Συνταγές για σπιτικά δημητριακά

Συνταγές για σπιτικά δημητριακά

Αν τα δημητριακά αποτελούν έτσι κι αλλιώς τη βάση του πρωινού σας, κι αν είστε λάτρεις των ξηρών καρπών, των σπόρων και των προϊόντων ολικής άλεσης, οι παρακάτω συνταγές για να φτιάχνετε δημητριακά στο σπίτι σας, με τα πιο αγνά υλικά, θα σας ενθουσιάσουν!

Πλούσια δημητριακά με βρώμη και σταφίδες

Υλικά:

4 κούπες νιφάδες βρώμης
1/4 της κούπας νιφάδες βρώμης χτυπημένες στο μπλέντερ
1/4 της κούπας λιναρόσπορο
1/4 της κούπας αμύγδαλα
100 γραμμ. μαύρη σοκολάτα 70% κακάο
1/2 κούπα καστανή ζάχαρη
1/4 της κούπας σταφίδες
1/4 της κούπας σπορέλαιο
3 κουταλιές μέλι
1/4 της κούπας νερό
1 κουταλάκι εκχύλισμα βανίλιας ή βανίλια σε σκόνη
1 κουταλάκι κανέλα
1/4 κουταλάκι αλάτι

Εκτέλεση:

Χτυπάτε στο μπλέντερ τον λιναρόσπορο και 1/4 της κούπας νιφάδες βρώμης μέχρι να έχουν την υφή σκόνης. Χοντροκόβετε στο μπλέντερ τα αμύγδαλα. Ψιλοκόβετε τη σοκολάτα. Σε ένα μπολ ανακατεύετε τις νιφάδες βρώμης, το αλεύρι βρώμης, το λιναρόσπορο, τα αμύγδαλα, τη ζάχαρη, την κανέλα, το αλάτι και την σοκολάτα. Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύετε το σπορέλαιο, το μέλι, το νερό και το εκχύλισμα βανίλιας. Ρίχνετε το υγρό μίγμα στα στερεά υλικά και ανακατεύετε μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά. Βάζετε σε ένα ταψί χαρτί ψησίματος και απλώνετε το μείγμα σε όλη την επιφάνεια.

Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 15-20 λεπτά μέχρι να πάρει ένα ρόδινο χρώμα.
Αφήνετε για 10 λεπτά να κρυώσουν και με το χέρι σας τα σπάτε σε μικρά κομμάτια.

Διατηρούνται σε βάζο που κλείνει αεροστεγώς.

Συνταγή: www.enter2life.gr

Καρέ κανέλας

Υλικά:

2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κ.γ. έτοιμο μίγμα για κέικ (θα βρείτε στο σούπερ μάρκετ)
3 κ.σ. σιτάρι ολικής άλεσης
¾ της κούπας ζάχαρη
2 ½ κ.γ. τριμμένη κανέλα
4 κ.σ. βουτυρόγαλα (θα βρείτε στα μεγάλα σούπερ μάρκετ)
1 ½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ
½ κ.γ. μαγειρική σόδα
½ κ.γ. αλάτι
7 κ.σ. φυτικό λίπος
½ κούπα γάλα

Εκτέλεση:

Το φυτικό λίπος πρέπει να κοπεί σε κομμάτια, σύμφωνα με τις παρακάτω οδηγίες. Αν δεν έχετε μίξερ, αρκούν ένα μπολ και μία ξύλινη κουτάλα. Χρησιμοποιήστε σύρμα χειρός για να αναμείξετε τα στεγνά υλικά (τις σκόνες), και στη συνέχεια σχηματίστε μία λακούβα στα στεγνά υλικά και το φυτικό λίπος, όταν θα έρθει η ώρα να προσθέσετε το γάλα. Προσθέστε το γάλα στο πηγάδι και χρησιμοποιήστε την κουτάλα για να αναμείξετε το μίγμα, μέχρι να γίνει ομοιογενές. Μεταφέρετε το μίγμα σε ελαφρώς αλευρωμένο χαρτί ψησίματος και συνεχίστε με την υπόλοιπη συνταγή, σύμφωνα με τις οδηγίες.

