Το μυστικό της ευτυχισμένης σχέσης

Το μυστικό της ευτυχισμένης σχέσης

Επικοινωνία: Το κλειδί για υγιείς σχέσεις. Το διαχρονικό μυστικό των ευτυχισμένων ζευγαριών. Η μαγιά που κρατά τα ζευγάρια ενωμένα με την πάροδο των ετών. Όλα αυτά δε γνωρίζαμε μέχρι σήμερα; Κι όμως, πρόσφατη μελέτη αποδεικνύει πλέον ότι υπάρχουν κι άλλες επιδεξιότητες που οφείλει να έχει ένα ζευγάρι για να ζήσει ευτυχισμένο.

Το να εκφράζει κανείς τις ανάγκες και τα συναισθήματά του με θετικό τρόπο στο έτερον ήμισυ μπορεί να δημιουργήσει γερές βάσεις ώστε να αποφεύγονται οι συγκρούσεις και να χτίζεται μια υγιής σχέση. Ωστόσο, σε αντίθεση με όσα υποστήριζαν οι ειδικοί μέχρι πρόσφατα, πρόσφατη μελέτη λέει ότι δεν είναι αρκετό για να διατηρήσει την ευτυχία σε ένα ζευγάρι.

Τα 7 «ταλέντα» των ευτυχισμένων ζευγαριών

Η μελέτη, πάνω στην οποία βάσισαν τα συμπεράσματά τους οι ερευνητές του Πανεπιστημίου South Pacific, συμπεριέλαβε 2.201 συμμετέχοντες, οι οποίοι προτάθηκαν από συμβούλους γάμου. Οι ερευνητές αποφάσισαν να εξετάσουν σε έναν προς ένα επτά «ταλέντα», τα οποία παλαιότερες μελέτες είχαν κρίνει ως τα πλέον απαραίτητα για να πετύχει μία σχέση.

Η ιδέα ήταν να μπουν τα «ταλέντα» αυτά σε σειρά προτεραιότητας, προκειμένου να βρεθεί ποιο είναι τελικά αυτό που παίζει τον σημαντικότερο ρόλο ώστε να παραμείνει μία σχέση υγιής. Στα επτά αυτά ταλέντα οι ερευνητές, πέρα από την επικοινωνία, συμπεριέλαβαν την ικανότητα επίλυσης προβλημάτων, το σεξ ή τον ρομαντισμό, την ικανότητα διαχείρισης τους στρες, τις συνολικές δεξιότητες που έχει ένα άτομο στη ζωή του, το πόσο καλά γνωρίζει ο ένας σύντροφος τον άλλον και την αυτοδιαχείριση. Ζήτησαν, λοιπόν, από τους συμμετέχοντες στη μελέτη να απαντήσουν σε ερωτήσεις σχετικά με το πόσο ικανοί είναι στα παραπάνω «ταλέντα» και πόσο ικανοποιημένοι νιώθουν από την δική τους σχέση.

Δεν προκαλεί εντύπωση πως όσοι απάντησαν πως έχουν καλή επικοινωνία με τους συντρόφους τους, εμφάνισαν και τα υψηλότερα ποσοστά ικανοποίησης στη σχέση. Οι επόμενοι δύο παράγοντες, όμως, οι οποίοι φάνηκαν να είναι άμεσα συνδεδεμένοι με την ευτυχία ενός ζευγαριού, ήταν το να γνωρίζει κανείς καλά τον σύντροφό του (να γνωρίζει δηλαδή όχι μόνο το αγαπημένο του φαγητό, αλλά και τα όνειρα και τις ελπίδες του για το μέλλον) και οι συνολικές δεξιότητες ζωής που έχει το άτομο (να έχει, δηλαδή, μια δουλειά, να μπορεί να διαχειρίζεται τα χρήματα κ.λ.π.).

