5 χόμπι για να διώξετε το στρες

5 χόμπι για να διώξετε το στρες

Μια μητέρα έχει εξαιρετικά περίπλοκη καθημερινότητα με πολλές δραστηριότητες και άπειρες υποχρεώσεις. Η λέξη "χόμπι" μοιάζει πολυτέλεια σε ένα περιβάλλον όπου αυτό που προέχει είναι το παιδί, ενώ η ίδια μπαίνει πολλές φορές σε δεύτερη (ή και τρίτη!) μοίρα. Ωστόσο, αυτό που έχει πραγματικά σημασία είναι κάποιες στιγμές και εκείνη να χαλαρώνει, να ηρεμεί, να απομονώνεται και να ξαναγεμίζει τις μπαταρίες της. Και αυτό μπορεί να το κάνει με κάποιες δραστηριότητες που μπορούν εύκολα και δημιουργικά να αποβάλλουν το άγχος της καθημερινότητας.

Πλέξιμο

Το πλέξιμο είναι ένα εξαιρετικά αγχολυτικό χόμπι μιας και η μηχανική κίνηση που απαιτείται δημιουργεί μια ψυχική χαλάρωση στο άτομο που το κάνει. Μπορείτε να βάλετε χαλαρωτική μουσική στον χώρο σας και να συγκεντρωθείτε στο πλέξιμο. Ύστερα από μισή ώρα θα δείτε πως θα σας έχουν φύγει όλα τα νεύρα και τα άγχη. Αν δε την ώρα που πλέκετε καταφέρετε να εστιάσετε όλη σας την προσοχή σε κάθε σας κίνηση με το βελόνι (δηλαδή να μην πλέκετε ενώ ταυτόχρονα να σκέφτεστε τι έχετε να κάνετε αύριο) τότε τα αποτελέσματα θα είναι ακόμα πιο εντυπωσιακά. Πέραν της μηχανικής κίνησης, το πλέξιμο είναι και εξαιρετικά δημιουργικό. Δίνει τη δυνατότητα να φτιάξει κάποιος ένα πολύ όμορφο ρούχο (πουλόβερ, σκουφάκι, κάλτσες κ.λ.π.) είτε για τον ίδιο είτε για αγαπημένο πρόσωπο. Μη ξεχνάτε, επίσης, ότι είναι και ένα μέσο για να κάνει κάποιος οικονομία!

Πρόταση: www.kangaroocraft.gr 
Κατάστημα που βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας, όπου κάποιος μπορεί να μάθει να φτιάχνει οτιδήποτε θέλει χρησιμοποιώντας υλικά που έχουν σχέση με το πλέξιμο.
Διεύθυνση: Ευαγγελιστρίας 22, Σύνταγμα
Ταχύρρυθμα μαθήματα πλεκτικής: κόστος συμμετοχής 60 ευρώ για 10 ώρες

Κηπουρική

Τα φυτά είναι σαν μικρά παιδιά, χρειάζονται αγάπη, στοργή και φροντίδα. Αν έχετε μεγάλο μπαλκόνι πηγαίνετε σε ένα ανθοπωλείο ή σε μια ανθοκομική έκθεση και αγοράσετε κάποια φυτά της αρεσκείας σας. Η διαδικασία, από το πώς θα τα φυτέψετε, θα τα φροντίσετε και θα τα δείτε να μεγαλώνουν και να ανθίζουν, θα σας χαρίσει αίσθημα ευφορίας. Η «συναναστροφή» με τα φυτά και τα λουλούδια καθώς και οι υπέροχες ευωδίες τους απομακρύνουν κατευθείαν το άγχος και δίνουν τη θέση του σε μία αίσθηση χαλάρωσης και ηρεμίας που στη συνέχεια μεταφέρεται και στην υπόλοιπη καθημερινότητα. Η προσφορά σε έναν ζωντανό οργανισμό είναι, άλλωστε, ανεκτίμητη.

