Πώς να αυξήσετε το μεταβολισμό σας

Πώς να αυξήσετε το μεταβολισμό σας

Με μικρές και εύκολες αλλαγές στην καθημερινότητα και τον τρόπο ζωής σας μπορείτε να αυξήσετε τον μεταβολισμό σας και να βοηθήσετε τον οργανισμό σας να «καίει» περισσότερες θερμίδες. Δείτε τι συνιστούν οι ειδικοί:

Τρώτε ανανά

Ο ανανάς περιέχει βρομελίνη, μία ουσία που συνιστούν οι γαστρεντερολόγοι σε όσους έχουν γαστρεντερικές διαταραχές. Η ουσία αυτή βοηθά τα παγκρεατικά κύτταρα να διασπούν καλά τις τροφές, ώστε να δίνουν στον οργανισμό ακόμα περισσότερη ενέργεια. Γι'αυτό, φροντίστε να τρώτε συχνά φρέσκο ανανά!

Τρώτε οργανικά

Έρευνες δείχνουν ότι άτομα που κάνουν δίαιτα αλλά καταναλώνουν φρούτα και λαχανικά που έχουν καλλιεργηθεί με χημικά φυτοφάρμακα , έχουν μειωμένο μεταβολισμό. Όπως λένε οι επιστήμονες, οι τοξίνες στις μη-οργανικές τροφές οδηγούν τον οργανισμό στο να αποθηκεύει λίπος, αντί να το μεταβολίζει. Προτιμήστε, λοιπόν, οργανικά φρούτα και λαχανικά.

Κάντε διαλογισμό

Ο διαλογισμός, λένε οι ειδικοί, βοηθά τον μεταβολισμό και αυτό γιατί μειώνει το στρες, το οποίο καταστέλλει την καλή λειτουργία του οργανισμού και οδηγεί στην αποθήκευση λιποκυττάρων, ιδιαίτερα στην περιφέρεια. Με τον διαλογισμό, λοιπόν, το σώμα μπορεί να μεταβολίζει τις τροφές πιο αποτελεσματικά.

Πίνετε πράσινο τσάι

Το πράσινο τσάι είναι γεμάτο κατεχίνες, οι οποίες έχουν την ιδιότητα να επιταχύνουν τον μεταβολισμό και να μειώνουν τον δείκτη μάζας σώματος. Επιπλέον, έρευνες δείχνουν ότι το πράσινο τσάι μπορεί να μειώσει και την LDL (την κακή) χοληστερόλη.

Κάνετε κρύα ντους

Να ένας πρωτότυπος τρόπος να χάσετε κιλά: Το κρύο ντους θα σας προκαλέσει ρίγη και η συστολή των μυών θα αναγκάσει τον μεταβολισμό σας να αυξηθεί. Στην προσπάθειά του να επαναφέρει τη φυσιολογική θερμοκρασία του, το σώμα σας θα κάψει περισσότερες θερμίδες.

Περιορίστε τα κοκτέιλ

Σε ποιον δεν αρέσουν τα κοκτέιλ; Ξέρετε, όμως, ότι πρόκειται για τα πιο παχυντικά ποτά; Οι διατροφολόγοι λένε ότι ένα κοκτέιλ ισοδυναμεί με δύο απλά ποτά –π.χ. δύο ποτήρια κρασί ή δύο μπύρες- και έχει την ιδιότητα να μειώνει το κάψιμο λίπους, για το οποίο «δουλεύει» ο μεταβολισμός, κατά 73%. Και αυτό γιατί το συκώτι μετατρέπει το αλκοόλ σε οξικό άλας, και χρησιμοποιεί αυτό και όχι τις αποθήκες λίπους σας ως καύσιμο. Προσθέστε στα παραπάνω και τις θερμίδες που περιέχουν τα κοκτέιλ και βρήκατε έναν πολύ καλό λόγο να τα αποφεύγετε, ή έστω να τα καταναλώνετε με μέτρο.

Εισπνεύστε μέντα ή κίτρο

Το κίτρο, η μέντα, ή οτιδήποτε άλλο με αυτά τα αρώματα, διεγείρουν το νευρικό σύστημα, το οποίο με τη σειρά του τονώνει τον μεταβολισμό. Τα αποτελέσματα, μάλιστα, είναι καλύτερα αν εισπνέετε τα αρώματά αυτά ενώ γυμνάζεστε. Πώς θα το κάνετε; Μασώντας μία τσίχλα ή χρησιμοποιώντας αρωματικά χώρου με τέτοιες νότες.

Πίνετε κρύο νερό

Το νερό είναι απαραίτητο για την καλή λειτουργία του οργανισμού, ενώ βοηθά στη μεταφορά των θρεπτικών ουσιών στα κύτταρα. Μελέτες, μάλιστα, έχουν δείξει ότι άτομα που πίνουν 8-12 ποτήρια νερού ημερησίως έχουν υψηλότερο μεταβολικό ρυθμό, από άτομα που πίνουν μόλις 4 ποτήρια νερού. Το κρύο νερό μπορεί να είναι ακόμα πιο ωφέλιμο για τον μεταβολισμό αφού το σώμα αναγκάζεται να «κάψει» περισσότερες θερμίδες στην προσπάθειά του να το «ζεστάνει», για να το φέρει στη φυσιολογική θερμοκρασία του. Τέλος, μην ξεχνάτε ότι η αφυδάτωση ενισχύει το αίσθημα της πείνας, οδηγώντας τα άτομα να τρώνε περισσότερο. Πίνοντας, όμως, συχνά νερό, το πιθανότερο είναι ότι θα πεινάτε και λιγότερο.

