Η διατροφική αξία του γιαουρτιού και 20 προτάσεις για toppings

Η διατροφική αξία του γιαουρτιού και 20 προτάσεις για toppings

Γιαούρτι: Το απαραίτητο και θαυματουργό. Εξαιρετικά πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, το γιαούρτι ικανοποιεί την ανάγκη για ένα υγιεινό σνακ, εύκολο και γρήγορο. Μπορείτε να φάτε ένα γιαούρτι στο σπίτι ή στο γραφείο, ανάμεσα στα γεύματα ή για ένα ελαφρύ βραδινό και να προσλάβετε τις απαραίτητες για τον οργανισμό βιταμίνες και πολύτιμα θρεπτικά συστατικά.

Εκτός της μεγάλης του θρεπτικής αξίας είναι τρόφιμο και με θεραπευτικές ιδιότητες, κατάλληλο για όλες τις ηλικίες και όλες τις φάσεις της ζωής μας.

Η πλούσια διατροφική αξία του γιαουρτιού το καθιστά απαραίτητη, αναντικατάστατη τροφή που πρέπει να βρίσκεται στο καθημερινό τραπέζι όλων μας, αφού συμβάλλει στη διατήρηση της καλής μας υγείας.

Η διατροφική αξία του γιαουρτιού

Το γιαούρτι είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, όπως πρωτεΐνες, ασβέστιο, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και είναι συχνά εμπλουτισμένο με βιταμίνη D, γι' αυτό περιλαμβάνεται στη λίστα των τροφίμων με την υψηλότερη θρεπτική αξία.

Είναι, επίσης, εξαιρετική πηγή ασβεστίου. Το γιαούρτι έχει λίγο περισσότερο ασβέστιο από την ίδια ποσότητα αγελαδινού γάλακτος. Είναι ακόμη καλή πηγή καλίου, ριβοφλαβίνης, βιταμίνης Β12 και φωσφόρου.
Η καθημερινή κατανάλωση χαμηλών λιπαρών ή άπαχου γιαουρτιού βοηθά στην επαρκή πρόληψη ασβεστίου, καλίου και βιταμίνης D που έχουν ανάγκη οι περισσότεροι ενήλικοι και τα παιδιά.

Στις σημαντικότερες ευεργετικές επιδράσεις του γιαουρτιού στον οργανισμό περιλαμβάνονται οι παρακάτω:

- Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού αλλά και προλαμβάνει τις δυσμενείς συνέπειες της δράσης των αντιβιοτικών στον οργανισμό διότι τα αντιβιοτικά συνεργάζονται με τα βλαβερά βακτήρια και καταστρέφουν τα ωφέλιμα βακτήρια. Επομένως όσοι παίρνουν φάρμακα σε ημερήσια βάση απαραίτητο είναι να τρώνε και ένα γιαούρτι την ημέρα.

- Το γιαούρτι περιέχει υψηλό ποσοστό πρωτεϊνών, βιταμινών, μεταλλικών αλάτων (κυρίως ψευδάργυρο) και βέβαια ασβεστίου. Η περιεκτικότητά του σε ασβέστιο το καθιστά πολύτιμο για όλα τα παιδιά άνω των 7 μηνών, τις εγκύους και θηλάζουσες μητέρες, για όσους αντιμετωπίζουν (ή θέλουν να προλάβουν) προβλήματα υγείας.

- Επειδή στο γιαούρτι οι υδατάνθρακες του γάλατος (λακτόζη) υφίστανται ζύμωση και δίνουν γαλακτικό οξύ, άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη μπορούν να καταναλώσουν γιαούρτι.

- Είναι ευεργετικό για τους καπνιστές και για όσους καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες οινοπνευματωδών γιατί προστατεύει τον βλεννογόνο του στομάχου.

- Καταπολεμά τη χρόνια δυσκοιλιότητα γιατί η υφή του είναι μαλακή και υδαρή ώστε να ενθαρρύνει τις συσπάσεις ενός "τεμπέλικου" εντέρου και οι βάκιλοί του εξυγιαίνουν τη χλωρίδα του εντέρου, απομακρύνοντας τις τοξίνες που συγκεντρώνονται.

- Έχει αντικαρκινική δράση, ιδιαίτερα κατά του καρκίνου του παχέος εντέρου. Στον γαλακτοβάκιλλο Lactobacillus μετά από έρευνες, έχουν αποδοθεί αντικαρκινικές ιδιότητες. Έχει διαπιστωθεί ότι εμποδίζει το σχηματισμό καρκινογόνων ουσιών στον εντερικό σωλήνα.

