Παιδικός σταθμός: Τι θα ήθελαν να ξέρετε οι νηπιαγωγοί

Παιδικός σταθμός: Τι θα ήθελαν να ξέρετε οι νηπιαγωγοί

Τι μαθαίνει ο παιδικός σταθμός και το νηπιαγωγείο στα παιδιά; Πώς είναι για το παιδί οι πρώτες του ημέρες εκεί; Και πώς μπορούν οι γονείς να προετοιμάσουν το παιδί τους καλύτερα για να αποδεχτεί το νέο περιβάλλον και τις γνώσεις που θα λάβει; Δείτε όσα οι νηπιαγωγοί θα ήθελαν να γνωρίζετε πριν στείλετε το παιδί σας για πρώτη φορά στον παιδικό σταθμό:

Ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων

Οι περισσότεροι θα σας πουν ότι τώρα που το παιδί σας πηγαίνει στον παιδικό σταθμό θα αναπτύξει καλύτερα τις κοινωνικές του δεξιότητες και θα γίνει πιο επικοινωνιακό. Οι νηπιαγωγοί λένε, όμως, πως για ένα παιδί που δεν έχει μάθει να ακούει, να περιμένει τη σειρά του, να μοιράζεται τα πράγματά του και να ακολουθεί κάποιες οδηγίες, αυτό δεν θα είναι καθόλου εύκολο. Αντίθετα, μπορεί να δημιουργήσει και πρόβλημα στα υπόλοιπα παιδιά που προσπαθούν να ακολουθήσουν αυτά που λέει η δασκάλα τους.

Τι να κάνετε: Χρειάζεται χρόνος για να εξασκηθεί ένα νήπιο στις παραπάνω κοινωνικές δεξιότητες, όμως δεν είναι ποτέ αργά να ξεκινήσετε. Όσο είστε στο σπίτι μπορείτε να μάθετε στο παιδί τι να λέει για να ζητά ευγενικά κάτι και πώς να αντιδράσει αν ένα άλλο παιδί αρνηθεί να το δώσει. Ακόμα, μπορείτε να παίζετε παιχνίδια που απαιτούν συγκέντρωση, π.χ. τα παιδιά από 2,5-3 ετών μπορούν κάλλιστα να φτιάξουν ένα παζλ 12 κομματιών, ή παιχνίδια για τα οποία πρέπει να ακολουθηθούν οδηγίες, π.χ. κατασκευές.

Ο παιδικός σταθμός δεν είναι μόνο παιχνίδι και χαρά

Οι καλοί νηπιαγωγοί κάνουν ό,τι μπορούν για να κάνουν το μάθημα στον παιδικό σταθμό διασκεδαστικό, άρα όσα κάνει το παιδί εκεί μπορεί να μοιάζουν με παιχνίδι. Ταυτόχρονα, όμως, μαθαίνει πράγματα. Μία εικόνα, για παράδειγμα, δεν θα είναι απλά μια εικόνα. Θα είναι ένα μέσο για να ακούσει κάτι για αυτή την εικόνα και να σκεφτεί και εκείνο κάποια πράγματα κοιτάζοντάς την. Τα τραγουδάκια μαθαίνουν στα παιδιά τη μνήμη, τον ρυθμό, το τέμπο, στοιχεία που θα τους χρειαστούν όταν θα μαθαίνουν ανάγνωση, μαθηματικά και φυσική. Οι χειροτεχνίες τους μαθαίνουν να χρησιμοποιούν το ψαλίδι και το μολύβι, αλλά τους διδάσκουν την υπομονή και το να ακολουθούν οδηγίες.

Τι να κάνετε: Ξεκινήστε, πριν ακόμα αρχίσει το σχολείο, να λέτε στο παιδί με ενθουσιασμό πόσα σπουδαία πράγματα θα μάθει εκεί. Έτσι, θα του διεγείρετε την περιέργεια και το ενδιαφέρον για γνώση. Όσο ο καιρός θα περνά, φροντίστε να ασχολείστε και εσείς με όσα κάνει το παιδί στο σχολείο για να του δείχνετε πόσο σημαντικά είναι και προσπαθήστε να έρχεστε τακτικά σε επαφή με τους νηπιαγωγούς του για να μαθαίνετε για την πορεία του.

Τα μυστικά της επιτυχίας

Τα παιδιά έχουν ανάγκη από μία μεγάλη γκάμα εμπειριών, νέων εικόνων (π.χ. παιδικά μουσεία) και διασκεδαστικών δραστηριοτήτων (π.χ. εκδρομές στη φύση) για να διευρύνουν τον κόσμο τους. Παράλληλα, μέσω αυτών των εμπειριών, διευρύνεται και το λεξιλόγιό τους, κάτι που στο μέλλον θα το βοηθήσει στην γραφή και την ανάγνωση.

Τι να κάνετε: Οι ειδικοί λένε πως όσο περισσότερα έχουν βιώσει τα παιδιά μέχρι το νηπιαγωγείο, τόσο πιο εύκολο τους είναι να μάθουν και να χτίζουν πάνω στις γνώσεις που αποκτούν. Ακόμα και τα μικρής ηλικίας παιδιά, λοιπόν, έχουν να κερδίσουν από τις επισκέψεις σε μουσεία ή στον ζωολογικό κήπο, στην παραλία ή ακόμα και σε ένα φυτώριο όπου θα μάθουν πώς αναπτύσσονται τα λουλούδια. Μπορεί για τους γονείς όλα αυτά να ακούγονται πεζά, αλλά για ένα παιδί αποτελούν φανταστικές εμπειρίες!

