Η κόρη μου μας φιλάει στο στόμα. Πώς να το χειριστούμε;

Η κόρη μου μας φιλάει στο στόμα. Πώς να το χειριστούμε;

Ερώτηση:
Η κόρη μας είναι 4 χρονών και εδώ και ένα εξάμηνο άρχισε να μας φιλάει στο στόμα. Όταν πάει να το κάνει, γυρνάμε πλάγια για να μας φιλήσει στο μάγουλο και της εξηγούμε ότι δεν είναι σωστό να φιλάμε κάποιον στο στόμα και είναι το ίδιο αν φιλάς στο μάγουλο. Είναι σωστή η αντιμετώπιση; Επίσης, μέλη της οικογένειας συνήθιζαν να φιλούν στο στόμα ακόμα και όταν ήταν πιο μικρή... χωρίς να μπορούμε να πούμε κάτι για να μην αντιμετωπίσουμε κάποια αντίδραση. Λάθος μας φυσικά γιατί αφορά το παιδί μας... Πως να το αντιμετωπίσουμε;
Απάντηση:

Σε ορισμένες κοινωνίες θεωρείται αποδεκτό και φυσικό οι γονείς να φιλιούνται στο στόμα με τα παιδιά τους. Στην ελληνική οικογένεια συνήθως γονείς και παιδιά φιλιούνται στο μάγουλο, ενώ το φιλί στο στόμα ανταλλάσσεται μόνο ανάμεσα σε ερωτικούς συντρόφους.

Στην πράξη, ο μόνος λόγος που δεν είναι καλή ιδέα το φιλί στο στόμα με τα παιδιά αφορά την υγεία τους: φιλώντας τα στο στόμα υπάρχει κίνδυνος να μεταφέρουμε στα παιδιά μας μικρόβια.

Για αυτόν και μόνο τον λόγο ίσως θα έπρεπε να επιβάλλετε στον περίγυρό σας να μην φιλάει τα παιδιά στο στόμα.

Ως προς την επιθυμία της μικρής σας να σας δίνει φιλάκια στο στόμα, στη θέση σας δεν θα έκανα μεγάλο ζήτημα. Θα την άφηνα να φιλάει εκείνη όπως θέλει αλλά εγώ θα την φιλούσα στο μάγουλο. Με αυτόν τον τρόπο περιμένει κανείς ότι σιγά σιγά η μικρή θα σας αντιγράψει και θα σας φιλάει στο μάγουλο και εκείνη.

Η Έλενα Γιουρούκου είναι Νευροψυχολόγος Ευρωκλινικής Παίδων

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr.

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v