Τρώτε πιο πικάντικα

Αν αυτό που τρώτε σας φέρνει δάκρυα στα μάτια, το πιθανότερο είναι ότι θα σας κάψει και θερμίδες! Και αυτό γιατί τα πικάντικα φαγητά αυξάνουν τους παλμούς της καρδιάς και απαιτούν από τον οργανισμό περισσότερη ενέργεια για να τα χωνέψει, το οποίο μεταφράζεται σε κάψιμο περισσότερων θερμίδων. Δοκιμάστε το, βέβαια, μόνο αν τα πικάντικα δεν σας ενοχλούν στο στομάχι.

Να σηκώνεστε συχνά για διάλλειμα

Ένας από τους μεγαλύτερους ενόχους της παχυσαρκίας είναι η πολύωρη καθιστική εργασία. Έχει βρεθεί, μάλιστα, ότι τα άτομα που εργάζονται σε όρθια θέση ή που πρέπει να περπατούν αρκετά στον χώρο εργασίας τους, μπορούν να χάσουν μέχρι και 10 κιλά ετησίως. Αν το να εργάζεστε σε όρθια θέση δεν είναι εφικτό, προσπαθήστε τουλάχιστον να σηκώνεστε και να περπατάτε για μερικά λεπτά, ανά μισάωρο.

Μία κούπα καφές την ημέρα

Ο καφές έχει παραπάνω ιδιότητες από το να σας... ανοίγει τα μάτια κάθε πρωί. Οι ειδικοί λένε ότι η καφεΐνη αυξάνει τον μεταβολισμό, αρκεί να καταναλώνεται με μέτρο. Ένας με δύο εσπρέσο την ημέρα είναι ό,τι πρέπει!

Αναπνεύστε

Οι ασκήσεις αναπνοής μπορούν να ενισχύσουν σημαντικά την διαδικασία του μεταβολισμού, αυξάνοντας το οξυγόνο που εισέρχεται στο σύστημά σας. Οι καθηγητές γιόγκα συνιστούν την εξής άσκηση αναπνοής: Καθίστε αναπαυτικά, με την πλάτη σε ευθεία, τα μάτια κλειστά και τα χέρια να ακουμπούν στα γόνατά σας. Πάρτε μερικές αργές, μεγάλες αναπνοές. Εκπνεύστε, ώστε να αδειάσουν εντελώς οι πνεύμονές σας, τραβώντας τον αφαλό σας προς τα μέσα. Στη συνέχεια εισπνεύστε και εκπνεύστε με ρυθμό, αλλά φροντίστε να εκπνέετε με δύναμη. Προσπαθήστε η κίνηση να είναι γρήγορη και έντονη και δίνετε έμφαση στην εκπνοή. Η εισπνοή πρέπει να γίνετε αυτόματα, δηλαδή ο αέρας πρέπει να εισέρχεται από μόνος του στους πνεύμονες. Επαναλάβετε 40 φορές. Στη συνέχεια αρχίστε να επιβραδύνετε στους φυσιολογικούς ρυθμούς την αναπνοή σας και επικεντρωθείτε στην εσωτερική σας γαλήνη. Επαναλάβετε δύο ή τρεις φορές την άσκηση.

Γελάστε περισσότερο

Το γέλιο καίει θερμίδες; Οι ερευνητές υπολογίζουν ότι το γέλιο 100 φορές την ημέρα ισοδυναμεί με 10-15 λεπτά άσκησης στο ποδήλατο. Επιπλέον, το γέλιο μειώνει τις ορμόνες του στρες, βοηθώντας τον μεταβολισμό. Τέλος, έχει βρεθεί ότι το γέλιο επηρεάζει θετικά και το ζάχαρο στον οργανισμό. Τι άλλο πρέπει να σας πούμε για να σας πείσουμε να γελάτε πιο συχνά;

Προσθέστε έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

Ο μεταβολισμός σας μπορεί να ωφεληθεί αν προσθέσετε τουλάχιστον μία κουταλιά της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο στο καθημερινό σας διαιτολόγιο. Το ελαιόλαδο έχει την ιδιότητα να αυξάνει τον μεταβολισμό, επιταχύνοντας τον ρυθμό οξείδωσης του λίπους, ενώ οι αντιοξειδωτικές ιδιότητές του μειώνουν τις φλεγμονές σε όλο το σώμα.

Πάρτε ήλιο

Αν η βιταμίνη D σε έναν οργανισμό είναι ελλιπής, ο μεταβολισμός μπορεί να μη λειτουργεί σωστά, λένε οι ειδικοί. Αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να «ψήνεστε» στον ήλιο. Δέκα λεπτά ημερησίως είναι όσο ακριβώς χρειάζεστε για να δημιουργεί ο οργανισμός επαρκείς ποσότητες βιταμίνης D. Αν ζείτε σε κλίμα με λίγη ηλιοφάνεια, μπορείτε, ειδικά τον χειμώνα, να λαμβάνετε συμπληρώματα βιταμίνης D, εφόσον φυσικά σας το συστήσει ο γιατρός σας.

Πηγή: ivillage

v