Προθερμάνετε τον φούρνο στους 170 βαθμούς. Βάλτε στην άκρη μερικά φύλλα ψησίματος και λαδόκολλες.
Σε μπολ, είτε του μίξερ με τη λεπίδα είτε απλό, βάλτε το αλεύρι, το σιτάρι, το μίγμα για κέικ, τη ζάχαρη, την κανέλα, το βουτυρόγαλα, το μπέικιν πάουντερ, τη μαγειρική σόδα και το αλάτι και αναμείξτε τα καλά. Βουτήξτε τα στεγνά καθαρά σας χέρια στο μίγμα και στη συνέχεια κόψτε το φυτικό λίπος με τα δάχτυλά σας σε κομμάτια. Έπειτα βάλτε το μέσα στο μπολ με τα υπόλοιπα υλικά και αναμείξτε τα όλα μαζί πολύ καλά.

Προσθέστε το γάλα και συνεχίστε να ανακατεύετε το μίγμα. Στη συνέχεια μεταφέρετέ το σε ένα ελαφρώς αλευρωμένο χαρτί ψησίματος, ρίξτε από πάνω λίγο ακόμα αλεύρι αν το μίγμα κολλάει και απλώστε το μέχρι να γίνει λείο και απαλό. Χωρίστε το μίγμα σε τρία μέρη. Καλύψτε το ένα μέρος με ένα κομμάτι χαρτί ψησίματος και απλώστε το σε λεπτό, παραλληλόγραμμο ταψάκι.

Αφαιρέστε από πάνω το χαρτί ψησίματος και με ένα κοφτερό μαχαίρι ισιώστε τις γωνίες της ζύμης στο ταψάκι. Στη συνέχεια κόψτε τη ζύμη σε τετραγωνάκια των 2 εκατοστών. Τρυπήστε 2-3 φορές το κάθε τετραγωνάκι με ένα πιρούνι.

Με μία σπάτουλα ανασηκώστε τα τετραγωνάκια της ζύμης, χωρίστε τα και μεταφέρετέ τα σε μία λαδόκολλα. Σε μπολ μεσαίου μεγέθους αναμείξτε τη ζάχαρη και την κανέλα και περιλούστε με αυτά τα τετραγωνάκια.Τοποθετήστε, στη συνέχεια, τη λαδόκολλα στον προθερμασμένο φούρνο και ψήστε για 7 λεπτά, ή μέχρι να πάρουν χρυσαφί χρώμα, γυρίζοντάς τα πλευρά μία φορά. Επαναλάβετε με τα άλλα δύο μέρη της ζύμης.

Αφήστε τα για μερικά λεπτά να κρυώσουν και να γίνονται τραγανά. Απολαύστε τα εκείνη τη στιγμή με γάλα ή γιαούρτι και αποθηκεύστε τα υπόλοιπα σε αεροστεγές βάζο.

Συνταγή: www.oprah.com

Μούσλι δημητριακών

Υλικά:

250γρ. νιφάδες βρώμης
100γρ. κράνμπερι αποξηραμένα
170γρ. ψιλοκομμένα αμύγδαλα
60γρ. σουσάμι
60γρ. μαύρη ζάχαρη
2 κ.γ. τριμμένη κανέλλα
1 κ.γ. τζίντζερ σε σκόνη
1 κ.γ. αλάτι
180γρ. άγλυκο πουρέ μήλου
60γρ. μελάσα
2 κ.σ. ηλιέλαιο

Εκτέλεση:

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 150 βαθμούς. Σε ένα μεγάλο μπολ, αναμειγνύετε τις νιφάδες βρώμης, τα αμύγδαλα, τα κράνμπερι, το σουσάμι, τη μαύρη ζάχαρη, την κανέλα, το τζίντζερ και το αλάτι.

Σε αντικολλητικό τηγάνι, ζεσταίνετε τον πουρέ μήλου, μαζί με τη μελάσα και το ηλιέλαιο. Θέλετε απλά να ζεσταθούν και όχι να βράσουν.