Οι σύμβουλοι γάμου, ωστόσο, σπάνια ασχολούνται με τα δύο παραπάνω ζητήματα, καθώς η έμφαση δίνεται πάντα στη βελτίωση της επικοινωνίας ανάμεσα στο ζευγάρι. Όπως λέει χαρακτηριστικά ο ερευνητής σε θέματα σχέσεων του Πανεπιστημίου της California, Tom Bradbury, «τα τελευταία 25 χρόνια η επικρατούσα τάση είναι να καλύπτει η σχέση τις συναισθηματικές ανάγκες των ατόμων». Για να είναι επιτυχείς, όμως, οι σχέσεις πρέπει να λειτουργούν και σε πρακτικά -ακόμα και πεζά- επίπεδα.

Το να γνωρίζει κανείς περισσότερα πράγματα για τον σύντροφό του, λέει ο επικεφαλής της μελέτης, καθηγητής ψυχολογίας του Πανεπιστημίου South Pacific, Robert Epstein, θα μπορούσε να είναι πιο εύκολο αν οι άνθρωποι (ιδιαίτερα οι άνδρες που δείχνουν να πάσχουν στον τομέα αυτόν) αφιέρωναν λίγο χρόνο να ανακαλύψουν, να θυμηθούν και να κάνουν πράξη όλες αυτές τις μικρές πληροφορίες που έχουν να κάνουν με τον/την σύντροφό τους, π.χ. ονόματα κάποιων συγγενών, ημερομηνίες γενεθλίων και επετείους. Ακόμα πιο σημαντικό, λέει o Epstein, είναι να γνωρίζει κανείς βασικές πληροφορίες όπως το αν ο σύντροφός τους θέλει να αποκτήσει παιδιά.

Αναφορικά με τις ατομικές δεξιότητες του καθενός, οι ερευνητές αναφέρουν πως πρόκειται για «ταλέντο» που έρχεται από τα παλιά. Όπως λέει ο Bradbury, «στα 1900 μια γυναίκα σκεφτόταν ότι ο άνδρας της πρέπει να είναι σε θέση να της παρέχει τα προς το ζην. Για έναν άνδρα αρκούσε η γυναίκα να μπορεί να καλλιεργεί ένα μποστάνι και να μαγειρεύει. Αν, μάλιστα, το ζευγάρι τα 'έβρισκε' και στον συναισθηματικό τομέα θεωρούσαν εαυτούς τρομερά τυχερούς». Τα τελευταία 200 χρόνια στον δυτικό κόσμο, ωστόσο, οι προσδοκίες στον γάμο άλλαξαν. Τα παραπάνω πρακτικά ζητήματα έγιναν λιγότερο σημαντικά και οι συναισθηματικές ανάγκες οι οποίες μάλιστα όφειλαν να καλύπτονται από ένα μόνο άτομο, ήρθαν στο προσκήνιο.

Πώς να βελτιώσετε τη σχέση σας

Οι ερευνητές, λοιπόν, καταλήγουν ότι για να βελτιώσουν τις σχέσεις τους τα σημερινά ζευγάρια (και για να τους βοηθήσουν οι ψυχολόγοι σε αυτό) πρέπει να επιστρέψουν στα βασικά και να συμπεριλάβουν πιο πρακτικές κοινωνικές δεξιότητες στον τρόπο ζωής τους. Η επικοινωνία είναι σημαντική, αλλά δε «σώζει» όταν τα ζευγάρια βρίσκονται υπό την επήρεια του στρες. Σε τέτοιες καταστάσεις, συμβουλεύουν οι ειδικοί, το ζευγάρι πρέπει να μπορεί να ενώνει δυνάμεις έναντι των «εξωτερικών» προβλημάτων και όχι να στρέφεται ο ένας εναντίον του άλλου.

Πατήστε εδώ αν θέλετε να κάνετε και εσείς το τεστ της παραπάνω μελέτης, για να ανακαλύψετε τα «ταλέντα» που έχετε στη σχέση σας.

Πηγή: healthland.time.com

v