από τα τρόφιμα.
Τα παιδιά σπάνια χρειάζεται να λαμβάνουν συμπληρώματα βιταμίνης C, διότι η περίσσεια βιταμίνης C σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να γίνει τοξική. Αντ 'αυτού, βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας τρώει πολλές μερίδες κάθε μέρα από τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη C. Τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε βιταμίνη C και είναι φιλικά για τα παιδιά είναι:

Πορτοκάλια
Χυμός πορτοκαλιού
Εμπλουτισμένα δημητριακά πρωινού
Φράουλες
Ακτινίδια
Σμέουρα
Ροδάκινα
Πατάτες
Ντομάτες
Μπρόκολο
Κόκκινες πιπεριές
Κατσαρό λάχανο

Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Ε: Η βιταμίνη Ε ενθαρρύνει την παραγωγή των Β-κυττάρων που παράγουν αντισώματα και βοηθούν στην καταστροφή των βακτηρίων. Η βιταμίνη Ε είναι επίσης ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό.
Είναι εύκολο για το παιδί να πάρει αρκετή βιταμίνη Ε μέσω της διατροφής. Τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε βιταμίνη Ε και είναι φιλικά για τα παιδιά είναι:

Αυγά
Αμύγδαλα
Καρύδια
Γλυκοπατάτες
Ηλιόσποροι
Φυστικοβούτυρο
Ακτινίδια

Τροφές πλούσιες σε βήτα-καροτίνη: Το β-καροτένιο είναι μέρος της ομάδας των καροτενοειδών, που είναι τα τρόφιμα που μετατρέπονται σε βιταμίνη Α στον οργανισμό. Τα περισσότεροι κίτρινα ή πορτοκαλί φρούτα και λαχανικά καθώς και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά περιέχουν β-καροτένιο. Η βιταμίνη Α είναι απαραίτητη για ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα και είναι επίσης ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό. Τα παιδιά χρειάζονται ιδιαίτερα βιταμίνη Α για την ανάπτυξη τους, και την εύρυθμη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Η βιταμίνη Α μπορεί να γίνει τοξική αν ληφθεί σε μεγάλες ποσότητες σε μορφή συμπληρώματος, αλλά δεν είναι τοξική όταν απορροφάται από τα τρόφιμα πλούσια σε βήτα καροτίνη. Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Α είναι:

Καρότα
Μαρούλι
Γλυκοπατάτες
Βερίκοκα
Αχλάδια
Πορτοκάλια
Ροδάκινα
Blueberries

Τρόφιμα που περιέχουν ψευδάργυρο: Ο ψευδάργυρος είναι ένα μέταλλο που είναι απαραίτητο για την σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος καθώς και για τo μεταβολισμό της βιταμίνης Α. Ο ψευδάργυρος αυξάνει τη συσσώρευση των λευκών αιμοσφαιρίων που καταπολεμούν τις λοιμώξεις. Στην πραγματικότητα, ο ψευδάργυρος βρίσκεται σε κάθε κύτταρο του σώματος και μια ανεπάρκεια σε ψευδάργυρο μπορεί να προκαλέσει ένα πλήθος παρενεργειών, όπως η κακή επούλωση των πληγών, χαμηλό ανοσοποιητικό σύστημα, κούραση και ανισορροπία του σακχάρου στο αίμα. Γενικά, τα παιδιά θα πρέπει να προσπαθήσουν να πάρουν ψευδάργυρο από πηγές τροφίμων, αλλά αν ένα παιδί δεν τρώει κρέας ή γαλακτοκομικά προϊόντα, μπορεί να χρειαστεί να πάρει ψευδάργυρο σε μορφή συμπληρώματος. Τροφές πλούσιες σε ψευδάργυρο είναι:

Εμπλουτισμένα δημητριακά πρωινού
Γάλα
Αυγά
Βοδινό κρέας
Γαλοπούλα
Αράπικα φιστίκια
Σπόροι κολοκύθας
Όσπρια

Με μια υγιεινή διατροφή που περιλαμβάνει τροφές πλούσιες σε αυτές τις βιταμίνες και τα ανόργανα στοιχεία, το παιδί σας θα είναι λιγότερο ευάλωτο στα κρυολογήματα και τη γρίπη και αν αρρωστήσει είναι πολύ πιο πιθανό να αναρρώσει γρηγορότερα. Συμπεριλάβετε όλα αυτά τα τρόφιμα όλο το χρόνο στη διατροφή του παιδιού σας για να εξασφαλίσετε ότι θα έχει ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα καθώς και ένα υγιές σώμα.

 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v