6 τρόποι που "ο ύπνος θρέφει τα παιδιά"

6 τρόποι που ο ύπνος θρέφει τα παιδιά

Δεν πρόκειται απλά για μία παροιμία. Ο ύπνος «θρέφει» τα παιδιά με περισσότερους από έναν τρόπους, τόσο σωματικά όσο και πνευματικά. Δείτε τι λένε οι ειδικοί.

Χαρούμενες σκέψεις

Το να χάσει ένα παιδί μισή ώρα ύπνου κάποιο βράδυ μπορεί να μην ακούγεται τόσο σημαντικό, όμως αν αυτό συμβαίνει συστηματικά, σταδιακά η έλλειψη ύπνου συσσωρεύεται και σε διάστημα δύο ετών μπορεί να οδηγήσει σε δυσάρεστα συναισθήματα θλίψης ή χαμηλής αυτοπεποίθησης, όπως λένε ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης. Καθώς το παιδί μεγαλώνει και φτάνει στην εφηβεία, η μείωση των ωρών ύπνου είναι φυσιολογικό φαινόμενο, όμως και πάλι καλό είναι να παρατηρείτε τυχόν αλλαγές στην πνευματική του υγεία.

Γερή καρδιά

Το ξέρετε ότι ένα παιδί που ροχαλίζει μπορεί να βλάπτει την καρδιά του; Συγκριτικά με τα παιδιά που κοιμούνται ήσυχα, ακόμα και λίγο να ροχαλίζει ένα παιδί, αυτό μπορεί να μεταφράζεται σε υψηλότερη πίεση και παλμούς, όταν το παιδί είναι ξύπνιο, όπως τουλάχιστον υποστηρίζει νέα αυστραλιανή έρευνα. Οι ερευνητές υποψιάζονται ότι το πρόβλημα με το ροχαλητό είναι ότι το παιδί διακόπτει πολλές φορές τον βραδινό του ύπνο και ότι λαμβάνει λιγότερο οξυγόνο. Αν, λοιπόν, το παιδί σας ροχαλίζει συστηματικά, καλό είναι να επισκεφθείτε τον παιδίατρο.

Υγιέστερο βάρος

Τα νήπια που κοιμούνται λιγότερες από 12 ώρες ημερησίως, έχουν διπλάσιες πιθανότητες να είναι παχύσαρκα στην ηλικία των 3 ετών, από τα παιδιά που κοιμούνται περισσότερο, σύμφωνα με ερευνητές του Πανεπιστημίου Harvard. Άλλη μελέτη βρήκε ότι κάθε επιπλέον ώρα ύπνου ημερησίως, μειώνει στα παιδιά όλο και περισσότερο τον κίνδυνο να γίνουν υπέρβαρα. Αυτό που συνιστούν πάντως οι ειδικοί δεν είναι τα παιδιά να κοιμούνται πολλές ώρες, αλλά να αποφεύγονται οι περισπασμοί που μπορούν να διαταράξουν τον ύπνο τους, όπως π.χ. η τηλεόραση στο δωμάτιό τους.

Κοφτερά μυαλά

Οι επιστήμονες λένε πως ο επαρκής ύπνος βοηθά τα παιδιά, ηλικίας από 4 έως 8 ετών, να χρησιμοποιούν τρεις με τέσσερις περιοχές του εγκεφάλου τους για να ολοκληρώσουν ένα έργο. Η έλλειψη ύπνου, όμως, κάνει τον εγκέφαλο λιγότερο συντονισμένο και αποτελεσματικό –και οι επιπτώσεις δεν αργούν να φανούν. Το να χάνει το παιδί έστω μία ώρα βραδινού ύπνου, για διάστημα μιας εβδομάδας, μπορεί να έχει σημαντική επίδραση στην ικανότητά του να συγκεντρώνεται.

Ισχυρότερο ανοσοποιητικό

Περισσότερος ύπνος μπορεί να σημαίνει λιγότερα κρυολογήματα για το παιδί σας. Μελέτες σε ενήλικες δείχνουν ότι το να χάνουν τον 8ωρο βραδινό τους ύπνο μπορεί να τους κάνει έως και τρεις φορές πιο επιρρεπείς σε ιώσεις. Οι επιστήμονες λένε ότι κάτι αντίστοιχο μπορεί να ισχύει και για τα παιδιά. Ειδικά την περίοδο που στα σχολεία ξεκινούν οι ιώσεις, λοιπόν, φροντίστε να βάζετε το παιδί για ύπνο λίγο νωρίτερα.

Λιγότερα ατυχήματα

Μήπως το παιδί σας έχει την τάση να πέφτει και να τραυματίζεται συχνά; Παρατηρήστε το πρόγραμμα ύπνου του. Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Rochester βρήκαν ότι τα παιδιά που δεν κοιμούνται και δεν ξεκουράζονται αρκετά έχουν τα διπλάσια ατυχήματα από τα παιδιά που χορταίνουν ύπνο.

Πηγή: parenting

v