- Εκτός από τα οφέλη του γιαουρτιού στον πεπτικό σωλήνα, έχει ευεργετικές ιδιότητες και για την οστεοπόρωση. Αυξάνει την απορρόφηση του ασβεστίου από τα οστά και παρέχει πλήθος βιταμινών. Επίσης βοηθά στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της οστεοαρθρίτιδας και γενικά όλων των μορφών αρθρίτιδας.

- Συνιστάται και στην ημερήσια διατροφή των ατόμων που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη διότι δεν αυξάνει τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα όπως το γάλα, φυσικά πάντα σε καθορισμένες ποσότητες ενώ ταυτόχρονα μειώνει και την LDL-χοληστερόλη όταν περιέχει χαμηλά ποσοστά λιπαρών. Σωστή τροφή για τους καρδιοπαθείς και για τους υπερτασικούς είναι το γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά.

- Επίσης, προλαμβάνει τις μολύνσεις της ουροδόχου κύστης και την κυστίτιδα. Οι γυναίκες που πίνουν τακτικά φρέσκο χυμό φρούτων, τρώνε γιαούρτι και τυρί συχνά διατρέχουν σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο να παρουσιάσουν λοίμωξη του ουροποιητικού τους συστήματος.

- Ενισχύει τη φυσιολογική διαδικασία ανανέωσης των κυττάρων της επιδερμίδας, καθώς επίσης ενισχύει και την ανάπτυξη των μαλλιών και των νυχιών.

Παρακάτω θα σας προτείνω τα δικά μου αγαπημένα, υγιεινά toppings (γαρνιτούρες), που μπορείτε να συνοδεύσετε το γιαούρτι σας. Ταιριάζουν απόλυτα με το γιαούρτι και αυξάνουν τη θρεπτικότητα του, δίνοντάς του υπέροχη γεύση.

Ιδέες για νόστιμα και θρεπτικά toppings:

Επιλέξτε γιαούρτι άπαχο ή χαμηλών λιπαρών και συνοδεύστε το με:

1. Δημητριακά ολικής αλέσεως, αμύγδαλα, κανέλα και μέλι

2. Φιστίκια Αιγίνης, αποξηραμένα cranberries και μέλι

3. Αλεσμένο λιναρόσπορο, καρύδια, σιρόπι σφενδάμου και κανέλα

4. Αχλάδι, τριμμένο φρέσκο τζίντζερ και μέλι

5. Μήλο σε κυβάκια, μοσχοκάρυδο, κανέλα, καρύδια και μέλι. Είναι σαν κρεμώδης μηλόπιτα!

6. Ανακατεμένο με λιωμένη μπανάνα και κακάο σε σκόνη και από πάνω κατεψυγμένα blueberries

7. Ακτινίδιο, (κατεψυγμένες) τριμμένες φράουλες, κουκουνάρι και μέλι

8. Μανταρίνι και ηλιόσπορους

9. Blackberries, κάσιους και μέλι

10. Ανακατεμένο με φυστικοβούτυρο και από πάνω peanuts και λίγο σιρόπι σοκολάτας (επιλέξτε αν θέλετε κάποιο χωρίς ζάχαρη)

11. Μανταρίνι, χουρμάδες, καρύδια και λίγο μοσχοκάρυδο

12. Ροζ γκρέιπφρουτ, ηλιόσπορους και μέλι

13. Γκρέιπφρουτ, μανταρίνι, ξύσμα λεμονιού, κουκουνάρι και μέλι

14. Μπισκότο digestive σε κομματάκια, τριμμένο καρότο, καρύδια και μέλι

15. Μπισκότο digestive σε κομματάκια, μήλο κομμένο σε κυβάκια, μέλι και κανέλα

16. Αποξηραμένα cranberries, ηλιόσπορους και μέλι

17. Αποξηραμένα βερίκοκα, αμύγδαλα και μέλι

18. Ανακατεμένο με λίγο εκχύλισμα βανίλιας και από πάνω φράουλες, μαύρη ζάχαρη και pecans

19. Μάνγκο και ανανά σε κυβάκια, φιστίκια Αιγίνης και τριμμένη καρύδα

20. Γλυκοπατάτα λιωμένη και ανακατεμένη με λίγο σιρόπι σφενδάμου και φουντούκια

Καλή απόλαυση!

 
 
v