Η ανεξαρτησία και η επίλυση προβλημάτων είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της επιτυχίας

Οι νηπιαγωγοί λένε ότι μπορούν να καταλάβουν ποια είναι τα παιδιά για τα οποία οι γονείς έχουν κάνει τα πάντα: Είναι εκείνα που όταν τους διαβάζουν ακούν προσεκτικά και κάνουν ερωτήσεις και που όταν μαθαίνουν να γράφουν, περιμένουν να τους πουν ποιες λέξεις να γράψουν.

Τι να κάνετε: Φροντίστε να αναθέτετε στα παιδιά απλές «δουλειές» στο σπίτι, όπως το να στρώνουν το κρεβάτι τους, να βάζουν φαγητό στον σκύλο ή να πηγαίνουν τα πιάτα τους στον νεροχύτη. Έτσι, θα ενταχθούν πιο ομαλά στη μικρή κοινότητα της τάξης.

Επίσης, μάθετε στο παιδί να σκέφτεται δημιουργικά μέσα από καθημερινά «προβλήματα». Τι γίνεται, για παράδειγμα, όταν τους χύνεται το γάλα; Τι θα πρέπει να κάνουν διαφορετικά για να μην τους ξαναχυθεί; Με τον τρόπο αυτό όχι μόνο θα μάθετε στο παιδί να είναι αυτόνομο και να μπορεί να λύνει προβλήματα, αλλά και να βρίσκει πάντα το κουράγιο να προσπαθεί.

Οι βασικές γνώσεις

Στον παιδικό σταθμό το παιδί λαμβάνει τις βασικές ακαδημαϊκές γνώσεις:

-Εξοικειώνεται με την αλφάβητο και τους ήχους των γραμμάτων.
-Μαθαίνει να κρατά το μολύβι και το ψαλίδι.
-Μαθαίνει να γράφει το όνομά του ή έστω το πρώτο γράμμα.
-Μαθαίνει να αναγνωρίζει τα βασικά σχήματα.
-Μαθαίνει να μετρά από το ένα έως το δέκα και να αναγνωρίζει τα νούμερα.
-Μαθαίνει να μετρά σωστά αντικείμενα και να εξοικειώνεται με την ιδέα ότι οι αριθμοί υπάρχουν για να μετράμε και να υπολογίζουμε πράγματα (π.χ. μία κούπα ζάχαρη).
-Μαθαίνει τα χρώματα.
-Καταλαβαίνει και αναγνωρίζει ομοιότητες και διαφορές.
-Συνειδητοποιεί ότι οι ιστορίες έχουν αρχή, μέση και τέλος.

Οι νηπιαγωγοί λένε ότι τα παιδιά που ξεκινούν τον παιδικό σταθμό έχοντας ήδη κατακτήσει από το σπίτι κάποιες από αυτές τις γνώσεις, εξελίσσονται πολύ πιο γρήγορα και παραμένουν «προχωρημένα» και στην συνέχεια της ακαδημαϊκής του πορείας, π.χ. στο Δημοτικό ή στο Γυμνάσιο.

Τι να κάνετε: Οι ειδικοί συνιστούν να δίνετε όσο πιο συχνά μπορείτε την ευκαιρία στο παιδί να κόβει, να κολλάει, να γράφει και να ζωγραφίζει. Να το βοηθάτε να κρατά σωστά το μολύβι και το ψαλίδι και κυρίως να του διαβάζετε όσο πιο πολύ μπορείτε!

Γνωρίζοντας από πριν τις λεπτομέρειες

Ένα παιδί μπορεί να ντραπεί να ρωτήσει πού να αφήσει π.χ. την τσάντα του ή τη ζακέτα του. Και να τρομάξει αν, όταν τελειώσει το σχολείο, δεν δει τη μαμά του πρώτη-πρώτη στην πόρτα.

Τι να κάνετε: Πηγαίνετε το παιδί στο σχολείο πολύ πριν ξεκινήσει η σεζόν, φέρτε το σε επαφή με τις νηπιαγωγούς, γνωρίστε του τον χώρο, την τάξη του, τις τουαλέτες, την κουζίνα. Και λίγο πριν την πρώτη μέρα θυμίστε στο παιδί τι πρέπει να κάνει εκεί, τι να λέει στη δασκάλα όταν π.χ. θέλει να πάει στην τουαλέτα. Επίσης, βεβαιωθείτε ότι μπορεί να ανοίξει και να κλείσει την τσάντα του και το ταπεράκι του φαγητού, καθώς και να ανεβοκατεβάσει τα ρούχα του. Τέλος, ενημερώστε το ποιος θα το πηγαίνει κάθε πρωί στο σχολείο και ποιος θα το παραλαμβάνει και πότε –και τηρήστε το πρόγραμμα.

Έτσι, όταν ξεκινήσει το σχολείο, θα είναι καθόλα έτοιμο και δεν θα έχει τίποτα να φοβηθεί!

Πηγή: www.parenting.com

v