Πρόταση: www.haef.gr
Το Κολέγιο Αθηνών - Κολέγιο Ψυχικού, όπου πραγματοποιούνται και προγράμματα επιμόρφωσης ενηλίκων. 
Διεύθυνση: Στεφάνου Δέλτα 15, Ψυχικό
Σεμινάριο Κηπουρικής: 25/11, κόστος συμμετοχής 150 ευρώ

Χορός

Ο χορός, όπως και η γυμναστική, είναι καταρχάς μια εξαιρετική άσκηση για το κορμί. Αυτό από μόνο του είναι σημαντικό μιας και η κάθε μορφής άσκηση εκκρίνει αδρεναλίνη στο σώμα που ισοδυναμεί με αίσθημα ευφορίας και θετικής διάθεσης. Ο χορός ωστόσο είναι και κάτι διαφορετικό. Είναι μια δημιουργική μορφή άσκησης μέσα από την οποία μπορείτε, πέραν του να χάσετε περιττά κιλά, να διώξετε στρεσογόνους παράγοντες που μπλοκάρουν και περιορίζουν την καθημερινή λειτουργικότητα σας εντός και εκτός της οικογένειάς σας. Επιλέξτε τζαζ, μοντέρνο, zumba ή όποιο άλλο είδος χορού προτιμάτε για να εκφραστείτε και να ανακαλύψτε ταυτόχρονα μια πιο σέξι πλευρά του εαυτού σας.

Πρόταση: www.dancce.gr 
Studio χορού με στόχο την εξέλιξη και προώθηση του χορού μέσω μαθημάτων, σεμιναρίων και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων υψηλού επιπέδου.
Διεύθυνση: Πειραιώς 76, Κεραμεικός
Σεμινάριο χορού με τον Damien Jalet: 1-4/11, τιμή συμμετοχής 75 ευρώ

Φωτογραφία

Η φωτογραφία μοιάζει ένα πιο εσωστρεφές χόμπι, ωστόσο μπορεί να γίνει καταλυτικό προκειμένου να μπορέσετε να εξολοθρεύεστε το άγχος από τη ζωή σας. Ξεκινήστε αποκτώντας μια οικονομική μηχανή και παρακολουθώντας μαθήματα που μπορείτε να βρείτε σε Δήμους ή εργαστήρια. Μέσα από τη φωτογραφία μπορείτε να ανακαλύψετε τον εαυτό σας, να διευρύνετε τους ορίζοντές σας και βέβαια να υιοθετήσετε το χόμπι σας και σε προσωπικές στιγμές με την οικογένειά σας. Μια πολύ ωραία ιδέα θα ήταν, για παράδειγμα, να ξεκινήσετε ένα φωτογραφικό ασπρόμαυρο άλμπουμ με τα παιδάκια σας από την βρεφική τους ηλικία. Σίγουρα θα νιώσετε δημιουργική, και θα εκτονώσετε πιο εύκολα αρνητικά συναισθήματα που υπό άλλες συνθήκες θα μπορούσαν να σας στρεσάρουν.

Πρόταση: www.photocircle.gr 
Μη κερδοσκοπικό πολιτιστικό σωματείο, που διοργανώνει εξαιρετικά σεμινάρια και εκθέσεις πάνω στη φωτογραφία.
Διεύθυνση: Tσακάλωφ 44
Σεμινάριο για την καλλιτεχνική φωτογραφία (τεχνικό κομμάτι): κόστος συμμετοχής 580 ευρώ για 36 ώρες

Ζωγραφική

Η ζωγραφική συνδέεται με την επικοινωνία και τη συναισθηματική έκφραση. Άλλοι κατευθύνονται σε σχολές των Δήμων, άλλοι σε ιδιωτικές, ενώ ορισμένοι δημιουργούν ένα ατελιέ στην οικεία τους με βασικά υλικά. Δε χρειάζεται να είστε ο Πικάσο για να ζωγραφίσετε! Πάρτε ένα χαρτί και αφήστε το χέρι να εκφράσει αυτό που έχετε στο μυαλό και κυρίως στην ψυχή σας. Μπορεί να είναι τοπία, πορτραίτα, έργα αφηρημένης τέχνης... δεν έχει καμία σημασία. Κανείς δε θα σας κρίνει! Η ζωγραφική είναι δημιουργία και οπωσδήποτε ένα μέσο για να εκτονώσετε το άγχος που σας διακατέχει ύστερα από μια μέρα γεμάτη τρέξιμο και υποχρεώσεις. Και, πού ξέρετε, μπορεί τελικά να ανακαλύψετε ένα μοναδικό ταλέντο και οι ζωγραφιές αυτές να διακοσμήσουν τον δικό σας χώρο ή το σπίτι αγαπημένων φίλων.

Πρόταση: www.mikropolytexneio.gr 
Πολυχώρος Σεμιναρίων Τέχνης όπου μπορεί κάποιος να επιλέξει ανάμεσα σε πολλές κατηγορίες καλλιτεχνικής επιμόρφωσης.
Διεύθυνση: Πλατεία Αγ. Ασωμάτων 7, Θησείο
Σεμινάριο ζωγραφικής: έναρξη 14/10, κόστος συμμετοχής 220 ευρώ για 8 μαθήματα

 

v