Μόλις το μείγμα των υγρών είναι έτοιμο, αναμειγνύετε με τα στερεά υλικά μέχρι να ενωθούν όλα καλά. Απλώνετε το μείγμα σε μια λαμαρίνα ψησίματος ή σε ένα ρηχό ταψί, ή και σε δύο ταψάκια αν δεν χωράει σε ένα.

Ψήνετε για 35-45 λεπτά περίπου, ανάλογα με τον φούρνο, ανακατεύοντας καλά κάθε 10 λεπτά, μέχρι το μούσλι να πάρει ένα χρυσαφί χρώμα.

Βγάζετε τα ταψιά από τον φούρνο, και τα αφήνετε να κρυώσουν εντελώς. Το μίγμα διατηρείται σε αεροστεγές βάζο μέχρι και έναν μήνα.

Συνταγή: www.ftiaxto.gr

Γκράνολα με πορτοκάλι

Υλικά:

6 κούπες βρώμης
1 κούπα σπόρος κολοκύθας
½ κούπα λιναρόσπορος
½ κούπα ηλιόσπορος
½ της κούπας κακάο σε σκόνη
½ κ.γ. τριμμένη κανέλα
½ κ.γ. τριμμένο κάρδαμο
½ κ.γ. αλάτι
1 κ.σ. τριμμένη φλούδα πορτοκαλιού
2/3 της κούπας φρέσκο χυμό πορτοκάλι
½ κούπα σιρόπι σφενδάμου
½ κούπα μαύρη ζάχαρη
2/3 της κούπας ελαιόλαδο

Εκτέλεση:

Προθερμάνετε τον φούρνο στους 150 βαθμούς. Απλώστε δύο φύλλα χαρτί ψησίματος.
Σε μεγάλο μπολ αναμείξτε τη βρώμη και όλους τους σπόρους, το κακάο, την κανέλα, το κάρδαμο και το αλάτι.
Σε μεσαίου μεγέθους μπολ, αναμείξτε τη φλούδα και τον χυμό πορτοκαλιού, το σιρόπι σφενδάμου, τη μαύρη ζάχαρη και το ελαιόλαδο. Ανακατέψτε μέχρι να αναμειχθεί καλά το μίγμα.

Συνδυάστε τα δύο μίγματα (το στεγνό με το υγρό) και ανακατέψτε μέχρι να βραχεί καλά η βρώμη. Χωρίστε το ενιαίο μίγμα σε δύο μέρη και απλώστε τα δύο λεπτά ταψάκια. Ψήστε για μία ώρα στον φούρνο, αλλάζοντας θέση στους δύο δίσκους στα μισά και ξεκολλώντας με τη σπάτουλα το μίγμα από το ταψάκι. Όταν θα έχει πλέον ψηθεί, θα δείτε ότι θα αρχίσει να διαλύεται. Αφήστε το να κρυώσει και σερβίρετε ή αποθηκεύστε το σε αεροστεγές βάζο.

Συνταγή: www.oprah.com

Δημητριακά με φιστίκια

Υλικά:

1 κούπα νερό
½ κούπα κινόα
2 κ.σ. καθαρισμένα, ψιλοκομμένα και ανάλατα φιστίκια
¼ κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
2 κ.γ. μέλι
½ κούπα γιαούρτι χαμηλών λιπαρών για να το συνοδεύσετε

Εκτέλεση:

Βράστε το κινόα στο νερό, σε μέτριο κατσαρολάκι. Όταν φτάσει σε σημείο βρασμού, χαμηλώστε τη θερμοκρασία και καλύψτε το κατσαρολάκι για 17 λεπτά. Απομακρύνετε από τη φωτιά και ανακατέψτε στο κατσαρολάκι τα φιστίκια και τη βανίλια. Χωρίστε το μίγμα σε δύο μέρη και σερβίρετέ το με γιαούρτι και μέλι.

Συνταγή: www.oprah.com

v